Για τη χρηματοδότηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Αγνή Καλογερή μετά την κραυγή αγωνίας της ΕΠΣ Σάμου για την δεινή οικονομική της κατάσταση. Στις 06/08/2012 ερωτήθηκε ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού ερωτήθηκε:

1. Αν θα δοθεί κάποια διορθωτική χρηματοδότηση για την στήριξη των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων.
2. Πως θα αποφευχθεί η παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ.Γιάννης Ιωαννίδης, απάντησε πως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποτελεί θεσμικό αρωγό και συμπαραστάτη της λειτουργίας των ερασιτεχνικών σωματείων, όμως στα πλαισια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η προσπάθεια γίνεται με συνεχώς μειωμένες κρατικές πιστώσεις.

Συγκεκριμένα, για το οικονομικό έτος 2010 η ΕΠΣ Σάμου έλαβε επιχορήγηση για τις αγωνιστικές διακρίσεις 2008-2009, 26.400 ευρώ, που καταναμήθηκαν σε 11 Σωματεία της περιοχής (2.400 ευρώ για το καθένα).

Για τα έτη 2011 και 2012, η ελαχιστοποίηση των κρατικών πιστώσεων προς την Γ.Γ.Α. δεν επέτρεψε μέχρι και σήμερα την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων για κανένα άθλημα και αγώνισμα αθλήματος.

Για το οικονομικό έτος 2011, η Γ.Γ.Α. επιχορήγησε από τον τακτικό της προϋπολογισμό την ΕΠΟ, η οποία αντίστοιχα έκανε κατανομή στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η ΕΠΣ Σάμου έλαβε το ποσό των 22.400 ευρώ για λειτουργικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό έτος 2012 η ΕΠΟ έχει λάβει μέχρι σήμερα το ποσό του. 1.500.000 ευρώ προκειμένου να κατανεμηθεί στις ΕΠΣ, όμως απολογιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα καθώς δεν έχει λήξει το έτος.

Οι ερωτώντες βουλευτές  θεωρούν την απάντηση του Υπουργού «ουσιαστικά αρνητική» καθώς σύμφωνα με δήλωση τους, η απάντηση βάζει ταφόπλακα στις αθλητικές δραστηριότητες της ΕΠΣΣ Σάμου και σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην αγωνία των ασχολούμενων με τον αθλητισμό.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τους: «Η μνημονιακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά και τον αθλητισμό.»

ikariamag.gr

ikariastore banner