Ο Βουλευτής Σάμου για τα αγροτικά ιατρεία

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ KATA ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ: «Ανασυγκρότηση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, κέντρα αποκατάστασης, αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» (Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011)

Θα σας προτείνω μια βελτιωτική προσθήκη στο άρθρο 28 «θέματα γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου».

Σχετικές βελτιωτικές ρυθμίσεις έγιναν και με το ν. 3918. Δεν ήταν τελικά αρκετές. Ας ευχηθούμε, αν όχι κατά 100%, κατά 90% να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως γύρω από τα κενά που δημιουργούνται στα αγροτικά ιατρεία. Προβλήματα ζωής ή θανάτου καμιά φορά για τις περιοχές μας, τις νησιωτικές, τις άγονες.

Παλαιότερα, ακόμα και αν το κράτος προχωρούσε σε προκήρυξη της θέσης και βρισκόταν ενδιαφερόμενος γιατρός, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περνούσαν εβδομάδες, καμιά φορά και μήνας για να διοριστεί. Για ένα τρίμηνο έπρεπε να «εκπαιδευτεί» στο νοσοκομείο και μετά να βρεθεί και να υπηρετήσει στο ιατρείο του που όλο αυτό το διάστημα έμενε κενό. Για να αποφευχθεί αυτή η καθυστέρηση, θεσμοθετήθηκε να προκηρύσσεται η θέση τρεις μήνες πριν λήξει η θητεία του προηγούμενου γιατρού και πάλι με τις υπηρεσιακές καθυστερήσεις και το τρίμηνο στο νοσοκομείο έμεναν κενά -για κάποιο μικρότερο βέβαια χρονικό διάστημα- τα αγροτικά ιατρεία.

Για το λόγο αυτό με το ν. 3918 φέτος το Φεβρουάριο κάναμε το τρίμηνο πεντάμηνο και δώσαμε τη δυνατότητα να παρατείνεται η θητεία του υπηρετούντος γιατρού για όσο διάστημα θα χρειαζόταν για να έλθει ο επόμενος. Πιστέψαμε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί, αλλά λογαριάζαμε χωρίς τους Επιτρόπους, γιατί με την παράταση της θητείας του προηγούμενου με το διορισμό του επόμενου μέχρι να αναλάβει και μέχρι να ολοκληρώσει το τρίμηνό του στο νοσοκομείο, έφερναν δύο γιατρούς για κάποιο διάστημα σε μία θέση και οι Επίτροποι δεν πληρώνουν δύο σε μία.

Παράλληλα είχαμε και τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργούσε η μη ύπαρξη υποψήφιου για τη θέση γιατρού. Κάναμε τις θέσεις «άγονες» για διπλάσιο μισθό. Με το ν. 3918 δώσαμε και μία αύξηση 10% σε εποχές που υπάρχουν μόνο μειώσεις και πάλι για κάποια ιατρεία υπήρξε απροθυμία από την πλευρά των γιατρών. Και όλα αυτά όχι μόνο για τα «άγονα-άγονα» όπως στα νησιά μου, η Θύμαινα, ένα νησάκι με τις ογδόντα ψυχές που βρίσκονται εκεί να μένουν μόνες τους με το Θεό όταν τα μποφόρ γίνονται οκτώ, κάτι το συνηθισμένο, αλλά και για ιατρεία σε κεφαλοχώρια. Στον Μαραθόκαμπο με δύο θέσεις γιατρών, εδώ και πέντε μήνες, παρά τις προκηρύξεις από το Υπουργείο, οι θέσεις μένουν κενές.

Βελτιώνει πολύ τα πράγματα το άρθρο 28 του νόμου που συζητάμε. Είναι ένας νόμος που αποτελεί άλλον ένα «κρίκο» στην «αλυσίδα» της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο σας να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το χώρο της υγείας.

Με το άρθρο 28 οι θέσεις των αγροτικών γιατρών προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν. Για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές αν δεν βρεθεί γιατρός, δεν θα περιμένουμε την επαναπροκήρυξη. Η προκήρυξη θα παραμένει ανοιχτή μέχρι την πλήρωση της θέσης. Αυτό είναι σημαντικό. Θα μπορεί να παρατείνεται η θητεία του γιατρού που ήδη υπηρετεί στο ιατρείο που κινδυνεύει να μείνει κενό και για να αποφύγουμε το θέμα που έχει προκύψει με τους Επιτρόπους, πολύ σωστά δίνετε τη δυνατότητα να παρατείνεται και η θητεία άλλου γιατρού.

Προσέξτε όμως, κύριε Υπουργέ, μια παρενέργεια που δημιουργείται με τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις σας. Κάποια κενά μπορεί να καλυφθούν από γιατρούς «επί θητεία». Για τον Μαραθόκαμπο στον οποίο αναφέρθηκα υπάρχει ενδιαφερόμενος και το γνωρίζετε πολύ καλά. Για να διοριστεί γιατρός «επί θητεία», πρέπει τρεις προκηρύξεις να βγουν «άγονες». Τώρα που πολύ σωστά η προκήρυξη θα μείνει ανοιχτή, δεν θα υπάρχουν οι τρεις «άγονες» προκηρύξεις για να είναι δυνατός ο διορισμός «επί θητεία». Γι’ αυτό πρέπει στο άρθρο 28 εκεί που γράφετε «οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν τη λήξη της θητείας των ιατρών που υπηρετούν σ’ αυτές, για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές η προκήρυξη παραμένει ανοιχτή μέχρι την πλήρωση της θέσης», να συμπληρώσετε «κατά την περίοδο αυτή γιατρός που υποβάλλει αίτηση για διορισμό επί θητεία διορίζεται αμέσως».

Στο ίδιο άρθρο, το 28, στην παράγραφο 3 σωστά περιορίζεται το τρίμηνο εκπαίδευσης στο νοσοκομείο σ’ ένα μήνα. Καλό θα είναι αυτό το μήνα να τον ορίζει η διοίκηση. Πολλές φορές είναι αναγκαία η άμεση παρουσία του γιατρού στο αγροτικό του. Αυτά που μαθαίνει στο νοσοκομείο δεν είναι επιστημονικά. Διαδικαστικά και γραφειοκρατικά είναι. Μπορεί να τα μάθει και από απόσταση. Σήμερα η επικοινωνία δεν έχει όρια.

Αν θα το προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργού που θα εκδοθεί, καλώς. Διαφορετικά στην παράγραφο 3 του άρθρου 28, μετά τη φράση «ή στο Κέντρο Υγείας», να προστεθεί «σε χρόνο που ορίζει η διοίκηση». Τέλος, το ζήτησα και στην Επιτροπή, σε εξαιρετικές ανάγκες με αιτιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου στις άγονες και νησιώτικες περιοχές να είναι δυνατή και η τρίτη παράταση για τους ειδικευόμενους.

Κύριοι Υπουργοί, συνεχίστε. Λύνετε προβλήματα σε έναν κρίσιμο και ζόρικο χώρο, σε μια κρίσιμη και ζόρικη εποχή. Θα σας στηρίξουμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):  Ευχαριστούμε το Βουλευτή Σάμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Βαρδίκο Πυθαγόρα.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):  Παρακαλώ.
Ο Υφυπουργός, κ. Τιμοσίδης, έχει τα λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Παίρνω το λόγο για να απαντήσω στην πρόταση που έκανε πριν από λίγο ο κατελθών συνάδελφος σχετικά με τη δυνατότητα να καταλαμβάνει θέση και γιατρός επί θητεία, επειδή, εφόσον μένει ανοιχτή η προκήρυξη, δεν μπορεί να υπάρξουν οι τρεις άγονες προκηρύξεις, το αίτημα το κάνουμε δεκτό.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr