Η πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές

Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη - protagon.gr

Ο κόσμος ήταν πολύς, πραγματικά πολύς. Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη και πυκνή συγκέντρωση. Στη πλατεία, την Αμαλίας, την Πανεπιστημίου, την Φιλελλήνων. Ήταν μια μεγάλη γιορτή. Ένα πλήθος χαλαρό, γελαστό. Κανονικοί άνθρωποι. Μωρά, ηλικιωμένα ζευγάρια, χιλιάδες νέοι. 'Ίσως και 70 και 80 χιλιάδες. Μπορεί και παραπάνω. Με παλμό και χιούμορ στα συνθήματα και τα πανό. Άνθρωποι που τις Κυριακές τους, συνήθως τις περνάνε στον καναπέ του σπιτιού τους, μπροστά στις τηλεοράσεις, ακούγοντας τρομοκρατικά ψέματα και απειλές, αυτή την Κυριακή, ξεβολεύτηκαν, επέλεξαν να είναι εκεί, στη πλατεία, σε μια αληθινή και γνήσια διαμαρτυρία, σε μια όμορφη υγιή αντίδραση που συνεχίζεται. Κάθε μέρα.

Πολιτικά, αυτό που συμβαίνει ίσως είναι αδιαμόρφωτο, κάπως αμήχανο και χωρίς καθαρές ακόμα θέσεις. Οκ. Φυσιολογικό. Κοινωνικά όμως ρε συ, δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Πρωτόγνωρη. Όμορφη. Αυτό το ξέσπασμα, ίσως, γεννάει μια νέα συντροφικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Μια νέα κοινωνικότητα, με παρέες που μπλέκουν και συζητούν για τη ζωή τους, για τα άγχη, τις αγωνίες τους. Για το κοινό τους μέλλον. Σαν να ήταν αυτοί οι άγνωστοι, φίλοι από παλιά. Όλοι μαζί, χωρίς καμία κομματική καθοδήγηση, και κηδεμονίες σωτήρων, σε μια χαλαρή και ταυτόχρονα διάχυτη και αληθινή χαρά. Σε μια γιορτή.

Όλο αυτό που έχει γεννηθεί αυτές τις μέρες, ίσως δεν είναι αρκετό να μπορέσει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την ίδια την καθημερινότητα μας. Μπορεί πάλι και να το κάνει. Άγνωστο. Θα το δείξουν οι μέρες που έρχονται. Όμως δεν έχει παρά να δοκιμαστεί. Έτσι απλά αρχίζουν οι αλλαγές. Με ένα μικρό πρώτο βήμα. Ε;

Καριώτες. Πολλοί Καριώτες χτες στη πλατεία. Τι ωραία, ρε φίλε μου!

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr

υγ. «Αυτό που κάνουμε μπορεί να αλλάξει κάτι; Όχι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι αλλά μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει κάτι». -Χοσέ Λουίς Σανπέντρο, οικονομολόγος, ανθρωπιστής και συγγραφέας.

ikariastore banner