ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: Νέο τεύχος 30 «Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα»

εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος - Νο 30 (διαβάστε το ΕΔΩ) του ηλεκτρονικού περιοδικού ΙΚΑΡΙΑΚΑ και ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ Νέα.
[Αν έχετε γνωστούς Ικάριους, Φουρνιώτες, και φίλους αυτών των νησιών παρακαλώ κοινοποιήστε τους το μήνυμα]

Σημείωμα της σύνταξης
Αγαπητοί αναγνώστες
Με το σημερινό τεύχος [Νο 30] κλείνουμε έξη χρόνια ηλεκτρονικής έκδοσης και 13 χρόνια συνολικής προσπάθειας στον περιοδικό τύπο της Ικαρίας, που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 1998, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το περιοδικό ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ σε έντυπη μορφή.

Σε αυτό το τεύχος υπάρχει πλούσια ύλη 99 σελίδων:
Για το νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 και τις συνέπειές του, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο.
Για τις ανεμογεννήτριες της Ικαρίας με το 3ο πολυσέλιδο αφιέρωμα με 19 κείμενα.
Για χρήσιμα θέματα της επικαιρότητας και πολύτιμες πληροφορίες.
Για την τρέχουσα επικαιρότητα στην Ικαρία και στη «γειτονιά» μας.

Βέβαια, το μεγάλο θέμα, εκτός από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2  είναι οι ανεμογεννήτριες. Πάει πολύ καλά το ψήφισμα «ΙΚΑΡΙΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ» της Πρωτοβουλίας κατά των Α/Γ Ικαρίας. Υπογράψτε, όσοι δεν έχετε ακόμη υπογράψει, και διαδώστε το.

Ενδιαφερθείτε, ενημερωθείτε. Υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων για τις ανεμογεννήτριες, όχι μόνο στη δική μας ηλεκτρονική έκδοση αλλά και στον
ηλεκτρονικό τύπο και σε πολλά έντυπα (και όχι μόνο της Ικαρίας). Ο προβληματισμός είναι πλούσιος. Τα τρία αφιερώματα των τριών τελευταίων τευχών θα παραδοθούν στο Δήμο Ικαρίας, ως συμβολή στη διαβούλευση που έχει εξαγγελθεί από το Δήμο Ικαρίας.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε και τρία χρήσιμα κείμενα που είναι «χαμένα» μέσα στις σελίδες:
-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Προθεσμία έως 15-2-2012
-Ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα για τις αναπτυξιακές Συμπράξεις-Δήμων  και οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών
-Που πρέπει να γίνονται καμίνια; Το πρόβλημα-Η απάντηση της Ειδ. Γραμματέως

Οι καιροί που έρχονται είναι όλο και πιο δύσκολοι για όλο και περισσότερους. Αν ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, στην Ικαρία θα
πρέπει η αναλογία αυτή να είναι μεγαλύτερη. Το ίδιο εκτιμάται ότι συμβαίνει και με τη γυναικεία ανεργία. Ίσως η κατάσταση αυτή να μην είναι
ίδια στους Φούρνους, γιατί οι Φουρνιώτες είναι περισσότερο δραστήριοι, αλλά και περισσότερο συγκεντρωμένοι σε δυο τρία μέρη. Αυτό διευκολύνει τη μεταξύ τους συννενόηση, κάτι που δεν γίνεται εύκολα στην Ικαρία για γεωγραφικούς και άλλους λόγους.

Το μόνο που μας μένει είναι η παρακαταθήκη των παλιότερων Καριωτών για τον τρόπο που δούλευαν τη γή, για τους τρόπους που φρόντιζαν το περιβάλλον τους, για τους τρόπους που καλλιεργούσαν τη μεταξύ τους κοινωνική συνοχή, για τους τρόπους που αντιμετώπιζαν τους κατακτητές.

Ας σκεφτόμαστε περισσότερο, και ας γινόμαστε περισσότερο συνεργατικοί από ότι πριν. Ίσως με αυτούς τους δυο τρόπους  να καταφέρουμε να βγάλουμε τη μακροχρόνια ένδεια που έρχεται με αξιοπρέπεια.

Η σύνταξη των Ικαριακών & Φουρνιώτικων Νέων