Ρεπορτάζ: Tι ειπώθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο για το Ακτοπλοϊκό

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης 8/12. Το νέο σκηνικό σύμφωνα με τις πληροφορίες του ikariamag.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, της αντιπροσωπείας από φορείς Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και του εκπρόσωπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Τα νησιά μας εκπροσωπήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, τον βουλευτή Σάμου κ. Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκο, τους δημάρχους Σάμου, κ. Θάνο Στυλιανό, Ικαρίας, κ. Χριστόδουλο Σταυρινάδη και Φούρνων, κ. Ιωάννη Μαρούση, τον Περιφερειακό Σύμβουλό και εντεταλμένο εκπρόσωπο για την περιφερειακή ενότητα Ικαρίας & Φούρνων, κ.Νίκο Κουλουλία, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Νικόλαο Αγγελή και τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο πρόεδρος της «ΑΝΕΚ» και εκπρόσωπος της «Hellenic Seaways», κο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανέφερε πώς το πλοίο δεν έχει πουληθεί ούτε είναι στους σκοπούς της εταιρείας, όμως το δρομολόγιο των χειμερινών μηνών είναι επιζήμιο. Μάλιστα σημείωσε ότι για τον Οκτώβριο το καράβι έφερε ζημία 650.000 ευρώ και ότι από τις 30.000 ευρώ που ήταν τα έξοδα κάθε δρομολογίου, η επιδότηση (19.000) μαζί με τα εισιτήρια δεν επαρκούσαν να τα καλύψουν (Να σημειώσουμε ότι αν μπει πλοίο με άλλες προδιαγραφές, χαμηλότερες, χαμηλώνει και η επιδότηση). Τέλος, ο κ.Βαρδινογιάννης δεν αναφέρθηκε σε οριστική απόσυρση του πλοίο αλλά αντίθετα, προσδιόρισε την επαναφορά του μέχρι τον Μάιο του 2012.

Σχετικά με την παραμονή του ή όχι στη γραμμή μας από την Άνοιξη και μετά, σημειώνουμε το ρεπορτάζ από το 1ο θέμα του ikariamag της 5ης Δεκεμβρίου:

«Όπως και να έχει η αλήθεια θα φανερωθεί στις 20 Δεκεμβρίου όταν θα κατατεθεί η συμμετοχή της εταιρείας για την άγονη των Φούρνων. Αν δηλωθεί το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, τότε ξαναζεσταίνεται η ελπίδα να το δούμε στα λιμάνια μας. Αν δηλωθεί το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.Λ τότε θα πρέπει να μιλάμε για ένα πισωγύρισμα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, το οποίο θα μας φέρει πολλά χρόνια πίσω.»

Στη συνάντηση με τον κ.Γεωργιάδη δηλώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να μπει άλλο πλοίο. Πάντως, είτε μπει τελικά το Ιεράπετρα (που υποστηρίχθηκε ότι φτάνει τα 18 μίλια και θα είναι μόνο κατά τρία τέταρτα αργότερα στον Εύδηλο και μιάμιση ώρα αργότερα στο Βαθύ) είτε άλλο πλοίο, δόθηκε η διαβεβαίωση πως στα 3 εβδομαδιαία δρομολόγια θα γίνεται προσέγγιση και των τριών λιμανιών (Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου, Φούρνων).

Από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, το Ιεράπετρα ή ένα σίγουρα παλιαιότερο του Νήσος Μύκονος πλοίο, θα εξυπηρετεί τη γραμμή μας, κόντρα στο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας για πλοία σύγχρονων προδιαγραφών.

Όλα αυτά ενόψη της αυριανής κινητοποίησης Ικαριακών και Φουρνιώτικων Συλλόγων της Αθήνας, οι οποίοι μετά την παράταση στο δρομολόγιο του Νήσος Μύκονος («ανέβηκε» και επίσημα, δείτε εδώ) εξέδωσαν νέα ανακοίνωση δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, σαν πρώτη απάντηση, την Παρασκευή 9/12 και ώρα 16:30 έξω από το πλοίο της Ικαρίας και συνεχίζουμε  στον καταπέλτη του Ιεράπετρα μόλις ανακοινωθεί το πρώτο του δρομολόγιο. Θα είμαστε σε επικοινωνία.
Να είμαστε όλοι εκεί!

ikariamag.gr| από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner