Κάθετη ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες μοιάζει με γιγάντιο καλαμάκι [vids]

Παρά τις ενστάσεις για τη βιωσιμότητα των μικρών ανεμογεννητριών, νέες καινοτομίες στον κλάδο ανοίγουν νέους δρόμους στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

Οι ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, ειδικά η τεχνολογία κάθετου άξονα (VAWT) είναι μια τεχνολογία που έχει συγκεντρώσει τα πυρά όχι μόνο των πολέμιων, αλλά και των υποστηρικτών των ΑΠΕ (διαβάστε εδώ μια επισκόπηση αυτών των τεχνολογιών).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η καινοτομία διακόπτεται. Οι μηχανικοί που βρίσκονται πίσω από την ανεμογεννήτρια Vortex Bladeless θεωρούν ότι το σχέδιό τους αποτελεί ένα άλμα εμπρός στην αιολική ενέργεια καθώς παράγει ενέργεια “αποδοτικότερα, φθηνότερα και πιο οικολογικά”.

Η μεγάλη διαφορά της Vortex σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει έλικες, ή άλλα κινητά μέρη που υπόκεινται σε φθορά, αλλά μοιάζει με γιγάντιο καλαμάκι που ταλαντεύεται στον άνεμο. Καθώς δεν υπάρχουν περιστρεφόμενες έλικες, η ανεμογεννήτρια λειτουργεί χάρη στο φαινόμενο του στροβιλισμού, ή φαινόμενο Kármán, το οποίο περιγράφει μια επαναλαμβανόμενη εκδήλωση περιδινούμενων στροβιλισμών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το σχέδιό της σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες μπορεί να μειώσει τα κόστη κατασκευής κατά 53%, τα κόστη συντήρησης κατά 80% και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής μαζί με το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 40%.

Επίσης, η ανεμογεννήτρια Vortex υποτίθεται ότι είναι πιο αθόρυβη και ότι η λειτουργία της δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα.

Οι συσκευές Vortex παράγουν ενέργεια καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο όχι μόνο επειδή οι πύργοι είναι πιο στενοί, αλλά και επειδή η τοποθέτηση πολλών ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση δεν μειώνει την απόδοση, όπως στις συμβατικές με έλικες, αλλά την αυξάνει.

Το πρώτο μοντέλο που θα παρουσιάσει η εταιρεία είναι το Mini, ισχύος 4 Κιλοβάτ και ύψους 12,5 μέτρων, το οποίο προορίζεται για οικιακές και μικρής κλίμακας εφαρμογές.

Αναπτύσσεται ακόμα το μοντέλο Gran, ισχύος άνω του ενός Μεγαβάτ για μεγαλύτερες εφαρμογές και ανάγκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Renewable Energy Magazine, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση ενός εκατ. Ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές και θα παρουσιάσει σύντομα το πρωτότυπο της τεχνολογίας.

Δείτε τα video!

econews.gr