Απαντήσεις από την Εταιρεία Ίκαρος Άνεμος για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Ικαρία

Ο Δήμος Ικαρίας διαβίβασε προς την εταιρεία Ίκαρος Άνεμος, συνυπογράφοντάς τα, τα εύλογα αιτήματα πολιτών και οργανώσεων σχετικά με παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών αναφορικά με την άδεια παραγωγής που έχει εξασφαλίσει η εταιρία, καθώς και σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού ιστού μεταξύ των κορυφών Ρούκουνας και Προβατοκεφάλα.

1. Η εταιρία μας ενημέρωσε ότι προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο των μελετών όσον αφορά στο έργο στην Ικαρία και ως εκ τούτου αδυνατεί στην παρούσα φάση να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις. Η πρόοδος των μελετών θα της επιτρέψουν να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το έργο, και συγκεκριμένα για το αν θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου και περαιτέρω για το μέγεθος και όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα που τίθενται. Οι μελέτες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2012, οπότε και η εταιρία σκοπεύει να προσέλθει στο νησί για να ενημερώσει επίσημα τους κατοίκους για τις προθέσεις της, να απαντήσει σε όλες τις απορίες και να ξεκινήσει ένα γόνιμο διάλογο. Οι μόνες διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή είναι ότι το έργο αν προχωρήσει,  θα σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον και τις απόψεις των κατοίκων και θα προσφέρει σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, όπως και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παράλληλα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μόνο εφόσον συναινέσει η τοπική κοινωνία.

2. Αναφορικά με τον ιστό, μας ενημέρωσαν ότι είναι ανενεργός και εγκαταστάθηκε από την εταιρεία WORKFORCE, η οποία τυγχάνει ανεξάρτητη εταιρία ανάπτυξης αιολικών πάρκων, τον Ιούνιο του 2010 για τη λήψη και επεξεργασία ανεμολογικών δεδομένων από πιστοποιημένο εργαστήριο. Ο ιστός εγκαταστάθηκε σε έκταση η οποία μισθώθηκε από τη WORKFORCE από ιδιώτη ιδιοκτήτη της και η σχετική σύμβαση έληξε το 2011. Οι πιστοποιημένες μετρήσεις εξαγοράστηκαν από την εταιρία Ίκαρος Άνεμος, ώστε να υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση για Άδεια Παραγωγής για αιολικό πάρκο στην Ικαρία. Στα πλαίσια πληρέστερων μελετών του έργου για ανεμολογικά δεδομένα, η τυχόν εγκατάσταση ιστών που θα χρειαστεί να γίνει από την ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες μίσθωσης γης και εγκρίσεων , όπως προφανώς έκανε και η WORKFORCE.

ikariastore banner