Τα όμορφα σχολειά, όμορφα καίγονται(?)

Φλεβάρης. Μήνας όπου στην Ικαρία συνηθίζεται –όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν- το «σκόλεμα»» δηλαδή το καθάρισμα κτημάτων από απόκλαδα, φύλλα κτλ  με τη μέθοδο της ελεγχόμενης καύσης.

 Έτσι κι εγώ μια μέρα, με συνθήκες άπνοιας, αποφάσισα να πράξω το ίδιο, αφού πρώτα τεμάχισα τα κλαδιά ελιάς όσο γίνεται περισσότερο, κρατώντας τα πιο χοντρά «κούτσουρα» για το τζάκι.. Το ότι το κτήμα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από δημοτικό σχολείο, σε αναγκάζει να πάρεις επιπλέον μέτρα ασφάλειας (εξασφάλιση νερού) και φυσικά ακόμη πιο αυξημένη προσοχή.

Το θέαμα της μικρής φλόγας να «τρώει»σε δευτερόλεπτα τα λίγα-λίγα κλαδιά που έπεφταν, σίγουρα ήταν φαντασμαγορικό στα 10αδες παιδικά μάτια που μαζεύτηκαν από το σχολείο. Λόγω της αυξημένης προσοχής στη φωτιά, δεν έδωσα στην αρχή ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια και στις κουβέντες των παιδιών για το «θέαμα»,συνοδευόμενες και από αρκετά «γαλλικά» μεταξύ τους.

Όμως, μετά από λίγο, η «προτροπή» από 2-3 παιδικά στόματα κυριολεκτικά με ηλέκτρισε: «Κύριε, ελάτε να βάλετε φωτιά και στο σχολείο μας…»! Πρέπει να πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να συνέλθω από το λεκτικό αυτό σοκ, προσπαθώντας να θυμηθώ αν σκευόμουν κι εγώ με αυτό τον τρόπο όταν ήμουν στην ηλικία τους.

Θυμήθηκα σκανταλιές, πειράγματα, αποβολές για «απείθαρχη συμπεριφορά», θυμήθηκα τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις του’91, θυμήθηκα τον δολοφονημένο Τεμπονέρα, θυμήθηκα ένα σωρό μαθητικά πράγματα, αλλά «καύση σχολείων» όχι. Άλλωστε το σύνθημα σε αρκετούς τοίχους σχολείων «τα σχολειά φωτίζουν μόνο όταν καίγονται» με έβρισκε και συνεχίζει να με βρίσκει πλήρως αντίθετο.

Και φτάνουμε στο σήμερα, ως γονέας πλέον, όπου αυτή την περίοδο στην Ικαρία έχουμε ένα γενικό ξεσηκωμό των συλλόγων γονέων και άλλων φορέων για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία. Ως προειδοποιητικό μέτρο προγραμματίστηκαν καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και περιφερειακά κτήρια. Τελικά αυτές οι καταλήψεις θα με κυνηγάνε πάντα φαίνεται. Κανείς αγώνας σίγουρα δεν πήγε ποτέ χαμένος.

Δεν μπορώ να φανταστώ όμως ποτέ ότι τα παιδιά μας -για τα οποία υποτίθεται ότι παλεύουμε- θα έχουν στο νου τους «καλοί οι αγώνες σας, αλλά και μια φωτιά δε βλάπτει…»

Αποστόλης Σαφός
san_kiryko@yahoo.gr

ikariastore banner