Το νησί των πειρατών

Δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά κάθε πρωί με ξυπνάει κάποιος «τελάλης, που περνάει κάτω από το μπαλκόνι μου και φωνάζει. Την μία είναι ο παλιατζής, την άλλη ο μανάβης, τώρα τελευταία ακούς πολύ πήλινη γλάστρα! Καμία φορά περνάει και το ΚΚΕ και μας καλεί στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το καλοκαίρι με ξυπνάνε πιο ποιοτικά, δεν μπορώ να πω, περνάνε με το αυτοκίνητο και το ενσωματωμένο μεγάφωνο (τύπου παλιού Starlet όπου το ηχοσύστημα είναι πιο ακριβό από το αμάξι) και μας αναγγέλλουν το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των συναυλιών που διοργανώνει ο Δήμος Περάματος. Κατά βάθος μού αρέσει αυτός ο τρόπος διαφήμισης, μου θυμίσει τις παλιές και όμορφες εποχές, που επιπλέον περνούσε και καμία λατέρνα. Της πρόλαβα και εγώ αυτές τις εποχές. Απ’ την άλλη, τους βρίζω που με ξύπνησαν.

Σήμερα το πρωί πέρασε πάλι κάποιος μ' ένα μεγάφωνο, δεν πρόσεξα αν ήταν κάποιο κόμμα, σύλλογος ή ο δήμος.  Μας καλούσε να παραβρεθούμε σε  συγκέντρωση όπου θα δηλώναμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους φτωχούς συνδημότες του Περάματος οι οποίοι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το περιβόητο Χαράτσι και θα τους έκοβαν το ρεύμα. Αυτό με άγγιξε. Το Πέραμα θεωρείται μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Αττικής.

Συνειρμικά μου ήρθε στο μυαλό η αλληλεγγύη στην Ικαρία. Αλληλεγγύη στην Ικαρία είναι η  οι μακαρονάδες* και οι λουκουμάδες που διοργανώνει ένα χωριό για να μαζέψει χρήματα για μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Χωρίς να προβληθεί ο χωριανός που δίνει τα ποιο πολλά, χωρίς να εκτίθεται η οικογένεια αφού ο λόγος της εκδήλωσης πάντα κυκλοφορεί διακριτικά από στόμα σε στόμα, με αξιοπρέπεια.

Ακόμα και το έθιμο του μνημόσυνου στην Ικαρία είναι αλληλεγγύη: Την Κυριακή του Πάσχα όλοι οι χωριανοί αγοράζουν από κοινού κρέας και τρώνε μαζί, για να φάνε έτσι και αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν. Όλο αυτό εις μνήμη των θανόντων, γι’ αυτό και μνημόσυνο.

Πόσο εντύπωση μου έκανε επίσης την Πρωτοχρονιά το βράδυ, την ημέρα των Καλάντων όπου όλα τα σπίτια ήταν ανοιχτά με στρωμένο το τραπέζι και οι νοικοκυρές χαμογελαστές σε κυνηγούσαν με το που πέρναγες την πόρτα μ’ ένα πιρούνι να σε ταΐσουν. Μπορεί να μη μιλάνε όλοι οι χωριανοί μεταξύ τους, όμως εκείνη την μέρα είναι μεγάλη τους χαρά και τιμή να πας στο σπίτι τους.

Θυμάμαι επίσης εμένα και τους συμμαθητές μου στην 1η δημοτικού να γυρνάμε τα σπίτια του χωριού και να πουλάμε  για τριακόσιες δραχμές ένα αφισάκι που μας έδωσε η δασκάλα μας η Καίτη το οποίο έγραφε απάνω «Το νησί των θησαυρών».Είναι σαν να έγινε χθες. Με τα χρήματα αυτά θα φτιάχναμε το ξύλινο βάθρο  της εξαιρετικής εκείνης θεατρικής μας παράστασης. Έξι χρονών πειρατές!

Μας έμαθαν από μικρά τι είναι αλληλεγγύη, μας μεγάλωσαν με αυτήν. Μιας και οι παιδικές αναμνήσεις είναι αυτές που δε ξεχνάς ποτέ, πάντα θα θυμάμαι εκείνη την παράσταση, όπου όλοι έδιναν: Από  τον Άγγελο που μας έφτιαξε τα σκηνικά με κάτι αερόστατα που έτυχε να έχει, την Έφη που  έβαλε τα παιδιά να παίζουν μουσική ζωντανά την ώρα της παράστασης (να προσφέρουν δηλαδή και αυτά), την Καίτη που μέχρι και στολή για κινούμενα δέντρα έραψε, ως και τη γειτόνισσα που  μου έδωσε ένα σκισμένο παντελόνι ,την μαμά μου που μου έδωσε το καλό της το  μαντίλι για την στολή και τον ξυλουργό που έφτιαξε το σπαθί μου. Όλοι προσέφεραν σε όλους τους τομείς και καθ’ όλη τη διάρκεια. Έτσι πάντα θα είναι χαραγμένη στην μνήμη μου τι πάει να πει η αληθινή έννοια της λέξεις «δίνω». Νιώθω πολύ τυχερή που έχω αυτά τα βιώματα και είχα τέτοιους δασκάλους. Οι κανονικοί πειρατές άραγε να είχαν αλληλεγγύη μεταξύ τους;

Μίλησα μόνο για την αλληλεγγύη στην οποία μεγάλωσα εγώ, πόσα αλλά παραδείγματα υπήρχαν και σε παλιότερες γενιές και τα κληρονομήσαμε εμείς, όπως περιγράφει και στο ντοκιμαντέρ του ο Σπύρος Τέσκος. Όλα αυτά δε σημαίνουν μεγάλη καρδία;

Αυτό είναι τελικά το μυστικό της μακροζωίας που ψάχνουν να βρουν οι επιστήμονες στον νησί μας. Έτσι μεγαλώνει η καρδία σου και ζεις πολλά χρόνια!

Σήμερα το πρωί ήταν η πρώτη φορά που με ξύπνησαν ευχάριστα. : )

Βάσω Καττέ
vasso_katte_96@hotmail.com

*Μακαρονάδες: εκδηλώσεις όπως χοροεσπερίδες όπου το κυρίως γεύμα είναι μακαρονάδα όντας οικονομικό και εύκολο!

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Βάσως Καττέ.

ikariastore banner