Αντίλογος για τις Ανεμογεννήτριες

Ανεμογεννήτριες: ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης ζημιάς…..

….. αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχαν στείλει προς όλους τους Βουλευτές και τους πολίτες της χώρας μας  τοπικές οργανώσεις των υποψήφιων περιοχών προς εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στις 29-3-2010. Έχει ενδιαφέρον για να ξέρουμε πότε και τι έλεγαν οι μεν και οι δε!

«Σε λίγες μέρες έρχεται στη Βουλή για συζήτηση το ν/σ Επιτάχυνση Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στη διαβούλευση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας διατύπωσαν σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (α/γ) σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έθεσαν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας των α/γ στην ενίσχυση του συστήματος. Μερικά από τα σημεία του αντίλογου ήταν:
- Η παρέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις και η εκχώρηση δημόσιων αγαθών (νερό, ορεινά ποτάμια και δάση) σε ιδιωτικές εταιρείες έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.
- Παραβιάζονται οι βασικές αρχές της δημοκρατίας και της συνθήκης του Αarhus, εφόσον οι τοπικές αντιδράσεις δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό.
- Με ποια λογική εξισώνονται τα μεγάλα έργα ΑΠΕ με έργα Εθνικής Άμυνας;
- Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη προστασία της βιοπικοιλότητας της χώρας που είναι εξίσου σημαντικός εθνικός στόχος και υποχρέωση.
- Οι α/γ και οι υπόλοιπες ΑΠΕ αποτελούν συμπληρωματικές μορφές στην εθνική παραγωγή ενέργειας και δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει μετατρέψει μια τεχνολογία πεπερασμένης δυνατότητας σε πανάκεια χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει πώς θα λυθούν τα τεχνικά ζητήματα της απορρόφησης ενέργειας και με τι κόστος.  Η υπουργός Περιβάλλοντος μιλάει για μεγάλη αιολική διείσδυση με σεβασμό στο περιβάλλον πράγμα που έρχεται αντίφαση με την πρόθεση του ν/σ να αφήσει ελεύθερη την εγκατάσταση α/γ σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε περιοχές προστασίας της φύσης δεν συνάδει με το χαρακτήρα αυτών των περιοχών γεγονός που έχει επισημανθεί σε επίπεδο ΕΕ (βλ. έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, 2009). Οι μέχρι σήμερα εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών στη χώρα μας αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον υφίσταται σοβαρές επεμβάσεις και στο τέλος υποβαθμίζεται.  

Είμαστε τοπικές οργανώσεις των υποψήφιων περιοχών προς εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων και διαβεβαιώνουμε ότι η χωροθέτηση χιλιάδων α/γ σε ευαίσθητες περιοχές θα έχει τραγικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει παρά μόνο ένα και μοναδικό πλούτο: το φυσικό τοπίο της και την πολιτιστική κληρονομιά της. Αυτά στηρίζουν την ταυτότητά μας, την ποιότητα ζωής μας και την οικονομία μας μέσω του τουρισμού. Το ν/σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ στρέφεται εναντίον των τελευταίων παρθένων βουνών και νησιών μας που θα πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά με βιομηχανικού τύπου επεμβάσεις και υποδομές (π.χ δρόμοι, δίκτυα μεταφοράς, μετακινήσεις όγκων χώματος και εκχερσώσεις γης). Η πρόσφατη προειδοποίηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς τη χώρα μας να προφυλάξει τις περιοχές Νatura ήρθε στην κατάλληλη στιγμή προτού η χώρα μας δώσει το χαριστικό χτύπημα στην ελληνική φύση με το ν/σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ. 

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξοικονόμησης και παραγωγής καθαρής ενέργειας για τους οποίους η κυβέρνηση δεν δείχνει ούτε επιμονή και υποστήριξη ούτε καμιά πρόθεση στρατηγικού σχεδιασμού. Γιατί άραγε δεν έχουμε εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης και απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής; Γιατί δεν ενισχύονται οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ και οι οικιακοί καταναλωτές να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται; Θα ήταν οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρον η ενέργεια να παράγεται εκεί που καταναλώνεται γλιτώνοντας τις απώλειες και το τεράστιο κόστος των δικτύων. Γιατί η μόνωση των κτιρίων προχωράει με αργά και δειλά βήματα; Θα ήταν προτιμότερο ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός να δώσει προτεραιότητα στον οικοδομικό κλάδο με κατεύθυνση τη βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων που θα προσέφερε απασχόληση, οικονομικά οφέλη και πολύ μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2 σε σύγκριση με την εισαγόμενη και αταίριαστη για τη χώρα μας τεχνολογία των α/γ.

Είναι τυχαίο ότι τα μεγαλοστελέχη των αιολικών εταιρειών έχουν κατακτήσει τα καίρια πόστα των υπηρεσιών που προωθούν και αποφασίζουν τις επενδύσεις στα αιολικά πάρκα; Μάλιστα το αιολικό λόμπυ προκειμένου να έχει τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις εγκατάστασης και τα μετέπειτα κέρδη μέσω της επιδοτούμενης τιμής, εμποδίζει τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα (βλ. επιστολή ΣΕΦ). Η ενίσχυση μικρών Φωτοβολταϊκων Πάρκων θα είχε πολύ ηπιότερες συνέπειες από την εγκατάσταση των τεράστιων α/γ που είναι ξένες προς τη μικρή κλίμακα του ελληνικού τοπίου. 

Είμαστε απλοί πολίτες που νοιαζόμαστε για την τύχη του τόπου μας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αλλά κατά της σχεδιαζόμενης εφαρμογής τους με καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας. Καλούμε  όλους τους βουλευτές να ενημερωθούν προτού ψηφίσουν το ν/σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ. Καλούμε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν γιατί το ν/σ ‘ανεμογεννήτριες παντού’ θα αλώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ελληνική φύση.

Πηγές πληροφόρησης:
www.windwatch.gr www.eyploia.gr
 http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/310&format...

Προειδοποίηση Ευρ. Επιτροπής προς την Ελλάδα (18/3/2010)
 http://www.spef.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blo...

Επιστολή Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με ΦΒ.

Υπογραφές οργανώσεων:
  1. Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου στο οποίο συμμετέχουν οι ακόλουθες οργανώσεις:
• Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων «Γαία»
• Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας
• Ναυτίλος εν Δράσει (Νομός Λέσβου)
• Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»
• Σύλλογος Οικολογίας Χίου
• Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας
• Αρχίλοχος Πάρου
• Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου
• Ένωση Πολιτών Σκύρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος
• Ένωση Πολιτών Τήνου
• Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
• Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς (Σκύρος)

1. Περιοδικό «Οικολογείν» - Γιάννης Σχίζας
2. Διαδημοτική Συνεργασία Πολιτών Δήμων Μαραθώνα, Ν.Μάκρης, Ραφήνας
3. Φοίνιξ ''Εταιρεία Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης'' http://www.phoenix-crete.org
4. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος http://www.karpenissi.eu/?pg=main/main
5. Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων
6. Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου
7. Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
8. Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας
9. Κίνηση Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδος
10. Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου-Πάρνωνα 'Ο Ποσειδών'
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Κόρης Πύργου (Τήνος)

ikariastore banner