Μπες στην πρίζα

Ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει πάρει ακόμα θέση για την πρόταση Μυτιληναίου. Περιμένει, λέει, ενημέρωση. Όφειλε όμως να έχει ήδη αποφασίσει και βεβαίως να ανακοινώσει στους Καριώτες τις προθέσεις του.

Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε αν θέλει τον προτεινόμενο αριθμό ανεμογεννητριών, αν θέλει τις μισές ή αν δεν τις θέλει καθόλου. Αν τις θέλει απλωμένες στη ράχη του Αθέρα ή αν τις προτιμάει πιο συγκεντρωμένες σε δύο – τρία αιολικά πάρκα. Μπορεί αυτό να γίνει παράλληλα με άλλες μορφές ανάπτυξης ή αποκλείει τις άλλες μορφές γιατί δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό του; Γίνεται συζήτηση για τον περιπατητικό και αναρριχητικό τουρισμό ή για τον αγροτουρισμό που συνδέονται με δραστηριότητες βουνού;

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Μυτιληναίου παραβρέθηκε στη διημερίδα για την ενέργεια και πολύ έξυπνα αναφέρθηκε μόνο στο οικονομικό όφελος. Το δόλωμα είναι μεγάλο και μυρίζει καλύτερα από γραβιέρα αλλά είναι ακόμη μία παρεξηγημένη παράμετρος, αποτέλεσμα της σιωπής μα και της άγνοιας. Από το 1,7 εκ. ευρώ που ακούστηκε αρχικά ως έσοδο του δήμου μας, περάσαμε στα 2,5 εκ. ευρώ για να εκτιναχθούμε στα 5 εκ. Βέβαια η ονομαστική ισχύς της ανεμογεννήτριας απέχει κατά πολύ από την πραγματική της απόδοση αλλά, για την ώρα, τα ποσά προκύπτουν από περίεργους πολλαπλασιασμούς ή εντελώς αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και η ΑΣΠΙ έχουν ήδη πάρει θέση. Η πρώτη αναφέρθηκε στο θέμα στο πλαίσιο συζητήσεων γενικού ενδιαφέροντος και ενημέρωσης, ενώ η δεύτερη πραγματοποίησε τρεις ομιλίες – ανοιχτές συζητήσεις αποκλειστικά γι αυτό. Επίσης έχει συσταθεί μια πανελλαδική επιτροπή κατά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ) που υποστηρίζει ότι «στο όνομα ενός - δυστυχώς απατηλού - οικολογικού οράματος, γινόμαστε μάρτυρες μιας άκριτης εισβολής ΒΑΕ» και αμφισβητεί την συνεισφορά τους στον ουσιαστικό περιορισμό, πόσο μάλλον στην υποκατάσταση, των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής.

Το ίδιο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνει και ο δήμος. Από τον Ιούλιο που εγκρίθηκε η αίτηση του Μυτιληναίου έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες. Δε θέλω να πιστέψω ότι πρόκειται για αδιαφορία αλλά επιτέλους πρέπει ν’ ανοίξει τα χαρτιά του. Όταν καλέσεις αρχιτέκτονα για τα σχέδια του νέου σου σπιτιού δεν τον αφήνεις να προτείνει ό,τι θέλει ακολουθώντας τον για να συμφωνήσεις ή να απορρίψεις τις προτάσεις του. Του διευκρινίζεις εξ αρχής αν χρειάζεσαι τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Φαίνεται λοιπόν πως δε θέλουν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις αλλά να τις ακολουθήσουν.  

Δεν εξετάζω ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Είναι όμως προτιμότερο να υπάρχουν πολλές γνώμες, συνεπώς και διαφωνίες, παρά να υπάρχουν άτολμοι άνθρωποι. Η αναμενόμενη τοποθέτηση που δεν έρχεται σημαίνει έλλειψη πρωτοβουλίας η οποία σημαίνει και αδράνεια. Προφανώς ο Δήμος Ικαρίας δε θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν αλλά η υπόθεση δεν προχωράει έτσι. Οποιοσδήποτε θελήσει να ασχοληθεί με τα κοινά ή εμπλέκεται ήδη γνωρίζει ότι γίνεται περισσότερο δυσάρεστος και λιγότερο αγαπητός. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί μια δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει δράση κοντόφθαλμα, μόνο για τη διάρκεια της θητείας της. Πρέπει να έχει όραμα και να βάζει στόχους μακροπρόθεσμους, κάτι που για την ώρα δεν διακρίνεται. Η σιωπή τους δίνει τροφή σε περισσότερα και αντιφατικά σενάρια για το μέλλον του νησιού ως εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.

Απορρίπτουμε ολοκληρωτικά το έργο; Το αποδεχόμαστε εν μέρει και έχουμε τις ενστάσεις μας σχετικά με το μέγεθος και τον αριθμό; Μπορεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς των ανανεώσιμων πηγών να γίνει με ομαλό τρόπο και σε κλίμακα που να ταιριάζει με το μέγεθος και τις ανάγκες του νησιού; Υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης αποφεύγοντας τους μεγάλους επιχειρηματίες; Μπορεί ο Δήμος Ικαρίας να ωφεληθεί ουσιαστικά, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της εταιρίας και να αποφύγει όλες τις παγίδες της σε περίπτωση που προχωρήσει στην αποδοχή της συγκεκριμένης εγκατάστασης;

Α, και να μη χαθεί το μέτρο. Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στις ανανεώσιμες πηγές αλλά αυτές δεν εμποδίζουν τα κατσίκια να γκαστρωθούν ούτε τα κοτσύφια να κελαηδήσουν. Αρκεί να μην βάλουν το δάχτυλο στην πρίζα.

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.

ikariastore banner