ειδήσεις

ikariamag |
ειδήσεις
Φελλόδεντρα στην Ικαρία - Πώς να αποκτήσεις το δικό σου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει από το Μονοκάμπι και έχουμε θαυμάσει το φελλόδεντρο που βρίσκεται εκεί. Είναι από τα 3 που έφερε από το Μαρόκο το 1920 ο συμπατριώτης μας ναυτικός, Νίκος Μαλαχίας. Η Ικαρία είναι εξαιρετικά κατάλληλη για την ανάπτυξη δασών με φελλόδεντρα, διότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει εδάφη κατάλληλα για τα δέντρα αυτά, όπως είναι τα εδάφη από γρανίτες και σχιστόλιθους. Μόνο σε μικρό μέρος του νησιού όπου επικρατούν ασβεστολιθικά πετρώματα, αυτά που εμείς οι Ικαριώτες λέμε μαρμαρότοπους, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εκεί μάλλον βρίσκεται και ο λόγος που ένα τουλάχιστον από τα δενδρύλια που φύτεψε ο Νίκος Μαλαχίας στον Ξυλοσύρτη να μην ευδοκίμησε.

Ο Αθλητικός Όμιλος Μεσαριάς Ικαρίας διοργανώνει Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Αυλάκι. Είσοδος 10 ευρώ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου καταλαβαίνουν πως, ενάντια στη γενική πεποίθηση, μια μεγάλη οικονομική κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει και προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα και τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.

Στις 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τα έργα που αφορούν τις υποδομές του Δημοτικού Γηπέδου του Δήμου Ικαρίας και συγκεκριμένα για την «Εγκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Κηρύκου Δ. Ικαρίας Ν. Σάμου». Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 261.918,45 Ευρώ και έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2016.

Πάνω στα αποκαΐδια, χτίζουν τη μελλοντική ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια, εργάτες με αλυσίδες. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Νήσος Ρόδος προς και από την Ικαρία από 14/2 μέχρι 31/3/2017. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή αναχωρεί από τον Πειραιά στις 4 το απόγευμα για Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Κάθε Τρίτη στις 6.15 τα ξημερώματα, την Πέμπτη και την Κυριακή στις 4 το απόγευμα από Άγιο Κήρυκο προς Πειραιά.

Έχουμε ήδη μερικές ιδέες για μελλοντικές δραστηριότητες, αλλά πριν μιλήσουμε για το μέλλον, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα αποτελέσματα των «Ικαριώτικων ημερών 2016», που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σχόλια που έχουμε από όσους ήρθαν στο Φεστιβάλ μας είναι πολύ θετικά και κυρίως των Ικαριωτών που έκαναν το ταξίδι απο την Ικαρία για να μας τίμησουν με την παρουσία τους.

Κύριοι, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας, σχετικά με τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά το διάστημα από 14/2/2017 έως 31/3/2017, το χρόνο δηλαδή που αφορά την ετήσια συντήρηση του πλοίου «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Κατά την περίοδο αυτή αντικαθίσταται από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» , πού όμως στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται να εξυπηρετεί το λιμάνι του Ευδήλου στη βόρεια Ικαρία.

Την Κυριακή 29 του Γενάρη 2017 αντιπροσωπία της ΑΣΠΙ συμμετείχε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γηροκομείο μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Στήριξης, με θέμα την ένταξη του Γηροκομείου στις δομές του Δήμου Ικαρίας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον επιστημονικό συνεργάτη κ. Νίκο Κωστόπουλο, συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου , σας γνωστοποιεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύσσει τη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020. Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Σελίδες