Ένα σχολείο σαν όλα τ’ άλλα;

photos: Κωστής Ανταράκης

Την αντίδραση μερίδας Ικαριωτών έχει προκαλέσει η απόφαση να κατεδαφιστεί  το παλιό δημοτικό Σχολείο του Κάμπου Ικαρίας και στη θέση του να ανεγερθεί  καινούριος βρεφονηπιακός σταθμός.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο η εκπαιδευτικός Χαρούλα Κοτσάνη κοινοποίησε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους της Ικαρίας, το παλιό δημοτικό σχολείο του Κάμπου αποτελεί «κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής μας υπόστασης», καθώς πέραν της παλαιότητας του, η αρχιτεκτονική του (απλή και λιτή όπως και άλλα γειτονικών χωριών) «εκφράζει  την απλότητα, τη λιτότητα και την ευπρέπεια μιας φιλοσοφίας ζωής φορτωμένης με αξίες και ιδανικά».

Εκείνο που προτάσσεται ως αίτημα από την κα Κοτσάνη, δεν είναι η μη ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού στο συγκεκριμένο οικόπεδο -μιας και αυτό παραχωρήθηκε-, αλλά η ενσωμάτωση  του παλαιού με το νέο κτίσμα. «Μόνο έτσι» υποστηρίζει η εκπαιδευτικός «θα αποδεικνύαμε ότι το θεωρούμε κληρονομιά όλου του λαού μας, ενός λαού που το έχτισε μόνος του, πέτρα την πέτρα, με προσωπική εργασία, με στερήσεις, κόπους και θυσίες για να μάθουν τα παιδιά του γράμματα. Μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να τύχει ανάλογης προστασίας και σεβασμού». Καταλήγει μάλιστα η κα Κοτσάνη στο ότι οι Καμπιώτες «έχουν κι αυτοί την ευθύνη τους για την μη δημιουργική του αξιοποίηση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ευδήλου κ. Στέλιος Σταμούλος δήλωσε στο ikariamag, ότι η δημιουργία του βρεφονηπιακού σταθμού είναι ένα έργο απολύτως απαραίτητο και 100% επιδοτούμενο. Σε συνέλευση μάλιστα που συγκάλεσε ο ίδιος στο καφενείο του Κάμπου ενόψει των αντιδράσεων,  προέκυψε ότι οι κάτοικοι δεν εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με την κατεδάφιση του παλιού δημοτικού.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταμούλο, ενώ ετέθη το θέμα της ενσωμάτωσης του παλαιού με το νέο κτίσμα, η Διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ν. Σάμου το απέκλεισε. Ο κος Σταμούλος καταλήγει ότι «το παλιό δημοτικό σχολείο του Κάμπου είναι ένα ακόμη κτίσμα της τελευταίας εκατονταετίας, που τον έχουν κτίσει οι πατεράδες μας μεν, αλλά σαν και αυτό υπάρχουν άλλα είκοσι στα χωριά μας. Δεν είναι δα και τόσο ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του ώστε να μπαίνουμε σε διαδικασίες».

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι διατηρούνται ακόμη στο εσωτερικό του σχολείου αρχεία και λοιπά ιστορικά έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τον κ. Σταμούλο θα τύχουν προστασίας.

ikariamag

Έγγραφο του 1946: Έγκριση δαπανών για την ανέγερση και ολοκλήρωση του διδακτηρίου

ikariastore banner