Ο γύρος του κόσμου μ’ ένα τσιγάρο

photo: Kaz NL

Στον Άγιο είναι 4 το πρωί. Δεν κυκλοφορεί κανένας. Μια παρέα ξενυχτάει σε ένα από τα μπαρ της πλατείας. Το μόνο που ακούγεται, ανακατεμένο με τον υπόκωφο ρυθμό της μουσικής, είναι το μονότονο τραγούδι μιας κουκουβάγιας από τους ευκαλύπτους. Η θάλασσα είναι απίστευτα ακίνητη σε μια από τις ωραιότερες βραδιές της άνοιξης, λίγο πριν αρχίσουν τα μελτέμια. Η μαρίνα έχει γεμίσει βάρκες και μεγαλύτερα σκάφη, όλα έχουν πέσει ήδη στο νερό.

Στο άλλο ημισφαίριο, στην επόμενη μέρα, ο κόσμος είναι και πάλι ζωντανός. Τα χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη ή απώλειες. Οι Ινδοί αυτοκτονούν γιατί δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τους σπόρους της MONSANTO. Οι γείτονές τους στο Πακιστάν πραγματοποιούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων (με πυρηνικά εννοείται). Στην Ταϊλάνδη και στη Μαλαισία φορτώνουν τεράστια πλοία με εμπορευματοκιβώτια που προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης. Στην Αυστραλία προσπαθούν να περιορίσουν το παράνομο ψάρεμα του μαύρου μπακαλιάρου της Ανταρκτικής.

Μετά το προχθεσινό βύθισμα των αμερικανικών χρηματαγορών ο Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει σθεναρά την προσπάθεια για την ανάκτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα. Στους δρόμους της Αθήνας μετράμε νεκρούς και στο «μαγαζάκι» του Συντάγματος  μετράμε αποστάτες και απολυμένους.

Σκέφτομαι πως ούτε και φέτος κατάφερα να βρω και να φωτογραφίσω την ιβηρίδα του Runemark, ένα ταπεινό λουλούδι, ενδημικό της Νικαριάς, που περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο της Ευρώπης με τα σπανιότερα και απειλούμενα είδη.

Αρχίζει να χαράζει. Ο Νικόλας βγαίνει από τη μαρίνα, πάει να σηκώσει τα δίχτυα από τον Ίκαρη. Οι γλάροι τον ακολουθούν και χάνονται μαζί του καθώς το καΐκι στρίβει δυτικά και χάνεται πίσω από το λιμάνι. Η φύση έχει τους δικούς της ρυθμούς, ο ήλιος ανατέλλει και δύει. Η ζωή συνεχίζεται. Παντού. Μόνο που οι εξελίξεις της καθορίζονται πλέον από το απίστευτο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που χτίσαμε. Θεωρήσαμε τους εαυτούς μας το ευφυέστερο και ευρηματικότερο είδος του πλανήτη κι έφτασε η ώρα να το πληρώσουμε. Προφανώς ανήκουμε σ’ εκείνους που χρωστούν πολλά.

Το τσιγάρο κάηκε. Το αποτσίγαρο στην τσέπη (πάντοτε) και ώρα για ύπνο. Καλημέρα.

Γιάννης Κέφαλος
jianniskefalos@yahoo.gr

ikariastore banner