ΙΚΑΡΙΑ: Ταξίδι στην πανσέληνο με τα φτερά του Ίκαρου & του Ρίτσου

Ο Ίκαρος... στο πιάτο της Σελήνης!

Οι προβολείς που φωτίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου έσβησαν. Το δυνατό τους φως έφυγε και πήρε μαζί του τις έντονες αντιθέσεις και τις σκιές. Όλα λούστηκαν από τις ακτίνες του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Ήταν η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα και για την περίσταση το προαύλιο του μουσείου ήταν ανοιχτό για να υποδεχτεί το κοινό.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη από την ΚΑ’ Εφορία Αρχαιοτήτων σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων της αρμοδιότητάς της, δηλαδή στις Κυκλάδες και στη Σάμο.

Οι επισκέπτες κάθισαν στη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του μουσείου και απόλαυσαν, εκτός από το θέαμα του ολόγιομου ασημένιου δίσκου, τη «σονάτα του σεληνόφωτος» και την ιδιαίτερη απαγγελία της Μελίνας Μερκούρη. Ο μεγάλος μας ποιητής δημιούργησε το σημαντικότερο ίσως έργο του σε τέσσερις μόλις μέρες, το καλοκαίρι του 1956, ενώ η Μελίνα ηχογραφήθηκε, ώριμη πια, στο σπίτι της, να απαγγέλλει και να προσωποποιεί την ηλικιωμένη μαυροφορεμένη γυναίκα, που μιλάει σ’ ένα νέο. 

Θα καθίσουμε λίγο στο πεζούλι, πάνω στο ύψωμα,
κι όπως θα μας φυσάει ο ανοιξιάτικος αέρας
μπορεί να φαντάζουμε κιόλας πως θα πετάξουμε,
γιατί, πολλές φορές, και τώρα ακόμη, ακούω το θόρυβο του φουστανιού μου,
σαν το θόρυβο δυο δυνατών φτερών που ανοιγοκλείνουν…

Η Ικαριά άρχισε να αποχαιρετάει τα παιδιά της και τους επισκέπτες της αλλά τα βράδια του καλοκαιριού συνεχίζουν να προσφέρουν ξεχωριστές συγκινήσεις.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner