Εικόνες για τον Χειμώνα


Ένα μακρινό καλοκαίρι βουτήξαμε με την ξαδέρφη μου τη Ρένα το στρώμα να κολυμπήσουμε στην παραλία του χωριού, που τότε ακόμα ήταν παραλία με άμμο και βότσαλα και βράχια για ωραίες βουτιές. Και η ξαδέρφη μου ήταν ξένοιαστη τότε, γιατί τώρα έχει παιδιά και βαϊλίζει και δύσκολα την πετυχαίνεις στο μπάνιο-ειδικά αν το προηγούμενο βράδυ έχεις πάει στο μπαρ του χωριού για λίγο κι έχεις φύγει νωρίς το πρωί.. Και βάλαμε μπρος με κλωτσιές-προπέλες να πάμε στα Πηγαδάκια να μαζέψουμε βότσαλα και γυαλικά, να στολίσουμε τα σπίτια τα αθηναίικα...

Βότσαλα και γυαλικά.. μικροί ανεκτίμητοι θησαυροί του νιπτήρα που χαρίζουν χαμόγελα καμιά φορά όταν πλένεσαι το πρωί και δε βιάζεσαι, κυρίως όμως όταν ξεσκονίζεις.

Κι εκεί που κολυμπούσαμε μου λέει κοίτα το χωριό, κοίτα τη θάλασσα, κράτα την εικόνα καλά μέσα σου να την έχεις το χειμώνα. Κι όπως πάντα την άκουγα σα να ‘τανε σοφή, ρούφηξα μια μεγάλη όμορφη εικόνα τόσο βαθιά που έχουν περάσει τόσοι χειμώνες κι ακόμα την κρατάω. Την έχω στο desktop του μυαλού μου σα συντόμευση και την ανοίγω όταν οι εσωτερικές ψυχοθεραπευτικές μου άμυνες μού λένε να πάω σε ένα ωραίο μέρος με τη φαντασία μου.. Δεν είναι κάμποι και πεδιάδες, είναι ένα φουσκωτό στρώμα στα πηγαδάκια και χούφτες γεμάτες βρεγμένα γυαλικά.. Είναι ζαρωμένα δάχτυλα από το πολύ μπάνιο και χαμογελαστά μάτια κόκκινα από το αλάτι με φόντο τους άγιους Αναργύρους και το σπίτι του Παρφουλίγκου…

Και έτσι φέτος που πάλι νοστάλγησα τις εικόνες μου για το χειμώνα, πήρα το φουσκωτό μου κροκόδειλο-γιατί μεγάλωσα και προτιμάω πιο πολύπλοκα παιχνίδια- και βούτηξα να ψαρέψω ωραίες αναμνήσεις. Κι ήταν κι ένας φίλος μου εκεί και κολυμπούσαμε ώρες, και του είπα να μαζέψει κι αυτός εικόνες για να ‘χει στα δύσκολα. Αυτός μένει στο εξωτερικό μακριά, εκεί που πας σε ένα ταξίδι και τον συναντάς τυχαία και έτσι έχεις να λες ότι παντού υπάρχει ένας Καριώτης. Δεν ξέρω αν τις έχει τις εικόνες, ελπίζω ναι.

Γιατί για μένα δουλεύει αυτό, τις δύσκολες ώρες του χειμώνα πάντα σκέφτομαι το νησί, τις στιγμές που πέρασα εκεί κι αυτές που θα ξανάρθουν, εκεί που πάντα θα επιστρέφω με ανοιχτές αγκαλιές για να κλείσω μέσα ανθρώπους και αναμνήσεις.

Δώρα Τεμπέλη
doratempeli@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Δώρας Τεμπέλη.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr