Ο Δήμος Ικαρίας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του για τη διακοπή λειτουργίας της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας, από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, λόγω μη στελέχωσης της υπηρεσίας με υπάλληλο.

Από το Σεπτέμβριο του 2007, όταν δηλαδή άρχισε να λειτουργεί η Τοπική Αρχειακή Συλλογή της Επαρχίας μας, έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια. Ο απολογισμός της λειτουργίας της κατά το διάστημα αυτό επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της ίδρυσής της.

Το Μάιο του 2013 διοργανώθηκε στον Άγιο Κήρυκο από την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας και με την πολύτιμη συμπαράσταση του κ. Ηλία Γιαννίρη ένα σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας. Προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός με πλούσιο ερευνητικό έργο, μεγάλη πείρα στη συγκέντρωση αφηγήσεων και εξέχουσα θέση στον τομέα της Προφορικής Ιστορίας.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, παρακολουθήσαμε το σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας που διοργανώθηκε από την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας.

Βασικός στόχος της είναι η συγκέντρωση, η διάσωση, η ταξινόμηση δημόσιου και ιδιωτικού αρχειακού υλικού, και η προετοιμασία του για διάθεση στους μελετητές. Κάθε είδους έγγραφο, φωτογραφία, περιοδικό, εφημερίδα, εργασία, βιβλίο κ.α., που έχουν σχέση με την Ικαρία, είναι ζητούμενο και ευπρόσδεκτο για τον εμπλουτισμό της.

Ένας συγκεντρωμένος γραπτός -και μη- πλούτος είναι αρκετός για ζωντανέψει την ιστορική μας μνήμη. Σαν σταθείς μπροστά του θυμάσαι συλλόγους που αντιστέκονται, που διεκδικούν με γράμματα και επιστολές, συμφωνίες και ξεπουλήματα, δασκάλους που χτίζουν σχολεία, πρόσωπα και ανδραγαθήματα…

ikariastore banner