Ένας Ικαριώτης στο Παγκόσμιο Φόρουμ Φιλοσόφων

Ο Σωκράτης Έρες συμμετέχει στο Παγκόσμιο Φόρουμ Φιλοσόφων υπό την αιγίδα της Unesco. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 2ου Διαλεκτικού Συμποσίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση 5-8 Οκτωβρίου 2011, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο (πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος) με θέμα την απόδοση στις εικαστικές Τέχνες της φιλοσοφίας και των ιδεών που αυτή πρεσβεύει.  Τίτλος της έκθεσης: "'Όταν η τέχνη φιλοσοφεί".

Ο Σωκράτης Τσαπαλιάρης (Έρες-καλλιτεχνικό ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1983 στην Ελλάδα όπου και σπούδασε Επικοινωνιακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο νεαρός δημιουργός έχει καταγωγή από την Ικαρία. Το 2009 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και φωτογραφίας στο Λονδίνο, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Παράλληλα εργάστηκε σαν αρθογράφος σε τοπική εφημερίδα του Portsmouth. Δείγματα της δουλειά του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο και στην Σιένα της Ιταλίας.

Ανάλυση του έργου «Laculturedelapaix» / Η κουλτούρα της ειρήνης
Ο νεαρός δημιουργός συμμετέχει στην έκθεση με το έργο του «laculturedelapaix». Στο συγκεκριμένο πίνακα συμπεριλαμβάνονται οικουμενικά αρχέτυπα ειρήνης όπως το περιστέρι και το κλαδί ελιάς. Στον πίνακα συνυπάρχουν αντιφατικά χρώματα τα οποία δηλώνουν την μαχητικότητα των λαών για την διεκδίκηση της ειρήνης αλλά και την γαλήνη που επέρχεται με την εγκαθίδρυση της. 

Η Ικαρία έδωσε το έναυσμα στον καλλιτέχνη για το συγκεκριμένο έργο αφού αποτελεί κινητήρια δύναμη του καθώς τα περισσότερα έργα του έχουν φιλοτεχνηθεί στον τόπο καταγωγής και περισυλλογής του. Πρόκειται για ένα γαλήνιο νησί  με μια ιδιαίτερη φιλοσοφία ζωής, η οποία δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, στους γόνιμους πολιτιστικούς διαλόγους αλλά και στην ανεκτικότητα προς κάθε διαφορετικότητα. Η Ικαρία έχει την κουλτούρα της ειρήνης και μόνο εκεί θα μπορούσε να γεννηθεί ένα τέτοιο
έργο.
 
Σχετικά με το 2ο  Διεθνές Διαλεκτικό συνέδριο:
https://www.facebook.com/event.php?eid=119111794842472
και
http://wpf.unesco-tlee.org/gr/indexg.htm
 
Facebook Event: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "Όταν η Τέχνη Φιλοσοφεί"

ikariastore banner