Ανακοίνωση ΕΑΣ ΤΕΔΚ Νομού Σάμου

Η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΑΣ) ΤΕΔΚ Νομού Σάμου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 18/5/2010. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρει αναλυτικά τις θέσεις της σχετικά με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Οι θέσεις αυτές είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

1.Με την κατάργηση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και την μείωση του αριθμού των Δήμων, θα πολλαπλασιαστούν στους νέους μεγαλύτερους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς, τα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δικτύων (Οδικών, Ύδρευσης, Αποχέτευσης, κλπ), καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτική προστασία) στους δημότες.
2.Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί κανένα οξυμμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού, όπως άλλωστε δεν έγινε ούτε και με το πρόγραμμα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» στο παρελθόν. Μόνος στόχος είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών για την ευκολότερη διοχέτευση και εφαρμογή της εκάστοτε πολιτικής των κυβερνώντων.
3.Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα βοηθήσει την κεντρική εξουσία να αποποιείται των ευθυνών της για τα διάφορα προβλήματα, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο για το ποιος έχει την ευθύνη και υποβαθμίζοντας έτσι τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Με γνώμονα της παραπάνω θέσεις, η ΕΑΣ ΤΕΔΚ Σάμου, απευθύνθηκε στους αιρετούς  των Δήμων του Νομού μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γ.Σ.

Σύμφωνα με την ΕΑΣ, η απόφαση που πάρθηκε στη συνέλευση χαρακτηρίζεται από σοβαρή αντίφαση. Οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, την υποστήριξη της μεταρρύθμισης μέσω του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ενώ επίσης κατά πλειοψηφία, υποστήριξαν και μέρος της πρότασης της ΕΑΣ. Υποστήριξαν δηλαδή εκείνο το σημείο της που προτείνει, την διατήρηση των υφισταμένων δομών ως έχουν, την μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο, χωρίς ταυτόχρονη δημιουργία διορισμένης αποκεντρωμένης διοίκησης, και τέλος η εκλογή όλων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνεται με απλή αναλογική.

Η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, καταγγέλλει αυτήν την απόφαση και καλεί όλους να το απορρίψουν όχι μόνο γιατί θα περιοριστεί ο αριθμός των περιφερειών και των δήμων , αλλά κυρίως για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί.

ikariamag