Κόλαφος για τις ανεμογεννήτριες της Ικαρίας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

16-1-2012 Από την Πρωτοβουλία κατά των Ανεμογεννητριών της Ικαρίας

Η Πρωτοβουλία κατά των ανεμογεννητριών της Ικαρίας απευθύνθηκε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να πληροφορηθεί για την ορνιθολογική αξία της Ικαρίας στις προστατευόμενες περιοχές της Ικαρίας. Από την απάντηση που πήραμε προκύπτει ότι σχεδόν όλη η Ικαρία είναι IBA δηλαδή "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας με κωδικό GR143".

Αυτή η περιοχή προστασίας είναι πολύ ευρύτερη απο αυτή που καθορίζεται ως περιοχή του δικτύου Natura 2000 για τα πουλιά (Ζώνες   Ειδικής Προστασίας- SPA) και έχει προταθεί από την Ορνιθολογική ως «ζώνη   αποκλεισμού» από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΙΒΑ της Ικαρίας έχει προταθεί ως ζώνη   αποκλεισμού καθώς φιλοξενεί τα αρπακτικά είδη Σπιζαετός (Hieraaetus   fasciatus, αναπαράγεται) και Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) τα οποία   είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους αιολικούς σταθμούς.

Το έργο των 110 ανεμογεννητριών της Ικαρίας χαρακτηρίζεται από την Ορνιθολογική ως "έργο μεγάλης κλίμακας, και λόγω   αυτού και της λανθασμένης χωροθέτησής του, θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές   επιπτώσεις".

Στο Χάρτη που επισυνάπτουμε φαίνεται καθαρά ότι υπάρχουν νησιά όπως η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Κώ, Η Λήμνος, η Εύβοια και το μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις περιοχές στις οποίες υπάγεται η Ικαρία. Επομένως η Ικαρία εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα σημαντική ορνιθολογική αξία για συγκεκριμένους λόγους.

Καλούμε σε ενδυνάμωση της προσπάθειας για ακόμη περισσότερες υπογραφές στο ψήφισμά μας (εδώ).

Ακολουθεί η απάντηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και ο Χάρτης αποκλεισμού της Ελλάδας.

Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Ιανουάριος 11, 2012

Κατ' αρχάς, η Ικαρία είναι σχεδόν όλη ένα μεγάλο ΙΒΑ (important bird area  ή   Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας), με κωδικό GR143. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή αυτή με βάση επιστημονικά   ορνιθολογικά κριτήρια ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο των ΙΒΑ, το οποίο είναι   αναγνωρισμένο από την Ε.Ε. ως η βάση πάνω στην οποία «πατούν» τα   κράτη-μέλη   για να ορίσουν τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 για τα πουλιά (Ζώνες Ειδικής Προστασίας- SPA: Special Protection Areas).

Εντούτοις, μέρος   αυτού   του ΙΒΑ ανήκει στο Natura 2000 με κωδικό GR4120005. Το ΙΒΑ που βλέπετε στο χάρτη έχει προταθεί από την Ορνιθολογική ως «ζώνη αποκλεισμού» από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, με βάση την μελέτη «Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας», τη οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ (Προσδιορισμός & χαρτογράφιση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας).

Πιο συγκεκριμένα, η ΙΒΑ της Ικαρίας έχει προταθεί ως ζώνη   αποκλεισμού καθώς φιλοξενεί τα αρπακτικά είδη Σπιζαετός (Hieraaetus   fasciatus, αναπαράγεται) και Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) τα οποία   είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους αιολικούς σταθμούς.

Όσον αφορά το έργο   [των 110 ανεμογεννητριών], το παρακολουθούμε από τον περασμένο   Απρίλιο, γιατί είναι χωροθετημένο κατά σημαντικό μέρος του εντός της ΖΕΠ, και ολόκληρο εντός της ΙΒΑ. Πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, και λόγω   αυτού και της λανθασμένης χωροθέτησής του, θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές   επιπτώσεις.

Μαλαμώ Κορμπέτη
Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

1η δημοσίευση ikariamag.gr

ikariastore banner