Η ανταλλακτική οικονομία στην Ιστορία της Ικαρίας & οι εντυπώσεις από το 1ο ανταλλακτικό παζάρι

Το Σάββατο έγινε μια πρώτη προσπάθεια σε δημόσιο χώρο (ευχαριστούμε τον δήμο Ικαρίας για την παραχώρηση της αίθουσας στις πηγές του Ασκληπιού) για την προβολή του ανταλλακτικού εμπορίου! Χορηγός Επικοινωνίας της προσπάθειας ήταν το ikariamag.gr

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή του κόσμου, αν και χρειάζονται ακόμα μερικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως το ότι δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να πάμε π.χ. τα ρούχα, τα παιχνίδια, τα μικροαντικείμενα μας να τα αφήσουμε και να φύγουμε.

Γίνεται ανταλλαγή (όχι υποχρεωτικά), γίνεται παρέα, γίνεται κουβέντα, για να προχωρήσει σωστά αυτή η ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία έχει παρελθόν στην Ικάρια όπως σημειώνει ο Α. Πουλιανός στο βιβλίο του Λαογραφικά Ικάριας του 1976 (τόμος Α, σελ 122 κ 31): η Αλλαξά – αλλαξοδουλειά: η αλληλοβοήθεια στις αγροτικές δουλειές. Η αλλαξοδουλειά είναι μεγάλη συνήθεια στην Νικαριά από πολλά χρόνια και κοινωνική ανάγκη. Πολλές φορές οι δουλειές στα χτήματα δεν είναι σύγχρονες. Γι' αυτό πολύ πάνε και βοηθάνε τον γείτονα τους ή τον φίλο στην σπορά, για να τους βοηθήσει και αυτός ύστερα στο αμπέλι.

Υπάρχουν και οι λέξεις ανεβούθκιο-μεταχεράτο-ανεμαντάγιο. Στις βαριές δουλειές συνεχίζει, που θελε πολλούς νομάτους όλοι συντρέχανε και κάνανε ανεβούθκιο. Άμα έχτιζε κανείς σπίτι και ήρκουντα η μέρα να βάλει το ξόνι ή να αλλάξει το παλιό, βουθούσεν όλο το χωριό…..αυτέ οι δουλειές γινόντανε πάντα τις σκόλες, απολείτουργα, που χει αδειά ό κόσμος να μη χασομερά κανείς και αφ΄  την δουλειά του. Το ανεβούθκιο δεν γινότανε μονάχα στις βαριές δουλειές. Συντρέχανε κάθε φορά που το καλούσε η ανάγκη…

Για να έχει μέλλον αυτή η ιστορία, πρέπει εμείς (ούλοι εμείς!) να είμαστε παρόντες, να το κατανοήσουμε, να το οργανώσουμε, να το προωθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Ήδη 17 άτομα έδωσαν τα στοιχεία τους για την συμμετοχή τους στην δημιουργία του Δικτύου Ανταλλακτικής Οικονομίας στην Ικαρία. Ελπίζουμε σε περισσότερους και με πιο ενεργή συμμετοχή. Δεν μετράει να πούμε μόνο: ααα!! τι ωραία ιδέα! μπράβο σας! Είμαι μέσα!

Θέλει την συμμετοχή  μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6975884734 - 6977737371

Το 2ο Ανταλλακτικό Παζάρι της Ικαρίας θα γίνει στις Ράχες. Πληροφορίες ΕΔΩ.

ikariamag