Δημήτρης Μηταράκης: Ένας Καριώτης στο Μέγαρο Μουσικής

Οι φωτογραφίες είναι από: megaron.gr, tundaspriest.gr, prigipessa.gr

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης φέρνει για δεύτερη φορά στο ευρύ κοινό τα πολλά πρόσωπα της λαϊκής κιθάρας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στα χρόνια του ρεμπέτικου. Κάνει ένα βήμα πιο πέρα και προτείνει μια νέα απόδοση επιλεγμένων τραγουδιών, που αναδεικνύουν τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες αυτού του οργάνου. Ακολουθεί και ανθολογεί το ρεπερτόριο μισού αιώνα. Μαζί του ο Γιώργος Νταλάρας, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Χρήστος Μαστέλος, ο Βασίλης Σκούτας και ο δικός μας Δημήτρης Μηταράκης.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: Ο Δημήτρης Μηταράκης είναι θρέμμα της Ικαριάς, μεγάλωσε στο νησί μας. Ξεκίνησε να παίζει μελόντικα στα τρία του. Αργότερα έπιασε το ακορντεόν και στα δεκατέσερα έπαιζε ήδη κιθάρα. Και στα τρία αυτά όργανα ήταν αυτοδίδακτος. Όπως λέει ο ίδιος, σχολείο του ήταν τα πανηγύρια και οι διάφορες εκδηλώσεις στο νησί. Όταν βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές γνωρίστηκε με ανθρώπους που άκουγαν ρεμπέτικα σε πρώτες εκτελέσεις. Άρχισε να παίζει ως κιθαρίστας σε διάφορα ταβερνάκια με φίλους και λίγο αργότερα σε νυχτερινά μαγαζιά (Frangelico, Τζιβαέρι). Τον κυρίευσε το μικρόβιο του ρεμπέτικου και το 2002 δούλεψε ως ακορντεονίστας με τον Βασίλη Σκούτα στην κιθάρα. Έδεσαν μαζί πολύ καλά και έβγαλαν δύο δίσκους.

Το Βασίλη (μαθητής του Αριστείδη Μόσχου) μπορούμε πλέον να τον κάνουμε επίτιμο δημότη Ικαρίας μετά από τη μακρόχρονη συναναστροφή του με το Δημήτρη και τις συχνές επισκέψεις του στο νησί. Μπορούμε να οργανώσουμε και μία «σεμνή» τελετή σε μία από ‘κείνες τις μοναδικές βραδιές που μας χαρίζουν οι δυο τους, κυρίως τα καλοκαίρια. Σε μία από τις βραδιές που ξεκινούν λίγοι φίλοι να πουν μερικά τραγούδια. Που οι φίλοι ξαφνικά πληθαίνουν, που τα τραγούδια δεν τελειώνουν ποτέ και η μόνη θλιβερή διαπίστωση είναι ότι μεσημέριασε, ότι στου Καντούνη, στης Νίκης ή αλλού δεν υπάρχουν άλλες μπύρες.   

Λίγο πιο βόρεια και σχεδόν ταυτόχρονα, στη συμπρωτεύουσα, ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι μέλος της Λοξής Φάλαγγας του Παπάζογλου και των Λαϊκρδέλικα του Παπακωνσταντίνου. Διδάσκει λαούτο, ταμπουρά και τζουρά και μετράει περίπου 80 συμμετοχές στη δισκογραφία.

Ο Μηταράκης με το Σκούτα και τη Skudas Priest μπάντα τους από την Αθήνα, ο Μυστακίδης από τη Θεσσαλονίκη έχουν συλλέξει πλέον μεγάλη γνώση γύρω από το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι. Διαπιστώνουν τη δύναμη και την αξία αυτού του είδους και επιχειρούν να δώσουν μία διαφορετική άποψη σε τραγούδια που θεωρούν πρωτοποριακά. Ο καθένας με τον τρόπο του ενσωματώνει ηχοχρώματα και ρυθμούς άλλων μουσικών σχολών. Είναι κοινός τόπος και γίνεται στόχος τους να δώσουν στο ρεμπέτικο τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Το 2007 ο Μυστακίδης γίνεται συνιδρυτής της Πριγκηπέσσας, το μοναδικό καθαρόαιμο ρεμπετάδικο στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, χωρίς  τραγούδια-σουξέ, χωρίς πίστα για χορό και εκκωφαντικό ήχο.

Οι δύο παρέες γνωρίζονται, συγχρωτίζονται, ταυτίζονται. Καρπός όλης αυτής της πορείας είναι οι δύο εμφανίσεις στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών. Είχαν προηγηθεί την άνοιξη οι εμφανίσεις στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου, μία νέα προσέγγιση. Όσοι αγαπούν το ρεμπέτικο, όσοι είναι φίλοι και γνωστοί του Δημήτρη και του Βασίλη, ας σπεύσουν. Εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και πάντα με έμπνευση.

ikariamag| η Ικαρία... αλλιώς!

ikariastore banner