Μνημόσυνο στη Μεσαριά (μια απίστευτη ιστορία)

Η κα Δουρή με τους Ιωάννα και Ιωάννη Μαυρογιώργη στο ύψωμα του Κάμπου. Από εκεί πέρασε τα τελευταία λεπτά της ζωής του ο εικοσιτετράχρονος Άγγλος πιλότος.

Στις αρχές του Μάη στο παλιό νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία Μεσαριάς, εκεί που θάφτηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα των δύο Βρετανών πιλότων στις 10/2/1944, θα έρθει ο 67χρονος γιος του ενός πιλότου που στα 24 χρόνια του έχασε τη ζωή του καιγόμενος στις φλόγες του αεροπλάνου που έπεσε μεταξύ Κάμπου και Μεσαριάς.

Ψυχή αυτής της έρευνας και της διοργάνωσης είναι η Καριωτίνα κυρία Δουρή, γεννημένη στην Αγγλία. Η ιστορία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια όταν άκουσε μια ιστορία για ένα δαχτυλίδι που βρέθηκε στο απανθρακωμένο δάχτυλο του πιλότου το οποίο είχε τα αρχικά του ονόματός του. Με συστηματική προσπάθεια ανακάλυψε το γιο του πιλότου που γεννήθηκε δύο βδομάδες μετά το θάνατο του πατέρα του δηλαδή στις 24/2/1944 και είναι ο πρέσβης σερ Κρίστοφερ.

Τα παιδιά του παπα-Κρόκου, Σταμάτης και Αργυρώ, με τον Φάνη Μαυρογιώργη διαβάζουν το γράμμα που έγραψε το 1946 ο πατέρας τους.

 

Γράμμα του παπά Δημήτρη Κρόκου (1946)

Ο σερ Κρίστοφερ πρόσφατα βρήκε στα αρχεία της αποθανούσης μητέρας του ένα γράμμα του παπά της Μεσαριάς που είχε κηδέψει τους πιλότους. Είναι μια απαντητική επιστολή του παπά στον πατέρα του νεκρού πιλότου. Σ’ αυτήν αναφέρει ότι θάφτηκαν με τιμές ηρώων. Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στη νεκρώσιμη ακολουθία και είχαν την πρόθεση να αναγείρουν και μνημείο. Ο Χαράλαμπος Δουρής στην Ακαμάτρα έχει τρεις οβίδες από αυτές που μετέφερε το αγγλικό αεροπλάνο και είχε ως προορισμό γερμανικά πολεμικά πλοία. Η Ιωάννα Μαυρογιώργη (Ρουστά) ήταν τότε 12 χρονών και θυμάται το λόγο που έβγαλε ο δάσκαλος Αντρέας Σταυρινάδης. Έβρεχε και κάποιος είπε στο δάσκαλο να συντομεύσει. Η απάντηση του ήταν «κι αν φυσάει και βρέχει κι αν βροντάει κι αν αστράφτει εμείς πρέπει να αποδώσουμε την τιμή σ΄ αυτούς τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία.» Η Καλλιόπη Καρναβά ήταν 12 χρονών κι έβοσκε εκεί κοντά τα ζώα της . 67 χρόνια μετά μας διηγήθηκε ως εξής τη σκηνή: «είδα δύο μαύρα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν από ψηλά αυτό που έπεσε, είδα κάτι σαν σταυρούς και μια καρέκλα μ’ ένα πιλότο που έπεφταν από τον ουρανό προς τα πάνω μου. Μετά φλόγες και οβίδες να σκάνε για πολύ ώρα. Υπήρχε εκεί μια φωλιά σπουργιτιών και προσπαθούσα να τη βρω. Βλέποντας το αεροπλάνο έτρεξα παραπέρα να κρυφτώ. Μετά βρήκαν τα σπουργίτια απανθρακωμένα. Ήμουν τυχερή που σώθηκα. Ο Δημήτρης Σταμούλος ήταν 6 χρόνων και μας διηγήθηκε ότι είδε μετά την πτώση κάποιον στις φλόγες να τρέχει να σωθεί. Ήταν ο ένας από το πλήρωμα του αεροσκάφους. Ο Μανόλης Τσίγκος μάς περιέγραψε ότι ο πιλότος έσωσε τη Δάφνη, το χωριό του, γιατί κατόρθωσε να του δώσει ύψος αφού είχε φτάσει χαμηλά στα σπίτια κι αν έπεφτε θα τα έκαιγε όλα. Μπόρεσε όμως να το σηκώσει και να πέσει μεταξύ Φραντάτου, Δάδνης και Κάμπου.

Η κυρία Δουρή συγκέντρωσε πολλές πληροφορίες από έγγραφα των βρετανικών αρχών. Η βάση της αγγλικής αεροπορίας ήταν στην Αίγυπτο. 3 πολεμικά έφυγαν από κει στις 6/2/1944 για το Αιγαίο για να βυθίσουν γερμανικά πολεμικά πλοία. Δεν γύρισε κανένα. Τρεις μέρες αργότερα έφυγαν για τον ίδιο σκοπό 4 αεροπλάνα αλλά μόνο ένα γύρισε πίσω. Τα άλλα 3 κατερρίφθησαν. Το 1ο που έπεσε στα χώματα της Ικαρίας, το 2ο κάπου ανοιχτά της Πάτμου κι ένα 3ο, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, στη θάλασσα του Μαγγανίτη.

Ο σερ Κρίστοφερ θα έρθει στην Ικαρία αρχές του Μάη. Θα ήθελε να βρει κάτι από το αεροπλάνο, να του θυμίζει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ αφού σκοτώθηκε από τους φασίστες δυο βδομάδες πριν τη γέννησή του. Έγινε πρόταση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη για τον αγώνα του πατέρα του για την ελευθερία. Θα είναι ένα δείγμα αναγνώρισης μα κι ένας διαφημιστής του νησιού μας.

Φάνης Χρ. Μαυρογιώργης

ikariastore banner