Μέσα από τις φωτογραφίες δεν μπορείς να ακούσεις ή να "νιώσεις" μια ζωντανή μουσική εκδήλωση. Μεταφέρεις απλώς ένα κλίμα μιας ξεχωριστής βραδιάς από τα μέλη της λαϊκής ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ικαρίας, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην κάτω αίθουσα του παλιού δημαρχείου στον Αγ. Κήρυκο.

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι το σύνθημα που συνεχίζει να ακούγεται σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου. Σήμερα όμως παίρνει νέα διάσταση. Μας παίρνουν το ψωμί, η παιδεία καταρρέει, ενώ τελευταία και η ελευθερία μας τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση σε προσωπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται κουβέντα για αφίσα της Χρυσής Αυγής που αμφισβητεί τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την σημασία τους και το αποτέλεσμα που αυτά είχαν, ακόμη δε και το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες υπήρξαν νεκροί πολίτες!

Συμφωνίες, διαφωνίες, διάλογος, επιχειρήματα, υπερβολές. Πολλά θα ακουστούν αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ευτυχώς! Για να έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε και να επιλέξουμε. Ο καθένας με το δικό του μυαλό. Έτσι είναι η Δημοκρατία.

Το βράδυ της Πέμπτης, 17 του Νοέμβρη βρεθήκαμε στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου και παρακολουθήσαμε το αφιέρωμα στην ημέρα του Πολυτεχνείου από την Φιλαρμονική Ικαριάς! Φαίνεται ότι η καλή δουλειά που γίνεται στη Φιλαρμονική Ικαρίας συνεχίζεται και οι ωραίες ιδέες όταν συνδυάζονται με ταλέντο και μεράκι, γεννούν όμορφα πράγματα.

Μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου…

Η περίπτωση που παρουσιάζει «Το Βήμα», του Γιώργου Κηρύκου, ενός ανθρώπου που πρωτοστάτησε στην εξέγερση, βασανίστηκε στα κρατητήρια της ΕΣΑ και ύστερα φρόντισε να μην «πουλήσει» τίποτε από τις «ημέρες της επανάστασης», είναι συμβολική. Και η ζωή του, η κατοπινή θυσία του, δείγμα της αντίληψής του.

 …ακούω την «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» ανατριχιάζω, κόμπος στον λαιμό, δακρύζω, σκέφτομαι…..38 χρόνια! Τι να πεις; Τι να γράψεις; Για την ελευθερία; Για την λαοκρατία; Για το ψωμί; Για την παιδεία; Για την γενική εξέγερση; Για τους γραμματείς, τους φαρισαίους, τους υποκριτές;

Λόγοι μεγαλόστομοι, κατάθεσης στεφάνων, τσακωμοί για την πολιτική του πατρότητα, για την πρωτοκαθεδρία στις πορείες, αφορμή για κηρύγματα επαναστατικότητας. Και μία ακόμα ζωντανή μνήμη να γίνεται μουσείο για να ικανοποιήσει τον καθένα ανάλογα με το πώς θα τη «χρησιμοποιήσει».

Το Νοέμβρη του 1973 ο ηρωϊκός αγώνας της νεολαίας και του «εχθρού λαού» χάλασε τα σχέδια της τότε «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

ikariastore banner