Η Μαγιόρκα είναι ένα νησί, περίπου ίδιας έκτασης με την Εύβοια, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί περί τα 12 εκατ. τουριστών. Για να καταλάβετε την τάξη μεγέθους, η Ελλάδα συνολικά δέχεται ετησίως 25 εκατ. τουρίστες. Όπως είναι φυσικό, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται οι εκεί δήμοι να αντιμετωπίσουν, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ζητάμε φ/ο της αίτησης του δικηγόρου του ΔΗΜΟΥ προς το Σ.τ.Ε για αλλαγή εισηγητή (λόγω κωλύματος του προηγούμενου), σχετικά με την επίσπευση της εκδίκασης της προσφυγής συλλόγων της περιοχής για τον ΧΥΤΥ Ικαρίας. Επίσης ζητάμε ενημέρωση που βρίσκεται το θέμα της εκδίκασης από το εφετείο της τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης των αγροτεμαχίων στο χώρο εγκατάστασης του ΧΥΤΥ.

Επισκέφθηκα φέτος την Ικαρία για δεύτερη φορά, καθώς ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί πέρυσι. Πρόκειται για ένα νησί παρθένο που έχει διατηρήσει τη φυσικότητα και την ομορφιά του.

Στις 31/08/2016, μέλος του συλλόγου μας βρήκε μεγάλη ποσότητα αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου. Ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά καρκινογόνο υλικό, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί αυστηρά στην Ελλάδα από το 2005. Η απομάκρυνση και η απόρριψή του απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από εταιρίες με ειδικευμένο προσωπικό.Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχολήθηκε με την απόρριψη του αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία όλων μας. Ο ΧΑΔΑ Ευδήλου δεν έχει ούτε φύλαξη, ούτε επαρκή περίφραξη με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη απόθεση υλικών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι το υπ’ αριθμόν 1ο θέμα της Ικαρίας, μια βραδυφλεγής βόμβα, που αν δεν τακτοποιηθεί θα σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση που θα προωθεί τη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηρίζεται από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τη σύμβαση για τη μελέτη με τίτλο «Μελέτες αποκατάστασης ΧΑΔΑ, Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Μονάδων Κομποστοποίησης Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 36.000 ευρώ, υπέγραψε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Την ώρα που στην Ελλάδα τσακωνόμαστε για το πού θα φτιάξουμε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων παρωχημένης πλέον τεχνολογίας (τις οποίες οι ιθύνοντες πλασάρουν για μοντέρνες) η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της.

O δήμος Ικαρίας πριν λίγες ημέρες κοινοποίησε μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης στην Δ.Ε Αγιου Κηρύκου, αυτή την 2η ομαδική επιστολή, σχετικά με την δραστηριότητα της ανακύκλωσης και των υπηρεσιών καθαριότητας.

Παρατηρούμε ότι οι επαγγελματίζες της περιοχής μας, βάζουν ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτόνια-χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο) στους κάδους απορριμάτων.

Η επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, οργάνωσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Αιγαίο: προβλήματα-καλές πρακτικές- προοπτικές».

Σελίδες