Οι πρώτοι Ικάριοι επισκέπτονται την «Ικαρία του Περσικού Κόλπου»

1. Ο Απόστολος και η Ρόδη Κράτσα στη Failaka στις αρχαιολογικές ανασκαφές που δείχνουν την ελληνική ιστορία της. Συνοδεύονται από τον Πρέσβη της Πολωνίας στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, εκπρόσωπο της Πολωνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Janusz Szwedo και τη σύζυγό του Malgorzata.
2.-3. Παραδίδοντας το φωτογραφικό άλμπουμ της Ικαρίας μαζί με το μέλι στον Εμίρη του Κουβέιτ Sabah Al-Ahmad Al Jaber Al-Sabah (2) και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Jassim Mohammed Al-Kharafi (3).
4. Ο Απόστολος Κράτσας στο ξενοδοχείο «Ίκαρος» στη Failaka.

Στο Κουβέιτ όπου βρέθηκαν η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο τ. Υπουργός συμπατριώτης μας Απόστολος Κράτσας δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την «Ικαρία του Περσικού Κόλπου», το νησί Failaka, όπου στρατοπέδευσε ο Μέγας Αλέξανδρος. H Failaka απετέλεσε αποικία των αρχαίων Ελλήνων, όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές, παίρνοντας την ονομασία Ίκαρος από το μυθικό Ίκαρο, λόγω της ομοιότητας στο σχήμα με το νησί Ικαρία. 

Στις επίσημες συναντήσεις που είχαν με τον Εμίρη Sabah Al-Ahmad Al Jaber Al-Sabah, τον Πρωθυπουργό Σεΐχη Nasser Al-Mohamed Al-Sabah, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Jassim Mohammed Al-Kharafi, από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Μ. Ανατολής, τον Υπουργό Οικονομικών Mustapha Al-Shamali και τον Υπουργό Ανάπτυξης Abdulwahab Al-Ηaroun, δώρισαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ της Ικαρίας μαζί με μέλι παραδοσιακό από την Ικαρία και τους απυήθηναν πρόσκληση να επισκεφθούν τα νησιά μας. 

Το ikariamag προτείνει και αλιεύει από tovima.gr

Μια ελληνίδα αρχαιολόγος στο Κουβέιτ. Αναζητώντας τα ίχνη του Μεγαλέξανδρου η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη γράφει για την εμπειρία της ως επικεφαλής ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής σε ένα μικρό νησί του Περσικού Κόλπου, τη Φαϊλάκα, με το αρχαίο ελληνικό όνομα Ικαρος, όπου διενεργεί ανασκαφές σε έναν ναό της Ελληνιστικής εποχής αφιερωμένο στην Αρτεμη και σε ένα οχυρό.

Ο Σέλευκος, ο πιο Μακεδόνας και συγχρόνως ο πιο κοσμοπολίτης από όλους τους διαδόχους, συμμαθητής και συμπολεμιστής του Αλέξανδρου, είναι αυτός που έχτισε με μέτρα μακεδονικά το ιερό οχυρό της Ικάρου, το οποίο επί αιώνες λειτούργησε ως «χαιρετισμός» στα καράβια που έρχονταν από την ανατολή. Σε αυτό το οχυρό, που οικοδομήθηκε με λόγο τη «χρυσή τομή», αποτυπώθηκαν η φύση και ο χαρακτήρας της εξουσίας του νέου ηγεμόνα, το μανιφέστο της πεφωτισμένης Αρχής που ονειρεύεται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ο Αλέξανδρος δεν πάτησε ποτέ στο νησί,του έδωσε όμως ο ίδιος το όνομα που έγινε γνωστό στην ελληνιστική οικουμένη: Ικαρος,τόπος ιερός της ταυροβόλου Αρτέμιδος και του Απόλλωνα....

ikariastore banner