[Και επειδή αργεί το Νήσος Μύκονος] ... οδηγός επιβίωσης σε σαπιοκάραβο

Και σάπιο να μην είναι, μερικές συμβουλές τις χρειάζεσαι για να μην ξεκινήσεις τις διακοπές σου με νεύρα.

Την πήρες την άδεια. Και βρήκες και μερικά λεφτά για να φύγεις 5 μέρες να ξεκουραστείς. Είσαι στο λιμάνι του Πειραιά ευδιάθετος και έτοιμος να ζήσεις την απόλυτη χαλάρωση. Αλλά όχι, όχι ακόμα φίλε μου. Πριν κολυμπήσεις στα νερά της Μήλου, πριν δεις το ηλιοβασίλεμα από την Καλντέρα, πριν ανακαλύψεις γιατί η Πάτμος είναι το trend των τελευταίων ετών, πρέπει να περάσεις ένα τρίωρο / πεντάωρο / δωδεκάωρο δοκιμασίας. Να αποδείξεις ρε παιδί μου ότι της θέλεις πολύ αυτές τις διακοπές.

Ως πελάτης ο οποίος είναι έτοιμος να δεχθεί μια υπηρεσία για την οποία έχει πληρώσει, περιμένεις κάποια πράγματα. Απαιτείς μάλλον κάποια πράγματα. Όπως να έχει θέση να κάτσεις, να μην ταλαιπωρηθείς στην επιβίβαση και την αποβίβαση, να σέβονται τον προσωπικό σου χώρο, να έχεις κάποιες ανέσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να φτάσεις on time στον προορισμό σου. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα. Καλό. […]

Παρακαλείσθε όπως επιβιβαστείτε
Ακολούθησε τις οδηγίες του μούτσου – παρκαδόρου.
Προφανώς και ξέρεις να παρκάρεις. Ναι, με κλειστά μάτια οδηγάρα μου εσύ. Αλλά στο αμπάρι του πλοίου, νόμος είναι αυτό που λέει ο μούτσος. “Πάρ' το δεξιά” σου λέει; Αυτό κάνεις. “Εμένα κοίτα” σου λέει; Τον κοιτάς. “Ίσιωσε το τιμόνι” λέει; Το ισιώνεις. Πρώτον γιατί είναι σίγουρο ότι θα σε παρκάρει σωστά. Και δεύτερον και κυριότερον γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε αντιπαράθεση και να κάνεις του κεφαλιού σου. Εκεί μέσα νιώθει βασιλιάς ο άνθρωπος. Άσ' τον να το ζήσει.
Στείλε κάποιον να βρει θέσεις όσο εσύ περιμένεις στην ουρά. Ο λεγόμενος λαγός που θα τρέξει μπροστά και θα ετοιμάσει το έδαφος για τους υπολοίπους. Με τις άνευ αυτοκινήτου γιαγιάδες, με τους προνοητικούς που έχουν πάει 2 ώρες πριν στο καράβι και με κάτι οικογένειες που δεν έμαθαν ποτέ να χρησιμοποιούν προφυλακτικό και βγάζουν άλλο ένα Παπαδοπουλάκι κάθε χρόνο, πάει, γέμισε το πλοίο. Κι εσύ κάθεσαι σε κάτι πλαστικές στο κατάστρωμα.

Παρακάλεσε την συνοδό σου (ή τα μπακούρια τους φίλους σου) να κατέβουν από το αυτοκίνητο. Για κάθε έναν που κάνει κουβέντα με τον λιμενικό “γιατί δεν μπορεί να μπει μαζί μου στο γκαράζ η κυρία;” η ουρά πιο πίσω καθυστερεί σημαντικά. Με άμεση επίδραση στα νεύρα των άλλων οδηγών. Δεν το θες αυτό. Θα τους έχεις συνεπιβάτες όλους στο πλοίο.

Πάρε από το αυτοκίνητο όλα τα απαραίτητα. Αν ξεχάσεις το κινητό σου θα το κλαις σε όλη τη διαδρομή. Κλειδιά, κινητό, λεφτά, εκείνο το βιβλίο που τυραννάς εδώ και 5 μήνες, ένα φουτεράκι για τις θερμοκρασίες Σιβηρίας στο σαλόνι και οπωσδήποτε τα ακουστικά σου. Τι; Όλα αυτά είναι μέσα στη βαλίτσα που είναι στο αμάξι; Είσαι άξιος της μοίρας σου νεαρέ.

Μην μπεις πρώτος στο πλοίο. Γιατί θα βγεις τελευταίος και δεν το θες αυτό μάλλον. Εκείνοι που φτάνουν στα πρόθυρα καρδιακού στο λιμάνι, τρία λεπτά πριν ανέβει η μπουκαπόρτα, είναι και εκείνοι που θα βγουν χαλαροί, ωραίοι και πρώτοι από το καράβι όταν φτάσετε. Δεν σου λέμε να παίξεις με την τύχη σου. Απλά να μην βιαστείς και φοβερά ρε παιδί μου.

Στο σαλόνι της οικονομικής
Βρες τρόπο να απομονωθείς. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα βγάλεις όλο το ταξίδι με ακουστικά στα αυτιά, είτε κρύβεις στο σακίδιό σου και τους 7 τόμους του Game of Thrones που έχουν κυκλοφορήσει είτε θα λιώσεις κάποιο app στο κινητό σου μέχρι και να φτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνεις έρμαιο της διασκέδασης που προσφέρει το πλοίο. Και με τον όρο διασκέδαση εννοούμε τη βαβούρα, τα ανέκδοτα του χωρατατζή του σαλονιού (πάντα υπάρχει ένας τέτοιος) και το όποιο πρόγραμμα παίζει η τηλεόραση.

Για τον Θεό, μην ανοίξεις κουβέντα με κανέναν. Κι αν ερωτηθείς, μην απαντήσεις. Ή απάντησε λακωνικά. Δεν είσαι σε bar να κάνεις καμάκι, δεν είσαι παγιδευμένος σε ασανσέρ, δεν είσαι κοινωνικά ανισόρροπος. Έχεις παρέα στο πλοίο, ασχολήσου με την παρέα σου και άσε τις ευγένειες για μια άλλη εποχή. Το μόνο που δεν θες όταν φτάσεις στο νησί, είναι να σου τσιμπουρωθεί ο “φίλος σου” από το πλοίο.

Κοιμήσου όσο μπορείς. Ναι, δεν είναι βολικά. Ναι, δεν γίνεται να σε πάρει ο ύπνος με το κεφάλι σου να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην παλάμη σου. Ναι, κάνουν πολλή φασαρία τα βλαμμένα τα παιδιά του διπλανού. Προσπάθησέ το όμως. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να γλιτώσεις την ταλαιπωρία. Κάτι ξέρουν ο Ουγγαρέζος και η Συνατσάκη..

Ξεκίνα μαραθώνιο Breaking Bad. Ή Game of Thrones. Ή Mad Men. Κάτι βρε αδερφέ. Κατέβασε στο laptop ή το tablet εκείνη την σειρά που όλο λες ότι θα ξεκινήσεις και δεν το κάνεις. Οι ώρες στο πλοίο μπορούν να περάσουν υπέροχα με τον Don Draper, τον Stanis Baratheon, τον Walter White και άλλους πολλούς.

Δημιούργησε το απαραίτητο κενό. Ανάμεσα σε εσένα και το διπλανό ζευγάρι που είναι έτοιμο να ξαπλώσει με τα πόδια στον καναπέ σε στάση κουταλιού. Βάλε μια τσάντα δίπλα σου, κάτσε με την παρέα σου λίγο απλωτά. Δεν σου λέμε να το παρακάνεις και να πιάσεις ένα σαλόνι ολόκληρο για εσένα και την κοπέλα σου. Αλλά είναι απαραίτητο να αναπνέεις λίγο, να μην είσαι στριμωγμένος και να μπορείς να τεντώσεις τα πόδια σου.

Τρώγοντας στο πλοίο
Δεν στήνουμε τσιμπούσι στο σαλόνι. Α τέλεια, έχει το αγαπημένο σου fast food στο καράβι. Μόνο που δεν είσαι ούτε στο τραπέζι του σπιτιού σου ούτε στο τραπεζάκι του εστιατορίου. Είσαι σε ένα σαλόνι πλοίου με ένα πολύ μικρό τραπεζάκι, το οποίο προφανώς και δεν χωράει 4 burger, 2 μακαρονάδες, μια σαλάτα και 8 αναψυκτικά.

Πέτα τα σουβλάκια στη θάλασσα. Και ό,τι άλλο μυρωδάτο έδεσμα είχε ξεμείνει στο ψυγείο σου ή αγόρασες από το λιμάνι επειδή δεν εμπιστεύεσαι και πολύ το φαγητό του πλοίου. Ξαναλέμε ότι δεν είσαι στο σαλόνι του σπιτιού σου για να κάνεις ό,τι γουστάρεις. Κι αν δεν θες να γεμίσεις κατάρες από τα γειτονικά τραπέζια, κράτα το σκόρδο μακριά τους. Με ένα σαντουιτσάκι από την καντίνα είσαι οκ.

Μην φοβηθείς το self service εστιατόριο. Το καραβίσιο φαγητό είναι πάντα τίμιο. Μην περιμένεις τίποτα φοβερές λιχουδιές και περιορίσου σε απλά και σχετικά στεγνά φαγητά όπως μακαρόνια, μπριζόλες κλπ. Θα το πληρώσεις ακριβά το εστιατόριο αλλά θα φτάσεις στο νησί φαγωμένος.

Έλα, μην κάνεις έτσι, λίγες ώρες είναι, θα περάσουν..

Στην επιστροφή να σε δω..

Χρήστος Χατζηιωάννου
oneman.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr