Ο Θεολόγος Κάππος στο ikariamag

Την ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του 1ου δίσκου, ο νεαρός Ικαριώτης καλλιτέχνης μιλά στο ikariamag για το νέο του αυτό βήμα, τη μουσική, το σήμερα και το νησί που τόσο αγαπά.

Περίπου μια δεκαετία πριν, καλοκαίρι, όταν περνούσε κανείς το απόγευμα έξω από το δημοτικό σχολείο του Καρκιναγρίου άκουγε φωνές, μονολόγους έντασης και ποιήματα θαλασσινά. Ήταν ο Θεολόγος Κάππος όπου πιτσιρικάς τότε, μου είχε ζητήσει να τον προετοιμάσω για να δώσει εισαγωγικές σε δραματική σχολή. Διάλεξα να δουλέψουμε πάνω σε κομμάτια από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, τον Γυάλινο Κόσμο του Ουίλλιαμς, ένα ποίημα του Ελύτη και ένα τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικού.  Η προετοιμασία κράτησε όλο το καλοκαίρι, κάναμε και παρουσίαση ένα βράδυ στην  αίθουσα του σχολείου, ο Θεολόγος έδωσε εξετάσεις… και πέρασε!

Όμως την καλλιτεχνική του φύση την όριζε η Μουσική. Φαινόταν ακόμα και στις πρόβες μια που όταν έπιανε την κιθάρα του, δεν είχα τι να τον «δασκαλέψω», γινόμουν κατευθείαν ακροατής και τον απολάμβανα: «Κι εγώ ένα πεδίο, βολής φτηνό…».

Έτσι αποφάσισε να δώσει έμφαση και να εξελίξει τις μουσικές του σπουδές και πολύ γρήγορα «ακούσαμε γι’ αυτόν». Συναυλίες, εμφανίσεις στην τηλεόραση, live σε μουσικές σκηνές (με το ikariamag πάντα χορηγό επικοινωνίας). Για να μην πούμε για τα αξέχαστα βράδια στα βράχια του Καρκιναγρίου όπου παίζει μόνο για εμάς…!

Ο Θεολόγος Κάππος σήμερα κάνει ένα ακόμα βήμα. Κυκλοφορεί η 1η του  δισκογραφική δουλειά «υπόγεια διάβαση». Με τραγούδια που ήδη ξεχωρίζουν γιατί αν και νεαρός, τα «δοκίμαζε» χρόνια στις ζωντανές του εμφανίσεις. Το «καλή επιτυχία» είναι πολύ λίγο. Γιατί ο Θεολόγος είναι πολύ καλός!

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Βατούγιο.

 

Συστήσου στον κόσμο που ενδεχομένως δε σε γνωρίζει.
Ασχολούμαι με τη μουσική από μικρός και τα τελευταία δέκα χρόνια εμφανίζομαι σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους της Αθήνας και της επαρχίας. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες του χώρου που ήταν και είναι σημαντικοί για την πορεία μου. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι : o Βασίλης Λέκκας, ο Γιάννης  Σπάθας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βαγγέλης Φάμπας και άλλοι.

2 κουβέντες για τον πρώτο σου δίσκο.
Ο τίτλος της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς είναι «Υπόγεια διάβαση». Το ύφος του είναι κυρίως ερωτικό και κοινωνικό και είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς μου με φίλους και συνεργάτες. Πλαισιώνουν το  cd ο Νίκος Ζιώγαλας , η Αναστασία Μουτσάτσου και υπογράφει την παραγωγή ο Άγγελος Σφακιανάκης.

Αγάπη για μουσική από μικρός;
Από πολύ μικρός ξεκίνησα μαθήματα πιάνου αλλά συνειδητά αγάπησα τη μουσική όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου όντας μέλος σε μαθητικά και συνοικιακά συγκροτήματα.

Πώς βιώνει ένας νέος καλλιτέχνης στα πρώτα του βήματα την κρίση σε σχέση με τα οικονομικά του κοινού, την κατάσταση στις μουσικές σκηνές , την πειρατεία;
Η κρίση επηρεάζει τον καλλιτέχνη όπως όλους τους ανθρώπους. Σίγουρα σε εποχές κρίσης μειώνεται η ανάγκη για τέχνη από το κοινό καθώς αναζητούν τα προς το ζην. Σε τέτοιους καιρούς στόχος των κυβερνόντων είναι το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων ώστε να λειτουργούν σα μάζα και να χειραγωγούνται εύκολα. Χρέος δικό μας λοιπόν είναι να προωθήσουμε την τέχνη και να την κάνουμε προσβάσιμη σε όλους. Ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να ευαισθητοποιούν, να παρουσιάζουν την πραγματικότητα με μια άλλη χροιά και να προσπαθούν μέσα από την τέχνη τους να διατηρούν την ελπίδα όλων ζωντανή. Την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, προσπαθούν να την επεκτείνουν και σε κρίση ανθρωπίνων σχέσεων. Όταν όμως ο στόχος είναι κοινός, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά αναθεωρώντας αξίες που είχαν παραμεληθεί. Τέλος, η πειρατεία σίγουρα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη μουσική βιομηχανία αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι είναι ένας εύκολος τρόπος διακίνησης και προώθησης της μουσικής ως μουσική και όχι ως εμπόρευμα.

Η σχέση σου με την Ικαρία;
Η Ικαρία είναι ο τόπος καταγωγής μου και το μέρος που πηγαίνω από τα παιδικά μου χρόνια. Είναι σημείο αναφοράς για μένα και ένα μέρος που ξέρω ότι σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μου μπορώ να απευθυνθώ. Από αυτόν τον τόπο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις και μπορώ να πω ότι ένα κομμάτι του εαυτού μου είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό το νησί.

Τα σχέδια σου για την προώθηση του νέου δίσκου; Συναυλίες; Στην Ικαρία θα σε δούμε το καλοκαίρι ;
Το cd κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη 28 Φλεβάρη στα δισκοπωλεία και στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του cd 15 Μαρτίου στο Σταυρό του Νότου με καλεσμένους έκπληξη (Αναστασία Μουτσάτσου, κ.ά)  και θα ακολουθήσουν και άλλες εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία. Φυσικά θα με δείτε στην Ικαρία το καλοκαίρι όπως κάθε χρόνο.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

ikariamag| η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Το cd μπορείτε να το βρείτε στο site της δισκογραφικής εταιρίας  protasismusic.gr . Από σήμερα κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία της Αθήνας  και στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Επίσης σε όλα τα Public  και αναμένεται στα Metropolis.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Θελόγου:  www.theologoskappos.gr.

Σας αφιερώνουμε το "Για μάτια σου μόνο" σε στίχους Θάνου Κοφινά και μουσική του επίσης συμπατριώτη και φίλου, Πάνου Μαλαχιά.

ikariastore banner