Το σύμβολο Καριωτίνα

Μεγάλωσα μέσα στην αγκαλιά 4 καριωτίνων αδερφάδων. Οι 4  θειάδες μου, αειθαλείς, σε μια ιδανική ισορροπία δύναμης και θηλυκότητας. Μάραθο και ταμπάκο τα χνώτα τους. Από τα πιταράκια και απ’ τα τσιγάρα όταν… κάτσε να πιούμε ένα καφέ και α τα πούμε.

Μετά τις έφηβες θερινές σχέσεις όπου όλοι τα «φτιάξαμε» με όλες (τύπου ικαριώτικου Beverly Hills), προπέτης δήλωσα μεγαλώνοντας στις καριωτίνες φίλες μου: Ρε είστε λωλές. Σας αγαπάω, μα δεν «παντρεύομαι» (= έρωτες με καριωτίνες γιοκ).

Φυσικά, η ζωή στα φέρνει πάντα όχι απλώς διαφορετικά από ό,τι τα περιμένεις αλλά και αντίθετα από αυτά που δηλώνεις. Και έρχεται τώρα ο έρωτας και σ’ αρπάζει και σε χτυπάει κάτω σα το χταπόδι και γλυτωμό δεν έχεις και γαμώ το στανιό μου, γαμώ.

Το μυστικό πάντως της γοητείας της Καριωτίνας βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, σε αυτή ακριβώς την αντίφαση-ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και τη θηλυκότητα.

Η ξεκάθαρη γεωμετρία στο πρόσωπο της γυναίκας της Ικαρίας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα-σύμβολο της αντιφατικής της ψυχοσύνθεσης. Το «μάραθο-ταμπάκο» βρίσκει το ιδανικό του αποτύπωμα στο πρόσωπο της, τη στιγμή που ενώ τα χαρακτηριστικά της αποδίδονται με αυστηρές γραμμές, η γοητεία που το όλο σύνολο αποπνέει, σε αιφνιδιάζει και σε συνεπαίρνει.

Αιφνιδιασμός λοιπόν! Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, όταν μιλάμε για Καριωτίνες. Δε σε αφήνουν να πλήξεις αλλά ούτε και να ησυχάσεις. Μάνες και Διάολοι. Στυλοβάτες και σίφουνες. Με την Καριωτίνα δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος… ακόμα και για το ότι θα αισθάνεσαι μονίμως ανασφαλής! Η ανεξαρτησία της αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το ότι αν είσαι μαζί της, είναι η μόνη που θα καταλάβει ότι… απόψε πρέπει να βγεις με τους (Καριώτες) φίλους σου. Θα το σεβαστεί και θα στο επιτρέψει.

Τι θα κάνει η ίδια, είναι άλλο θέμα…

Αυτή η πτήση, δομικά, είναι χωρίς ιδιαίτερη συνοχή. Να μου πεις, γιατί και η Καριωτίνα, πώς είναι;

Κωνσταντίνος Βατούγιος
konstantinos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνου Βατούγιου.

ikariastore banner