Γιατί το ιστορικό κέντρο της Νάπολης χόρευε τον ικαριώτικο;

To  Festibal  γεννήθηκε στη Νάπολη από μια ιδέα του Luca Sessa. Κατάφερε να ενώσει εδώ και δυόμισι  χρόνια, μια ομάδα εθελοντών με σκοπό να προωθήσουν  τοπικές κουλτούρες της Μεσογείου με ιδιαίτερη ταυτότητα στη μουσική και τον χορό. Σκοπός τους είναι η επανεκτίμηση όσων οι Νότιοι, οι Μεσόγειοι έχουν χάσει σε σχέση με τον Βορρά απ’ όπου συχνά αφομοιώνουν  χωρίς κρίση συμπεριφορές και μόδες.

Η αρχική ιδέα ήταν να μεταφέρουν μια φορά τον μήνα μια από τις παραδοσιακές γιορτές αυτών των κουλτούρων στην Νάπολη και ειδικά στην καρδιά του ιστορικού κέντρου αυτής, στο Ex Asilo Filangieri (1572), ίσως το πιο ενεργό και ενδιαφέρον αυτοοργανωμένο κέντρο κουλοτούρας και τέχνης. 

Έχουν λοιπόν διοργανώσει το Καρναβάλι του Μοντεμαράνο, τη γιορτή της Ανδαλουσίας, του Καταφόρια της Καλάμπρια, της Ηπείρου, του Πολίνο, της Κρήτης, της Πούλιας της Σικελίας και πολλά άλλα. 

 

Στο τελευταίο Festibal  τον περασμένο Φεβρουαριο, ήταν η σειρά της Ικαρίας οπότε και προσπάθησαν να μεταφέρουν ένα παραδοσιακό πανηγύρι στη Νάπολη.  Οι διοργανώσεις των γιορτών δεν είναι συναυλίες αλλά μια κοινωνική γιορτή όπου εκτός από τους μουσικούς παίρνει μέρος και κόσμος της αντίστοιχης τοποθεσίας. Από κοντινότερες περιοχές φτάνουν με πούλμαν γύρο στα 80 άτομα. Από την Ικαρία λόγω της απόστασης κατάφεραν να βρεθούν σχεδόν 20 άλλα ήταν ήδη σημαντικό.

Οι εκδηλώσεις δεν έχουν οικονομικό χαρακτήρα και  γίνεται προσπάθεια πάντα να υπάρχει  τοπικό φαγητό κρασί και άλλα προϊόντα παραγωγής του τόπου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν μαθήματα χορού, μουσικής και παραδοσιακών Ικαριώτικων τραγουδιών.  Οι Ναπολιτάνοι ήταν πολύ δεκτικοί, αγκάλιασαν τα Ικαριώτικα έθιμα και έμαθαν αρκετά γρήγορα τους παραδοσιακούς μας  χορούς.   Έτσι το βράδυ του Σαββάτου που ξεκίνησε το «πανηγύρι» στο κέντρο της Νάπολης,  ήτανε έντονη η ατμόσφαιρα Ικαρίας και το κέφι που συναντάς στο νησί.  Τόσο ώσπου για λίγο ξεχάσαμε πως ήμασταν τόσο μακριά. Την Κυριακή έγινε συζήτηση για τις παραδόσεις της Ικαρίας.

Οι Ικαριώτες που βρεθήκαμε εκεί θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την θερμή φιλοξενία που δεχτήκαμε τον  Luca Sessa, τον Aldo Micillo, τον Cesare di Transo την Mariangela Martoccia και όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση όπως και την Ελληνική κοινότητα της Νάπολης που μαγείρεψε τα νόστιμα φαγητά. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους.

Arrivederci!

ikariamag.gr

ikariastore banner