Η Ικαρία ένα χρόνο μετά τις καταστροφές

Μιλούν στο ikariamag: Αντιπεριφεριάρχης, Δήμαρχος, κάτοικοι. Πλήρες ρεπορτάζ.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η νοτιοδυτική Ικαρία ακόμη νοσεί. Οι συζητήσεις, οι υποσχέσεις και οι συνεχείς αναφορές σε ποσά εκατομμυρίων ευρώ, σε αποζημιώσεις, στη βοήθεια των μηχανημάτων του στρατού, στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τη διευθέτηση των ρεμάτων (που όλο έρχονται αλλά ποτέ δεν φτάνουν!), δεν έφεραν καμία πραγματική και πρακτική βελτίωση.

Για τους λιγοστούς και ξεχασμένους κατοίκους των χωριών Καρκινάγρι, Αμάλου, Κάλαμος και Τραπάλου η ζωή είναι δύσκολη και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο καθώς έρχεται ο χειμώνας. Οι υποδομές παραμένουν ξεχαρβαλωμένες με αποτέλεσμα μετά και την ισχυρή καταιγίδα της περασμένης Τρίτης 11/10/2011, οι δρόμοι να μετατραπούν και πάλι σε κάτι χειρότερο από κατσικόδρομους. Τα ρέματα είναι ακόμη μπαζωμένα, τα γεφύρια εκκρεμούν, οι αποζημιώσεις των επαγγελματιών είναι άφαντες και το Καρκινάγρι -το πλέον χτυπημένο από τη νεροποντή χωριό- παραμένει χωρίς αποχετευτικό δίκτυο. Όσο για το  αλιευτικό του καταφύγιο θα έλεγε κανείς ότι έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, αφού όλο ξεμπαζώνεται (με μηχανήματα) και όλο ξαναμπαζώνεται (από τη φύση).

Αποζημιώσεις
Σύμφωνα με την περσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Ικαρία δικαιούνταν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν βάσει του νόμου και ενώ τότε οι διαδικασίες αυτοψίας κ.λπ. ολοκληρώθηκαν άμεσα, μέχρι σήμερα οι επαγγελματίες ακόμη περιμένουν. «Το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς εξωτερικά. Αναγκάστηκα να χρεωθώ για να το φτιάξω από την αρχή. Η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν μου έχει δώσει πίσω ούτε ένα ευρώ, αν και εγώ απέναντι στην πολιτεία είμαι καθ’ όλα εντάξει σε ό,τι και αν ζήτησε τον τελευταίο χρόνο» δηλώνει στο ikariamag o Βαγγέλης Τσαμουδάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στο Καρκινάγρι.

Τα 150.000 ευρώ και 224.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες
Τα πρώτα χρήματα (150.000 ευρώ) που εξασφάλισε τότε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες, φαίνεται ότι δεν κάλυψαν παρά τα πολύ βασικά, αφού σήμερα οι εργολάβοι που αμέσως μετά την καταστροφή εργάστηκαν σκληρά προκειμένου ν’ ανοίξουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες και να ξεμπαζωθούν κομβικά σημεία, έχουν ακόμη να λαβαίνουν.

Σύμφωνα με τον εργολάβο Ιωάννη Καρούτσο: «Τα πρώτα λεφτά –τα 150.000€- δεν φτάσανε. Ένα χρόνο μετά, ακόμη μας χρωστάνε τα δεδουλευμένα μας. Το πότε θα τα πάρουμε δεν το γνωρίζουμε».  

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Σταυρινάδη τα λεφτά για την εξόφληση των εργολάβων υπάρχουν -120.000 ευρώ από τα 224.000 που είχαν δοθεί πέρσι στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου ως έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση ζημιών- αλλά είναι κολλημένα στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους δηλώνει στο ikariamag ότι πιέζει και σύντομα –ακόμη και την επόμενη εβδομάδα- τα χρήματα αυτά θα αποδεσμευτούν!

Εγνατία Οδός
Το μόνο που ίσως βρίσκεται σε καλό δρόμο είναι η υπόθεση της Εγνατίας Οδού. Ήδη η εταιρεία εγκαθίσταται στην Ικαρία και βρίσκεται σε αναζήτηση ντόπιων εργολάβων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το έργο που φαίνεται ότι θα ξεκινήσει πρώτο -πιθανόν και τους επόμενους δύο μήνες- είναι ο δρόμος Στελί-Φραντάτο-Ράχες.

Σημειώνεται ότι η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» είχε προκηρύξει ανοιχτή δημοπρασία για την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Νήσου Ικαρίας από τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010 στα τμήματα Εύδηλος - Αρμενιστής, Βρακάδες - Κουνιάδοι, Μαγγανίτης - Καρκινάγρι».

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος «για να μην λέμε λόγια του αέρα η αποκατάσταση των ζημιών του δρόμου Μαγγανίτης–Καρκινάγρι πρακτικά δεν είναι στο σχέδιο, προς το παρόν τουλάχιστον»!

Δρόμος Κάλαμος – Νας
Το όνειρο που ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα εκπληρωθεί, πάλι καταρρέει. Καθώς το έργο «Δρόμος Κάλαμος-Νας» καρκινοβατούσε λόγω έλλειψης χρημάτων του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, ο εργολάβος τελικά αποχώρησε με τα μηχανήματα του πριν δύο εβδομάδες.

Σχετικά με το θέμα αυτό, φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από τη μεριά του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλή ο οποίος διαπίστωσε την κακή κατάσταση του δρόμου σε επίσκεψη του στα χωριά μας. Ο κ. Γιακαλής -που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον- κάνει προσπάθειες να ενταχθεί το έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) αφού πρώτα ο εργολάβος αποζημιωθεί από την Περιφέρεια (1,4 εκατ. ευρώ) και επιστρέψει στο έργο ολοκληρώνοντας τα όσα απαιτούνται.  

Τα ρέματα ακόμη μπαζωμένα
Τα μηχανήματα του στρατού που όλο ακούμε και όλο δεν βλέπουμε, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη διάνοιξη των ρεμάτων στο Καρκινάγρι. Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν ευνοούν καθώς τα μηχανήματα αυτά δεν μπορούν να εργαστούν πριν την ανατίναξη των βράχων που είναι μέσα στα ρέματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να επιβαρυνθεί με αυτό το κόστος. Σύμφωνα με τα λόγια του Δημάρχου «ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ν’ αναλάβει ένα τέτοιο κόστος και γι’ αυτό είμαστε σε αναζήτηση και εξεύρεση λύσης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαθεοφάνους λέει σχετικά στο ikariamag «για τα ρέματα εκτός οικισμού έδωσε την υπόσχεση του ο υπεύθυνος του Υβριδικού Ικαρίας ότι θα βοηθήσει με την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα που διαθέτει κάνοντας ακόμη και ανατινάξεις. Για ανατινάξεις όμως εντός οικισμού δεν υπάρχει ακόμη λύση». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κος Παπαθεοφάνους αρχικά μάς διαβεβαίωνε ότι τα μηχανήματα του Στρατού έχουν μεταφερθεί και εργάζονται στα ρέματα ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει!!!

Όσο για την υπηρεσία της Περιφέρειας που εδώ και ένα χρόνο αναμένουμε για την διευθέτηση των χειμάρρων, η ελπίδα μοιάζει να  έσβησε. «Το έχουμε ξεχάσει πλέον. Αυτό που μπορεί να γίνει ως πρόχειρη λύση τώρα είναι οι μηχανικοί του Δήμου και του πρώην Επαρχείου Ικαρίας να μπορέσουν μόνοι του να κάνουν αυτή τη διευθέτηση δίχως πλέον να είμαστε εν αναμονή της Περιφέρειας και των όποιων μελετών της» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρινάδης.

Πρόσφατες προσπάθειες  
Σε επιστολή του (8/9/11) προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακ/σης κ. Χάρη Καστανίδη, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χρήστος Σταυρινάδης επανέρχεται στο αίτημα του για έγκριση έκτακτης επιχορήγησης, αντίστοιχης με τη ΣΑΤΑ του έτους 2009 προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στα χωριά της περιοχής του Καρκιναγρίου και στην εσωτερική τους οδοποιία μετά τις καταστροφές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει πως είχε ενημερώσει σχετικά και τον προκάτοχο του Υπουργού, κ. Ραγκούση και υπογραμμίζει την ανάγκη αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών στη Νοτιοδυτική Ικαρία, καθώς το μειωμένο ΣΑΤΑ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που προβλέπεται και για τον δήμο μας το 2011 δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές του 2010.

Παράλληλα, στις 12/10 εστάλη μια ακόμη επιστολή από την Περιφερειακή Διοίκηση Βορείου Αιγαίου αιτούμενη έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την ξαφνική νεροποντή της περασμένης εβδομάδας που κατάστρεψε και έκλεισε δρόμους.

Και στις δύο ως άνω επιστολές ο Δήμαρχος Ικαρίας κος Σταυρινάδης δεν έχει πάρει ακόμη καμία προφορική ή γραπτή απάντηση.

Από τη μεριά του ο Αντιπεφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου Κ. Παπαθεοφάνους δηλώνει «δυστυχώς, οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες  για έκτακτες επιχορηγήσεις!».

Διαπιστώνει εύκολα κανείς πως ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα (έργα, μελέτες, βοήθεια στρατού, ρέματα, οδοποιία, αποχετευτικό δίκτυο, κ.λπ.) βρίσκονται στο εκκρεμές. Οι υποσχέσεις πολλές, αλλά τα αποτελέσματα λίγα έως μηδαμινά. Οι άνθρωποι που ζουν και κρατούν ζωντανά τα χωριά μας αγωνιούν καθημερινά. Τα παιδιά τους το ίδιο. Όπως θα έλεγε και ο Όμηρος «ἔπεα πτερόεντα», αυτό πού μας έμεινε δηλαδή είναι «λόγια του αέρα».

ikariamag|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner