Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας (24/11/11)

Ρεπορτάζ, σχόλια, επισημάνσεις από το ikariamag.gr

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου έγινε το 19ο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα και τελείωσε στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Επιγραμματικά θα δώσουμε το τι αποφασίστηκε στα περισσότερα θέματα και σε λίγο καιρό (σύμφωνα με πληροφορίες) θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα του δήμου Ικαρίας όπου οι δημότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις συζητήσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Εκτός ημερήσιας είχαμε την ενημέρωση από τον δήμαρχο  κ. Σταυρινάδη για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την διαδικασία της διαβούλευσης που θα γίνουν μέχρι το τέλος Γενάρη για το θέμα των ανεμογεννητριών με κείμενα που μπορούν να στέλνουν στον δήμο Ικαρίας κάτοικοι του νησιού, φορείς, σύλλογοι, σωματεία. Έγινε ενημέρωση για το θέμα με το ΙΚΑ και τη δράση του δήμου για το μη κλείσιμό του, ενώ για το θέμα των απορριμμάτων ανακοινώθηκε (από παλιά απόφαση) ότι τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στην χωματερή των Ραχών (του Αγ. Κηρύκου έχει γεμίσει, η δε του Ευδήλου έχει προβλήματα που θα επιδεινωθούν αν τα σκουπίδια του Αγ. Κηρύκου μεταφερθούν σε αυτήν). Σε 7 μήνες προβλέπεται ότι τα σκουπίδια θα μεταφέρονται εκτός Ικαρίας και θα κλείσουν και οι άλλοι ΧΑΔΑ (Εύδηλο-Ράχες). (Διαβάστε ρεπορτάζ, εδώ).

1.Έγκριση του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΝΑΣ»
Την ομόφωνα θετική απόφαση στον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ «Ιωάννης Μελάς» που φτάνει τις 272.000 ευρώ (οι 93.000 πάνε στο Βοήθεια στο Σπίτι). Πίεση για την έγκρισή του το συντομότερο δυνατό προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

2.Έγκριση απολογισμών Σχολικών Επιτροπών έτους 2010
Ομόφωνα ναι στους απολογισμούς των σχολικών επιτροπών για το 2010

3.Αναμόρφωση Προϋπολογισμού :
α) Έγκριση μελέτης καθορισμός τρόπου εκτέλεσης και διάθεση πίστωσης έργου «Εργασίες ανακαίνισης Δημ. Σχολείου Καστανιών» ποσού 11.900€
β) οφειλή παρελθόντων ετών (εταιρία ΑCS ποσού 564,60€)
γ) αποδοχή ποσού  45.000 € από ΟΣΚ και δημιουργία Κ.Α
Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού.

4. Διάθεση πίστωσης για
α) Ενίσχυση Γηροκομείου Ικαρίας ποσού 30.000€

Επειδή το γηροκομείο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν μπορεί να γίνει απευθείας η διάθεση του ποσού των 30.000 ευρώ από τον δήμο (η λειτουργία του Γηροκομείου κρέμεται από μια κλωστή).  Μια επιλογή υπάρχει (σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του δήμου) κατά την οποία το ποσό θα δοθεί στην Μητρόπολη και από εκεί στο Γηροκομείο. Αυτή η πρόταση ψηφίσθηκε από την πλειοψηφούσα αρχή και την Λαϊκή Συσπείρωση. H ΑΣΠΙ ψήφισε την πίστωση αλλά όχι το να δοθούν στην Μητρόπολη (η οποία αμφισβητείται για τις ενέργειες στο θέμα του Γηροκομείου) ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση το σχετικά με την Επιτροπή που συστάθηκε για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου, με τη συμμετοχή του δήμου Ικαρίας, της Μητρόπολης και ικαριακής ομογένειας Αμερικής
β) Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Φεστιβάλ ΙΚΑΡΟΣ 25.000€
Tα ποσά που δόθηκαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού έχουν ως εξής: Φεστιβάλ Ίκαρος 9.198 ευρώ, θεατρική ομάδα Αιγαίο  (Παροίκος) 4.500 θεατρική ομάδα Τέττιγες (Βαρδαρός) 3.500 και μια συναυλία του Υδραίου 5.800 ευρώ.
γ) Διάθεση πίστωσης σε αθλητικούς-πολιτιστικούς συλλόγους 25.000 €
25.000 ευρώ δόθηκαν στους Αθλητικούς –πολιτιστικούς συλλόγους (10.000  Ίκαρος, από 5000 Διαγόρας και Αθλητικό Όμιλος Μεσσαριάς και 5000 ο Σύλλογος Ι. Μελάς (τα τελευταία είναι οφειλές από διατροφή, διανομή, έξοδα φιλοξενίας). 

5. Έγκριση μελετών καθορισμός τρόπου εκτέλεσης και διάθεση πίστωσης.
Εγκρίθηκαν οι μελέτες για 3 έργα κάτω των 11.000 ευρώ

6. Πρόταση για λήψη απόφασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Λιμενικό Ταμείο Σάμου στο Δήμο Ικαρίας και την σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας»
Ομόφωνα ναι.

9. Ναι σε όλα τα αιτήματα της περιοχής Ευδήλου για τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού σε υπάρχουσες κολώνες.

11.Οριστική παραλαβή μελέτης (φράγμα Αρνοπέζια)
Είχε γίνει επικαιροποίηση της μελέτης για το φράγμα στα Αρνοπέζα και για την αποπληρωμή της δοθήκαν 3.800 ευρώ.

12. Υπόδειξη  μέλους στην επιτροπή του άρθρου 186 του Ν. 3463/2006
Ομόφωνα εγκρίθηκε η μίσθωση δημοτικής έκτασης στην Αρέθουσα για καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

13. Εξουσιοδότηση Δημάρχου και Αντιδημάρχου για την Τράπεζα Ελλάδος.
Εγκρίθηκε.

14. Αποδοχή ποσού 968 € για Σχολικό Τροχονόμο
Δεκτό.

15. Έγκριση 1ου Ανακεφ. τακτοποιητικού πίνακα  «Παιδική Χαρά Γιαλισκαριού»
Εγκρίθηκε.

16. Έγκριση ή μη άδειας μουσικής Γεράσιμου Σπανού
Δόθηκε άδεια.

17. Συζήτηση για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω λογαριασμών ΔΕΗ
Από την συζήτηση που έγινε για το Τέλος Ακινήτων με την θετική ψήφο των 10 δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας αρχής αποφασίστηκε το παρακάτω, τα 6 μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης  ψήφισαν την πρόταση τους και οι κ.κ. Λ. Κόχυλας και Η. Γαγλίας ψήφησαν το κείμενο της ΑΣΠΙ.

18. Συζήτηση το μέτρο της εργασιακής  εφεδρείας
Για την εργασιακή Εφεδρεία με 10 "ναι" της πλειοψηφούσας αρχής ψηφίστηκε το παρακάτω και 8 (οι κ.κ. Γ. Κρητικός και Η. Γαγλίας) υπέρ της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

19. Ψήφισμα συμπαράστασης στο Κέντρο πρόληψης ΦΑΡΟΣ
Ψηφίσθηκε ομόφωνα

20. Προτάσεις ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Είχαν να κάνουν με το 17 και 18.

21. Προτάσεις ΑΣΠΙ
Είχε να κάνει με το σημείο 17.
Επίσης, η ΑΣΠΙ ζήτησε την παρέμβαση του δήμου στα παρακάτω θέματα υγείας: Από τις 30/8 το Αγροτικό ιατρείο Ραχών έχει μείνει χωρίς γιατρό και  χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, από τις 30/10 χωρίς γιατρό τοα αγροτικό ιατρείο στον Μαγγανίτη και από 11/11 το Καρκινάγρι είναι χωρίς γιατρό. Ζητήθηκε επικοινωνία με την διοικήτρια του Νοσοκομείου και υπόμνημα στο υπουργείο Υγείας για την δρομολόγηση άμεσων λύσεων. (Διαβάστε ρεπορτάζ, εδώ).

22.Αιτήματα συλλόγων και πολιτών
Στα αιτήματα των κτηνοτρόφων υπήρχε το θέμα του Σφαγείου, όπου ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ως εταίρος και με κεφάλαιο (αφού δεν υπάρχουν χρήματα) στο σφαγείο αλλά θα βοηθήσει με τις υπηρεσίες του για την εξεύρεση χώρου και τις περαιτέρω κινήσεις για τη γρήγορη ένταξη του έργου. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του Γενάρη έχουμε την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την επιλογή του χώρου δημιουργίας σφαγείου στα Κοσσοίκια.  Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα οι εργασίες για την αξιοποίηση χρηματοδοτικού προγράμματος θα είναι έτοιμες πριν τις 28/12 όπου λήγει το πρόγραμμα για τα Σφαγεία. Όσο για την ενοικίαση βοσκοτόπων. η γνωμοδότηση του Δασαρχείου μιλάει για βοσκοϊκανότητα των χαρτογραφημένων δημοτικών εκτάσεων (τίποτα από τα δυο δεν μπορεί να γίνει) όποτε και για φέτος θα λειτουργούμε σε «παράνομο» πλαίσιο. Οι κτηνοτρόφοι μετά από αυτή την αρνητική θέση επικαλέσθηκαν την υπόσχεση του δημάρχου πριν λίγο καιρό στον Εύδηλο για υπογραφές ενοικίασης χωρίς προδιαγραφές.

Ο αντιδήμαρχος κ. Κρητικός γνωστοποίησε την αίτηση τροποποίησης της μελέτης για το τουριστικό αγκυροβόλιο στον Αγ. Κήρυκο (επιστρέφουμε στην αρχική του ΕΟΤ με θέσεις για 76 σκάφη). Θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού (+ 28.000 ευρώ) αφού πρέπει να μπουν αλλά 3 τμήματα μελετών (γεωτεχνική, γεωφυσική και βυθού). Σας θυμίζουμε ότι το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 4.500.000 ευρώ.

ikariamag| η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner