Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο ikariamag

Με αφορμή τις 2 του εμφανίσεις στην Ικαρία, ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής μάς μιλά για τα τραγούδια του, την κρίση και τις ελεύθερες πτήσεις!

Βαθιά βραχνή φωνή, αισθησιακή, γεμάτη συναίσθημα. Μπαλάντες, πολλές μπαλάντες. Τραγούδια αργά, καριώτικα ίσως, χωρίς βιασύνη στην έμπνευση, στη σύλληψη και στην εκτέλεση. Γιατί να βιαστεί άλλωστε; Τα 10 προσωπικά άλμπουμ σε 25 χρόνια δισκογραφίας, έρχονται μόνο όταν τα τραγούδια είναι ώριμα και μπορούν να μεταφέρουν το συναίσθημα και τη ζεστασιά. Κοινωνιολογικές διαπιστώσεις και ερωτικοί λαβύρινθοι ή αδιέδοξα. Ένα πάντρεμα που δεν αφήνει παραθυράκι σ’ εκείνους που ψάχνουν να κολλήσουν ταμπέλες. Όπως έχει πει ο ίδιος, το στίγμα του είναι πως δεν έχει στίγμα.

Τι είναι ο Ζερβουδάκης; Είναι λαϊκός, ροκ και μπλουζ. Αγαπάει τη μουσική, την παρέα του και φυσικά την οικογένειά του. Δεν αγαπάει τα φώτα και παρόλα αυτά, είναι πάντα φωτισμένος:

Συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Βατουγιο & Γιάννη Κέφαλο:

- Πρώτη φορά στην Ικαρία;
Ναι! Πρώτη φορά στην «ανυπόταχτη» Ικαρία. Για χρόνια επιθυμητός προορισμός. Και να που ήρθε η ώρα με τον καλλίτερο  τρόπο! Μια βαλίτσα τραγούδια μες τα χρόνια, η δύναμη της παρέας, η αγάπη για αυτό που κάνουμε, μα πάνω από όλα η δική σας θέληση και πρόσκληση να ειδωθούμε από κοντά!

- Τι θα δούμε στις εμφανίσεις σου;
Κυρίως την «αλήθεια» και το εσωτερικό μας φως, που ευτυχώς ακόμα νοιώθω πως καίει! Τραγούδια, μουσικές, στιχάκια, δικά μου μα και φίλων. Θα γευτούμε χρόνο, θα χαρούμε ,θα μελαγχολήσουμε, θα γελάσουμε, θα κοροϊδέψουμε τα χάλια μας! Θα γνωριστούμε για να αγαπηθούμε πιο πολύ! Μαζί μου ένα νέο κορίτσι, τραγουδοποιός και αυτή,  με τα δικά της κυρίως συναισθήματα η Σοφία Γεωργαντζή. Θάνος Κολοκυθάς (Μπάσο-κιθάρα), Θανάσης Αρχανιώτης (Ντραμς) Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες) και Παναγιώτης Κουτσούρας (Τρίχορδο μπουζούκι).

- Η περιβόητη κρίση, σίγουρα μας ακουμπά όλους αρνητικά. Υπάρχουν θετικές όψεις; Για παράδειγμα πώς λειτουργεί σε σένα δημιουργικά;
Η «κρίση» αν υπάρχει, αφορά τους πλούσιους! Εμάς θεωρώ ότι μας αφορά η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. Ναι, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξαναβρούμε τις αξίες μας που κάπου στην διαδρομή τις πετάξαμε αβίαστα. Είναι μια ευκαιρία να ζωντανέψουμε την υγιή έννοια της πολιτικής και της κοινωνίας. Να ξαναζήσουμε αλληλέγγυοι και συντροφικοί! Να αγαπήσουμε τον τόπο.

- Στο «leasing ευτυχίας» τραγουδάς «Ίκαρος εσύ, φτερά της σιλικόνης, άπλωσες τα κουλά, έξω παπλώματος ξαπλώνεις». Το ρίσκο εγκυμονεί σε κάθε προσπάθεια να πετάξουμε. Ποια νομίζεις ότι είναι τα απαραίτητα εφόδια για μία επιτυχημένη πτήση;
Έχω δίκιο λοιπόν γι’ αυτό που νοιώθω όσο αφορά το πού έρχομαι (στο νησί σας)! Με χαροποιεί το γεγονός ότι συζητάμε γι’ αυτό το τραγούδι που το αγαπώ πολύ και επίσης το έφτιαξα έχοντας συνείδηση ότι γράφω ένα πολιτικό τραγούδι. Η μία και μοναδική προϋπόθεση λοιπόν, για μια πετυχημένη πτήση ήταν,  είναι και θα είναι, το όνειρό μας! Το όνειρο του καθενός μας!

- «Πάνω στη μούρλα τη γλυκιά και στο τρελό μεθύσι, όλα να ‘ρθούνε ποιο κοντά και ο πόνος να λυγίσει», μας λες στο «Πρωινό όνειρο».  Στα καριώτικα πανηγύρια, στις συναθροίσεις γενικότερα, οι άνθρωποι καταφέρνουν ακόμα να έρχονται πολύ κοντά και να λυγούν τον πόνο. Το κρασί δεν είναι απαραίτητο για να συμβεί αυτό, αν και πολλές φορές βοηθάει. Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε ως λαός την κοινωνική συνοχή και να γίνουμε πιο «ανθεκτικοί»;
Να νικήσουμε τον φόβο που πάνε να μας περάσουν! Να μην τους αφήσουμε να αλώσουν άλλο το θυμικό μας! Να αντισταθούμε στο χαμό μας!

-Δημήτρη, σε ευχαριστούμε πολύ!
Καλή αντάμωση!

ikariamag| η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης θα εμφανιστεί μαζί με τη Σοφία Γεωργαντζή την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο Casmir Club στον Αρμενιστή και ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο Αέρινο Club στον Άγιο Κήρυκο. Ώρα Έναρξης 22:30. Τιμή: 15 ευρώ.

Χορηγός Επικοινωνίας: ikariamag.gr
Περισσότερες πληροφορίες για το LIVE, εδώ.

Facebook Event

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις στο ikariamag, εδώ.

ikariastore banner