Δήμος Ικαρίας: Νέα προσφυγή στη ΡΑΕ για τις Ανεμογεννήτριες

Ανεμογεννητριών συνέχεια … Την προσφυγή του δήμου Ικαρίας που κατατέθηκε στις 29/7 ακολουθεί η παρακάτω αφού μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές απάντηση δεν υπήρχε!

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ  Δήμου Ικαρίας, όπως εκπροσωπείται από το Δήμαρχο Ικαρίας Χριστόδουλο Σταυρινάδη και εδρεύει στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟ 29.7.2011 ΑΙΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ.

Στις 29.7.2011 υποβάλλαμε προς την Αρχή αίτηση, με την οποία πέραν όλων των άλλων ζητήσαμε να λάβουμε γνώση όλου του φακέλου, η οποία αφορά την  υπ αρίθμ 875/2011 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 330 ΜW στις θέσεις «Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- Υψώνας-Κασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας- Σαραντάδων- Ερίφη-Κουταλόπετρα- Βάρκα- Παπουλογάρι- Σελλάδια-Μεγάλοφος- Σαμάκι-Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης- Αναβάθρες- Ράντι- Σταυρί-Πούντα- Πρ. Ηλίας- Κακό Καταβασίδι- Αιθέρας όρος» του Δήμου Ικαρίας, του Νομού Σάμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» (Γ-04375).

Επί της ανωτέρω αιτήσεως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση έως και σήμερα και παρά το γεγονός ότι η Αρχή έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να απαντήσει εντός 20 ημερών. Περαιτέρω προς αποφυγή δυσερμηνειών, θα επιθυμούσαμε να διευκρινίσουμε ότι διατηρούμε έννομο συμφέρον να λάβουμε γνώση του φακέλου και ιδιαίτερα των στοιχείων, που αφορούν την εξασφάλιση ή τη δυνατότητα εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου, όπως αυτό προβλέπεται με το άρθρο 2 παρ. 1στ του Ν. 3851/2010. Και τούτο διότι οι αναφερόμενες θέσεις στην άδεια εγκατάστασης συμπεριλαμβάνουν ή αφορούν αποκλειστικά δημοτικές εκτάσεις στου Δήμου Ικαρίας και συγκεκριμένα τις θέσεις Ερίφη, Πούντα, Προφήτης Ηλίας, Προβατοκεφάλας, Σταυρί, ενώ και οι υπόλοιπες εμφανίζουν σημαντικά στοιχεία ταύτισης με καταγεγραμμένες δημοτικές εκτάσεις. Επομένως διατηρούμε αναλλοίωτο δικαίωμα να λάβουμε γνώση των στοιχείων, που πιστοποιούν την εξασφάλιση του δικαιώματος χρήσης, καθώς αφορούν πιθανώς δημόσια δημοτική περιουσία, που δεν έχει μισθωθεί ή παραχωρηθεί κατά τις διατάξεις του ν. 3463/2006 και του ν. 3852/2010.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ
Να γίνει δεκτό το αίτημά μας και να μας χορηγηθούν αντίγραφα του σχετικού ανωτέρω φακέλου και κυρίως τα έγγραφα, που αφορούν την εξασφάλιση ή τη δυνατότητα εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου.

Ικαρία, 23.8.2011
Για το Δήμο Ικαρίας

 

Ακολουθεί η αίτηση-προσφυγή του Ιουλίου:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Δήμου Ικαρίας, όπως εκπροσωπείται από το Δήμαρχο Ικαρίας Χριστόδουλο Σταυρινάδη και εδρεύει στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ 875/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Με την υπ αρίθμ 875/2011 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 330 ΜW στις θέσεις «Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- Υψώνας-Κασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας- Σαραντάδων- Ερίφη-Κουταλόπετρα- Βάρκα- Παπουλογάρι- Σελλάδια-Μεγάλοφος- Σαμάκι-Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης- Αναβάθρες- Ράντι- Σταυρί-Πούντα- Πρ. Ηλίας- Κακό Καταβασίδι- Αιθέρας όρος» του Δήμου Ικαρίας, του Νομού Σάμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» (Γ-04375).

Εν προκειμένω η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών σε μήκος 20 χιλιομέτρων από τα 30, που είναι όλο το νησί σε ευθεία γραμμή, βλάπτει την ιδιαιτερότητα και αυτοτέλεια του οικοσυστήματος της Ικαρίας, όταν μάλιστα είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου υβριδικού ενεργειακού κέντρου Ικαρίας. Παράλληλα ουδεμία διαβούλευση έλαβε χώρα, καθώς η τοπική κοινωνία δεν πληροφορήθηκε την ύπαρξη αλλά και το μέγεθος της συζητούμενης άδειας. Ουδέποτε ζητήθηκε από τους τοπικούς φορείς αλλά και το Δήμο Ικαρίας να προβάλλει τις απόψεις της για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Οι δε αναφερόμενες δημοσιεύσεις δεν έγιναν στο τοπικό τύπο αλλά σε μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες, που δεν διανέμονται καν στο νησί μας με αποτέλεσμα να μην λάβουμε γνώση και να μην ασκήσουμε το δικαίωμα μας για ακρόαση, όπως αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα και την Ε.Σ.Δ.Α.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ
Την επανεξέταση της υπ αρίθμ 875/2011 απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφού προηγουμένως μας χορηγηθεί πλήρες αντίγραφο του επίδικου φακέλου προκειμένου να υποβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας.

Ικαρία, 29.7.2011
Για το Δήμο Ικαρίας