Πριν λίγες ημέρες κάτοικοι της βόρειας Ικαρίας μας ειδοποίησαν για ένα θαλάσσιο θηλαστικό που είχε προσεγγίσει τις βραχώδεις ακτές στην περιοχή του Αρμενιστή. Καθώς την ώρα που ειδοποιηθήκαμε ήταν ήδη αργά το απόγευμα, ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε την περιοχή προτού νυχτώσει. Έτσι δόθηκαν οδηγίες για πρώτες βοήθειες και για την απομάκρυνσή του από αυτό το επικίνδυνο σημείο. Όσο το φως της ημέρας επέτρεπε την παρακολούθησή του, το ζώο παρέμεινε περίπου στα 50 μέτρα από την ακτή. Αυτή είναι η τελευταία φορά που εθεάθη και δεδομένου ότι πρόκειται για τραυματισμένο ζώο, αναζητούμε τη θέση του στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Ικαρίας.

Της γερακίνας ο γιος τρέφεται με πλαστικό! Με έκπληξη παρατήρησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» ένα ενήλικο γεράκι (Μαυροπετρίτη) να δίνει για τροφή στους νεοσσούς του, ένα κομμάτι πλαστικό!

Την περασμένη Κυριακή, έγινε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ακτών τις Σάμου, όπου έχουν συσσωρευτεί τόνοι απορριμμάτων: κυρίως σωσίβια και βάρκες προσφύγων, καθώς και άλλα πλαστικά διαφόρων τύπων. Τα περισσότερα από τα απορρίμματα αυτά βρίσκονταν σε απόκρημνες ακτές του νησιού, όπου συνήθως καταλήγουν οι βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Αρχιπελάγους, συνεχίζει για έκτη χρονιά τις καταγραφές του πληθυσμού Μεσογειακού χαμαιλέοντα στη Σάμο. Έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, από το 2009 το Αρχιπέλαγος, ξεκίνησε επιτόπια έρευνα και δράσεις προστασίας με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην άμυνα αυτού του σπάνιου πλέον είδους.

Πριν λίγες ημέρες, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εντόπισε ΝΔ της Σάμου, άλλη μία θανατωμένη νεαρή Μεσογειακή φώκια που πέθανε από έκρηξη δυναμίτη.

Τους χειμερινούς μήνες, διάφορα πουλιά, όπως ο Λευκοτσικνίας της φωτογραφίας, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στους μικρούς υδροβιότοπους του Αιγαίου. Περισσότερα από 50 είδη πουλιών καταγράφονται σε αυτά τα οικοσυστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία αυτών οικοτόπων.

Οι πάγουρες είναι είδη καβουριών που ανήκουν στην οικογένεια Paguroidea και ζουν αποκλειστικά σε άδεια κοχύλια. Η θαλάσσια ανεμώνη του είδους Calliactis parasitica συχνά συναντάται προσκολλημένη σε άδεια κοχύλια όπου ζουν πάγουρες.

Στις 14 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε μία διήμερη συντονιστική συνάντηση ανάμεσα σε εκπρόσωπους 33 μη-κυβερνητικών φορέων από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι οποίοι συμμετέχουν στα επτά Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια της ΕΕ για την αλιεία.

Η κατάσταση με τους πολλές χιλιάδες πρόσφυγες που συνεχίζουν να διαπλέουν το Αιγαίο κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Στα νησιά ευτυχώς οι υποδομές έχουν οργανωθεί αρκετά και τίποτα δεν θυμίζει το χάος των καλοκαιρινών μηνών, όταν λίγοι άνθρωποι, εθελοντές και τοπικοί φορείς, παλεύαμε με ιδίους πόρους να καλύψουμε τις πολυάριθμες ανάγκες των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έφταναν καθημερινά.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών αυτή την εποχή παρατηρείται μία εντυπωσιακή καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων κορμοράνων που ανήκουν σε τρία διαφορετικά είδη. Κάθε απόγευμα μεγάλα σμήνη που ξεπερνούν και τις 4-6 χιλιάδες πουλιά, ταξιδεύουν από τις ακτές της Τουρκίας για να βρουν καταφύγιο στις ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος.

Σελίδες

ikariastore banner