Εκλογές; γες! γες!

Γύρισες; Οκ. Τώρα; Πώς παλεύεται το θηρίο; Πώς τη βγάζουμε καθαρή εδώ πέρα;  Ένας αποτελεσματικός, λένε, τρόπος είναι να προετοιμάζεσαι για την επόμενη αναχώρηση. Το επόμενο ταξίδι. Αυτή τη φορά φρόντισαν να έχεις και μια καλή δικαιολογία για το αφεντικό: Εκλογές.

Σκέφτεσαι να πας. Θα φύγεις από την Αθήνα, θα δεις φίλους, θα πιείς μαζί τους και είπαμε, Θα ασκήσεις και το εκλογικό σου δικαίωμα. Μην ξεχνάς, γι’ αυτό θα κατέβεις. Και γι’ αυτό. Θα επιλέξεις την τοπική διοίκηση του τόπου σου. Δεν είναι λίγο. Κάπου διάβασες ότι ο νέος θεσμός φέρνει αλλαγές. Αύξηση αρμοδιοτήτων, αποκέντρωση εξουσιών. Ωραία ακούγονται. Σκέφτεσαι ότι είναι η ευκαιρία να επιλέξεις και ανθρώπους με νέα αντίληψη και νοοτροπία για τα πράγματα, άξιους με αισθητική και όραμα. Αποτελεσματικούς. Που μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν το νέο θεσμό και όχι το κόμμα τους και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Θα πας.

Αυτές τις μέρες ανακοινώνονται και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Βλέπεις. Ακούς. Ψηφοδέλτια ετοιμάζονται. Κομματικοί στρατοί σχηματίζονται. Πάλι.  Στεναχωριέσαι. Οι δικοί μας, οι δικοί τους, αυτός αριστερός, αυτός δεξιός. Μην μας πάρουν τον δήμο αυτοί. Να πάρουμε τον δήμο από αυτούς. Να συσπειρωθούμε. Να πολώσουμε το κλίμα, να φανατίσουμε τους οπαδούς. Να μετρήσουμε τα κουκιά, να μετρήσουμε τα πρόβατα. Μια καλή ευκαιρία για δημοσκόπηση.

Παρακολουθείς ένα εκλογικό μηχανισμό που ακόμα και σε δημοτικές εκλογές, σε καλεί να επιλέξεις με παλαιοκομματικές πρακτικές και με κριτήρια άσχετα με τον ρόλο που οφείλει να παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας την ψήφο σου σε δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου και των Αμερικανών, κατά των γαλάζιων, πράσινων, κόκκινων κατά του όποιου άλλου αντίπαλου στρατοπέδου, παρακολουθώντας έτσι πληκτικές κομματικές, ανούσιες κοκορομαχίες και συγκρούσεις πολιτικών συμφερόντων που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη και πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Απογοητεύεσαι. Το σκέφτεσαι καλύτερα. Θα πας;

Και όταν όλα αυτά θα συμβαίνουν στο τόπο σου, αλλού, άξιοι και εμπνευσμένοι άνθρωποι θα δημιουργούν, απλώς θα δημιουργούν….

http://www.kavopapas.gr/stuff/newspapers/efimerida9.pdf
 σελ 30-31

http://www.kavopapas.gr/press/stuff/efimerida10.pdf
 σελ 32-33

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr