Για τα οικονομικά του Γηροκομείου Ικαρίας

Η νέα επιστολή της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων για την αναστολή της λειτουργίας του Γηροκομείου:  τα “σοβαρά οικονομικά προβλήματα” και η αλήθεια.

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, αθετώντας τις δεσμεύσεις του περασμένoυ Μάη, επανέρχεται με γραπτό κείμενο στην απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία του Γηροκομείου επικαλούμενη σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στην επιστολή της Μητρόπολης (15/11/2011) προς τον Δήμο Ικαρίας, διαβάσαμε ότι: «...παρά τις υποσχέσεις ουδείς μας συμπαρίσταται, ουδείς μας βοηθεί». Ειδικότερα, στην ίδια επιστολή, αναφέρεται ότι τα έσοδα από δωρεές και τροφεία από τον Γενάρη έως τις 8 Νοέμβρη 2011, ανέρχονται σε 128.273,61 €.

Όμως τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι τα συνολικά έσοδα για το 2011 υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό των 250.000€ που δημοσίευσε τον Μάη του 2011 το Δ.Σ. του Γηροκομείου.

Αναλυτικά:
1) 101.446€ δωρεές από Γενάρη μέχρι Μάη 2011 (αναρτήθηκαν στο Γηροκομείο)
2) 60.000€ που υπολογίζουμε τουλάχιστον τις δωρεές στους υπόλοιπους 7 μήνες και με δεδομένο ότι τον Ιούνη ξεκίνησε πλατειά οικονομική καμπάνια.
3) 30.000€ εισφορά του Δήμου Ικαρίας (όπως αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24/11/11)
4) 60.000€ τουλάχιστον τα τροφεία (που καταβάλλουν οι τρόφιμοι) για το 2011.

Σύνολο: 251.446€.

Σε αυτά πρέπει να αθροίσουμε:
- δωρεές σε είδος που καταγράφονται από τον Γενάρη έως και τον Νοέμβρη 2011 σε 28 σελίδες του ειδικού για τις δωρεές βιβλίου
- τη προσφορά της εταιρείας του κ.Κονδύλη που δεν προσφέρει μόνο τρόφιμα όπως αναφέρεται στην επιστολή της Μητρόπολης που προαναφέραμε, αλλά –όπως μας διαβεβαίωσε η αρμόδια της εταιρείας για αυτά τα θέματα- καλύπτει ό,τι αναλώσιμα είδη της ζητηθεί από το Γηροκομείο. Καλύπτει επίσης τιμολόγια για πετρέλαιο θέρμανσης και έχει εκφράσει στη Μητρόπολη τη διάθεση να καλύπτει τροφεία ηλικιωμένων που αδυνατούν να τα καλύψουν, όπως  και άλλα έξοδα.  

Με βάση τα παραπάνω μας προκάλεσαν έκπληξη αυτά που αναφέρει στην επιστολή της η Ιερά Μητρόπολη:

«...ότι η κύρια αιτία των οικονομικών αυτών προβλημάτων είναι η μη εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων εισαγωγής των τροφίμων στο ίδρυμα, όπως ορίζει ο κανονισμός, αφού εισήλθησαν σ’ αυτόν χάριν φιλανθρωπίας, ψυχασθενείς, ανοιακοί, κατάκοιτοι κ.λ.π. και χωρίς την απαιτούμενη οικονομική συνεισφορά.»

Απορήσαμε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι η Παναγία θα στέγαζε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι απαξιώνεται πλήρως η συνεχής στήριξη και προσφορά των απανταχού Ικαριωτών που έχτισαν και συντρέχουν το Γηροκομείο, αλλά και η ουσιαστική στήριξη άλλων δωρητών, εκτός Ικαρίας.

Με δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία του γηροκομείου και ότι οι ανάγκες σε αναλώσιμα είδη υπερκαλύπτονται, η μόνη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε για την επιμονή της Μητρόπολης να αναστείλει τη λειτουργία του, είναι να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία του ολιγομελούς προσωπικού, -το οποίο ούτως ή άλλως εδώ και μήνες πληρώνεται έναντι.

Ο Δήμος Ικαρίας που έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει επακριβώς το σύνολο των προσφορών και μπορεί να έχει τη πραγματική εικόνα των οικονομικών του Ιδρύματος, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να συμβάλλει -όπως δεσμεύτηκε τον Μάη-  στη καλύτερη λειτουργία του.

Είναι μια υποχρέωση κυρίως απέναντι στους ηλικιωμένους δημότες που χρήζουν φροντίδας.

Είναι επίσης υποχρέωση όλων των εργαζομένων, των Συλλόγων και των Φορέων του νησιού να κρατήσουμε ανοιχτό το Γηροκομείο και να απαιτήσουμε από τη πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο δικαίωμά μας για αξιοπρεπή γηρατειά.

Κατερίνα Πετράκη
συνταξιούχος προνοιακή υπάλληλος