Ενημέρωση από το διεθνές τουρνουά σκακιού "Ίκαρος 2010"

Δυναμική παρουσία των Ελληνίδων στον «Ίκαρο»

Οι πιθανότητες να κατακτήσει μία σκακίστρια, εκτός από τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας και τον τίτλο του πρωταθλητή (από το Πανελλήνιο Ανοιχτό Πρωτάθλημα, το οποίο διεκδικούν ισότιμα άνδρες και γυναίκες), ολοένα και αυξάνονται. Μετά τον 5ο γύρο των αγώνων της Ικαρίας υψηλό ποσοστό επιτυχίας (80%) διατηρούν 7 Έλληνες (Αυτσόγλου, Κ. Νικολαΐδης,  Αλ. Κουκουφίκης, Χαριτάκης, Πούντζας,  Ίσκος, Δούνης) και 3 Ελληνίδες (Κουβάτσου, Οικονομοπούλου, Γράψα), ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελληνίδων με ποσοστό 60% και άνω. Μοιρασμένες ήταν οι νίκες στις συναντήσεις ανδρών – γυναικών του 5ου γύρου, με ορισμένα σκορ να θεωρούνται εκπλήξεις: Οικονομοπούλου – Παργινός 1-0, Βαλντέν – Γράψα 0-1, Μ. Πατούχα – Ι. Κουκουφίκης 1-0 (νίκες σκακιστριών με χαμηλότερα ΕΛΟ). Η παρουσία των γυναικών στους φετινούς αγώνες της Ικαρίας είναι ιδιαίτερα αισθητή και αριθμητικά, αφού το ποσοστό συμμετοχής τους  πλησιάζει το 30% (υψηλό για τα σκακιστικά δεδομένα).

Στη γενική βαθμολογία προηγείται ο Νικόλοφ με 5 βαθμούς (100%) και ακολουθούν οι Μοραντιαμπαντί και  Έντσεφ με 4,5 (90%). Τα ζεύγη του 6ου γύρου στην κορυφή (Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου, Κυριακή 18/7, ώρα έναρξης 19.00): Νικόλοφ (Βουλγαρία) – Μοραντιαμπαντί (Ιράν), Έντσεφ (Βουλγαρία) – Κ. Νικολαΐδης, Πούντζας - Ζαγκρεμπέλνι (Ουζμπεκιστάν), Αυτσόγλου - Μανάκοβα (Σερβία), Ίσκος – Χαριτάκης, Γράψα - Αλ. Κουκουφίκης, Κάμενετς (Ουκρανία) - Κουβάτσου, Δούνης – Οικονομοπούλου, Μανελίδου – Κοκόλιας,  Τεπελένης – Σπηλιάδης, Τσιοτρίδης – Γ. Κουκουφίκης, Αν. Παππάς - Κ. Μεγαλιός (οι παίκτες στα 4 τελευταία ζεύγη έχουν από 3,5 βαθμούς).

Διευθυντές αγώνων στο διεθνές τουρνουά «Ίκαρος 2010» - Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου είναι ο Μ. Βένιος και ο Δ. Σκυριανόγλου, επικεφαλής διαιτητής ο Οδ. Βαζελάκης, βοηθοί επικεφαλής διαιτητή η Α. Τσίμινια και ο Χρ. Πιλάλης (ο οποίος έχει αναλάβει και τις επικοινωνιακές αρμοδιότητες), υπεύθυνος κληρώσεων και αρμόδιος για την ζωντανή μετάδοση παρτίδων (http://ikaroschess.gr/live.html) ο Μ. Πρεβενιός και διαιτητές οι Ευγ. Ζευγίτη, Σ. Κυριάκου, Γ. Κουλαξουζίδης, Φ. Αγγελάκη και Κ. Χαλιορής. Το μπουλετίν των αγώνων έχει αναλάβει και φέτος ο Χρήστος Κεφαλής. Εκτός αγωνιστικού μέρους, εντύπωση έχουν προκαλέσει οι καλαίσθητες αφίσες, τα μπάνερ, καθώς και οι μπλούζες που έχει σχεδιάσει ο σκακιστής του Σ.Ο. Ικαρίας Δ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος επιμελείται και το μπλογκ http://ikariachess.blogspot.com/

Ο Κότινος πρωταθλητής στο Ομαδικό Ράπιντ

Η ομάδα του Κότινου Χολαργού (Β. Παναγιωτόπουλος, Φινοκαλιώτης, Παγκαλή, Σταματάκος, Δευτεραίος) κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ομαδικό Ράπιντ που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου με συμμετοχή 15 ομάδων. Τις τρεις επόμενες θέσεις (σε ισοβαθμία με την νικήτρια ομάδα, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές άρσης ισοβαθμίας) κατέλαβαν ο ΓΑΣ Αετός (Σιγούρος, Σαρακενίδης, Στεργίου, Κοντός), η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας (Κ. Νικολαΐδης, Ριγόπουλος-Τσίγκος, Τσουνής, Κουλαξουζίδης) και η ΑΕΚ (Τεπελένης, Πιλάλης, Πρεβενιός, Πετσετίδη).
Ακολούθησαν ομάδες των σωματείων της Ικαρίας (με την πρώτη από τις δύο να συγκροτείται αποκλειστικά από την οικογένεια Κουκουφίκη!), του Σ.Ο. «Θωμάς Γεωργίου» και του Φάρου Βαρβασίου Χίου (με νεαρούς σκακιστές). Σύμφωνα με την προκήρυξη δικαίωμα συμμετοχής είχαν και μικτές ομάδες από παίκτες διαφόρων σωματείων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν άλλες έξι, ορισμένες με ευφάνταστες ονομασίες (Ούνοι, Κομήτες, Οδύσσεια κ.ά.).

Καλύτερο ατομικό σκορ στην 1η σκακιέρα σημείωσε ο Β. Παργινός (5 βαθμοί σε 5 αγώνες) και ακολούθησαν ο Αλ. Κουκουφίκης (4,5 σε 5 ) και ο Τεπελένης (3,5 σε 5). Οι τρεις πρώτοι της 2ης σκακιέρας: Λάππας (4 σε 4), Βαλντέν (4,5 σε 5), Σακαρενίδης (4 σε 5). Στην 3η σκακιέρα 5 σε 5 πέτυχε η Τσίμινια, 4 σε 4 η Παγκαλή και 4,5 σε 5 ο Πρεβενιός. Στην 4η σκακιέρα από 4 βαθμούς σε 5 αγώνες πέτυχαν (κατά σειρά απόδοσης) η Δ. Ανδρώνη, ο Λέκας και ο Κοντός.

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της διοργάνωσης ήταν οι πολλές ισοδύναμες ομάδες και η συνεχής εναλλαγή στις πρώτες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά ομάδα δεν τερμάτισε αήττητη και ότι οι 4 πρώτες είχαν απώλεια 3 βαθμών (από 1 ήττα και 1 ισοπαλία σε 5 αγώνες).

Προηγείται ο Ιρανός

Το διεθνές τουρνουά «Ίκαρος» - Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας συνεχίστηκε στον Άγιο Κήρυκο με τις συναντήσεις του 6ου γύρου: Νικόλοφ (Βουλγαρία) – Μοραντιαμπαντί (Ιράν) 0-1, Έντσεφ (Βουλγαρία) – Κ. Νικολαΐδης 0-1, Πούντζας - Ζαγκρεμπέλνι (Ουζμπεκιστάν) 0-1, Αυτσόγλου - Μανάκοβα (Σερβία) ½-½, Ίσκος – Χαριτάκης 0-1, Γράψα - Αλ. Κουκουφίκης 0-1, Κάμενετς (Ουκρανία) – Κουβάτσου 1-0, Δούνης – Οικονομοπούλου ½-½, Μανελίδου – Κοκόλιας 0-1,  Τεπελένης – Σπηλιάδης 1-0, Τσιοτρίδης – Γ. Κουκουφίκης 1-0, Αν. Παππάς - Κ. Μεγαλιός 0-1. Προηγείται ο Μοραντιαμπαντί με 5,5 βαθμούς σε 6 αγώνες και ακολουθούν με 5 οι Νικόλοφ, Έντσεφ, Χαριτάκης, Αλ. Κουκουφίκης Κάμενετς, Ζαγκρεμπέλνι και Κ. Νικολαΐδης.

Μεταξύ των επισκεπτών του 6ου γύρου ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο οποίος κέρδισε τους συνομιλητές του με την πραότητα και την απλότητά του. Όπως αποκάλυψε, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης, θα αρχίσουν το φθινόπωρο μαθήματα σκακιού και στην Σάμο, ένα νησί με σκακιστική παράδοση, αλλά χωρίς οργανωμένο σκακιστικό παρών.

Μοραντιαμπαντί και Κ. Νικολαΐδης προηγούνται στην Ικαρία

Καθοριστική αναμένεται η συνάντηση του 8ου (προτελευταίου) γύρου μεταξύ του Ιρανού γκραν μετρ Μοραντιαμπαντί (2571) και του μετρ ΦΙΝΤΕ Κώστα Νικολαΐδη (2290) για το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2010» - Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι δύο σκακιστές προηγούνται στον βαθμολογικό πίνακα με 6 βαθμούς σε 7 αγώνες και όποιος επικρατήσει θα έχει αποφασιστικό προβάδισμα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Η παρουσία στην κορυφή της βαθμολογίας του Μοραντιαμπαντί ήταν αναμενόμενη, αφού έχει τον μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης μεταξύ των 142 Ελλήνων και ξένων σκακιστών και σκακιστριών που αγωνίζονται στην Ικαρία, ενώ ο Κ. Νικολαΐδης πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες αγωνιστικές εμφανίσεις στην σκακιστική του διαδρομή!

Τους πρωτοπόρους ακολουθούν με 5,5 βαθμούς σε 7 αγώνες οι Νικόλοφ (Βουλγαρία, 2552), Χαριτάκης (2289), Ζαγκρεμπέλνι (Ουζμπεκιστάν, 2480), Αλ. Κουκουφίκης (2255), Οικονομοπούλου (2066), Μανάκοβα (Σερβία, 2306), Κοκόλιας (2238) και με 5 βαθμούς οι Έντσεφ (Βουλγαρία, 2441), Κάμενετς (Ουκρανία, 2246), Ιορδανίδου (2107), Πούντζας (2181), Δούνης (2235), Κεσόγλου (2098), Παργινός (2227), Κουβάτσου (2185), Κ. Μεγαλιός (1896), Ορνιθόπουλος (2080), Βαλντέν (2223), Στεφανίδη (2092) και Β. Παναγιωτόπουλος (1981).  

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εκτός από υψηλές θέσεις στη γενική κατάταξη, διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή και της πρωταθλήτριας από τα Ανοιχτά Πρωταθλήματα Ελλάδας, καθώς και θέσεις πρόκρισης στα αντίστοιχα Κλειστά Πρωταθλήματα (3 στο Ανδρών και 3 στο Γυναικών). Τον τίτλο του πρωταθλητή Αιγαίου διεκδικούν κατά κύριο λόγο ο Αλ. Κουκουφίκης και ο Χρ. Πούντζας, ενώ πιθανότητες τελικής επικράτησης διατηρούν ο Ν. Ξενάκης και ο Γ. Τέσκος (από 4 βαθμούς). Τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αιγαίου διεκδικούν η Ελ. Βαζούρα (3,5 βαθμοί) και οι Στ. Κουκουφίκη, Δ. Κεφάλου και Στ. Κούβαρη (από 3 βαθμούς). Ο τελευταίος γύρος θα αρχίσει στις 11 π.μ. της Τετάρτης και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου η τελετή λήξης.

Αποτελέσματα και βαθμολογίες αναρτώνται στο σάιτ http://ikaroschess.gr/, ενώ οι 10 πρώτες παρτίδες κάθε γύρου μεταδίδονται ζωντανά, μέσω Ίντερνετ, από τη διεύθυνση http://ikaroschess.gr/live.html
Στο http://ikariachess.blogspot.com/ ο Χρήστος Πιλάλης φιλοξενεί καθημερινά απόψεις κάποιου διακεκριμένου σκακιστή ή σκακίστριας.

ikariastore banner