Ανεμογεννήτριες: Παγκόσμιο και πανελλήνιο το ενδιαφέρον για την Ικαρία

Συμπεράσματα από τη γεωγραφική κατανομή των υπογραφόντων στο ψήφισμα: ΙΚΑΡΙΑ:ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Εισαγωγή
Στις 21-11-2011 η «Πρωτοβουλία κατά των ανεμογεννητριών Ικαρίας» ξεκίνησε την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών κατά του σχεδίου για την τοποθέτηση 110 ανεμογεννητριών (Α/Γ) στον Αθέρα. Μέσα σε δύο περίπου μήνες συγκεντρώθηκαν περίπου 1200 ηλεκτρονικές υπογραφές που επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν ότι η Ικαρία έχει μια ακτινοβολία παγκόσμια και πανελλήνια που είναι δυσανάλογη για το μέγεθός της (γεωγραφικό και πληθυσμιακό) και που συνδέεται με το μύθο του Ικάρου, με τους Ικάριους της διασποράς (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) αλλά και τους τουρίστες-επισκέπτες της Ικαρίας.

Η γεωγραφική προέλευση των ψηφισάντων


Η εικόνα της προέλευσης ψήφων έχει ως εξής (βλ διάγραμμα):
- Το 31% των υπογραφόντων είναι από Ικαρία (Ι) (Ικαρία: 21%, Καταγωγή από Ικαρία 8%).
- Το 35% είναι από την περιοχή της Αττικής.
- Το 36% είναι από όλο τον υπόλοιπο κόσμο (υπόλοιπη Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία).
 
Ακολουθεί μια παρουσίαση της γεωγραφικής κατανομής των υπογραφόντων. Τα στοιχεία παρέχει η ίδια η πλατφόρμα του go-petition (ΙΙ).

Η γεωγραφική κατανομή των υπογραφών

ΚΟΣΜΟΣ

ΑΣΙΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφόντων είναι από την Ευρώπη. Ενδιαφέρον έχει ότι δεν λείπουν υπογραφές από τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και το ότι δεν υπάρχουν καθόλου υπογράφοντες από την Αφρική.  
Στην Ασία εντυπωσιακές σημειακές παρουσίες έχουμε από το Καζακστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία, ακόμη και από τη μακρινή Κίνα.
Στη Βόρεια Αμερική διαμορφώνεται ένας πόλος υπογραφόντων που αποδίδεται στην Ικαριακή παροικία της Αμερικής. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη συγκέντρωση υπογραφόντων στην Ακτή του Ατλαντικού, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των Ικαρίων μεταναστών.

ΗΠΑ

ΑΚΤΗ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

Παραθέτουμε δύο ενδεικτικά σχόλια που έστειλαν οι υπογράφοντες από τις ΗΠΑ:
- I love Ikaria for it's raw natural beauty and rugged terrain... I love it's people for their values, warmth, hospitality and grace in walking the fine line between progress and preservation of culture for future generations. There is not one good reason for the installation of 110 wind turbines but many valid environmental, economic and sound reasons not to. As Benjamin Franklin said, "When in doubt, don't!! Today is worth two tomorrows!" (Seattle, USA)

- Although renewable energy is the correct path for the future, this project is inappropriate on numerous levels:
1.) It's tremendous scale relative to it's environment.
2.) It's improper placement along half the summit of a beautiful ecosystem.
3.)  It's inadequate planning, and circumvention of local and national environmental laws.
All in all, another slapdash project to enrich a few at the expense of many...this time masquerading under the"Green" umbrella. This project must be stopped.
(New York City)

Στην Ευρώπη η γεωγραφική κατανομή έχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά.

ΑΓΓΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αυτό οφείλεται στην Ικαριακή διασπορά της Ευρώπης αλλά και στο πλήθος των ευρωπαίων που έχουν επισκεφτεί την Ικαρία ή έχουν φίλους από την Ικαρία. Σημαντικοί λόγοι προσέλκυσης της Ικαρίας για τους ευρωπαίους είναι:
(1) οι φυσικές ομορφιές και το  τοπίο,
(2) ο θερινός τουρισμός, που στην Ικαρία έχει το πλεονέκτημα να προσελκύει νεαρές ηλικίες με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να γίνονται επισκέπτες της Ικαρίας για πολύ περισσότερα χρόνια από ότι οι μεγάλης ηλικίας τουρίστες που επισκέπτονται έναν τόπο και έλκονται από αυτόν.
(3) οι χειμερινές περιπατητικές διαδρομές στον Αθέρα,
(4) τα μαθήματα ελληνικών προς τους ξένους μέσω της γνωριμίας με τον τόπο και τον ικαριακό πολιτισμό, που διοργανώνονται από το κέντρο της Αρέθουσας και προσελκύουν κάθε χρόνο κυρίως ευρωπαίους.
Αυτοί έχουν πληροφορίες για το νησί και τις φυσικές ομορφιές του, όπως δείχνουν και τα σχόλια που καταθέτουν υπογράφοντας. Παραθέτουμε μερικά ενδεικτικά:

- Please, don't destroy your unique, extraordinary nature! (Warsaw, Poland)
- I will be visiting Ikaria this summer and i strongly believe that the wind turbines will be a scar on the beautiful face of Ikaria. (Bordeaux)
- Keep the nature alive! (Norwich, UK)
- O SILOGOS "MAGNA GRECIA" TIS ITALIAS EINAI KATA TIN TOPOTHETISI TON 110 ANEMOGENITRION STIN IKARIA (Roma, Italia)

Ανατολική Μεσόγειος-Ελλάδα
Οι δύο μεγάλοι πόλοι, όπως αναμένεται, είναι η Αττική και το Αιγαίο. Εντυπωσιακή παρουσία έχει η Κρήτη αλλά και η Μακεδονία.  Ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Οι χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζουν τις κατανομές των ψηφισάντων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΙΟΝΙΑ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΚΡΗΤΗ

Ενδιαφέροντα σχόλια έχουν κατατεθεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παραθέτουμε μερικά, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συμπαράστασης που εκδηλώνεται για την Ικαρία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

- Υπογραφω γιατι συμφωνω με τους λογους για τους οποιους δεν πρεπει να γινει αυτο το εργο. Αλλα θα ήθελα να καταλαβω πως και γιατι επιλεχτηκε το συγκεκριμενο νησι για αυτο το κατα τα αλλα σημαντικο εργο για την οικολογικη ενεργειακή αναπτυξη της χώρας! Δεν γίνεται να μιλαμε για ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ενεργεια και να σχεδιαζουμε ενα εργο που προκαλει τεραστια οικολογικη ζημια εαν εγκατασταθεί!! Αυτο δεν ειναι εξελιξη!
- Η ηθική αξία του φυσικού τοπίου των νησιών του Αιγαίου υπερβαίνει κατά εκατομμύρια των μετρήσιμων ευρώ της αξίας των βιομηχανικών αυτών εγκαταστάσεων
- Συμφωνώ ότι το έργο αυτό θα καταστρέψει χωρίς δυνατότητα αναστροφής την κορυφογραμμή του νησιού όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει από την κατάσταση του αντίστοιχου τμήματος π.χ. της νότιας Εύβοιας πάνω απ την Κάρυστο και νοτιότερα που περπάτησα και διαπίστωσα των λόγων σας το αληθές.
- Αντισταθείτε φίλοι Ικαριώτες όπως κάνουμε κι εμείς στην Ευρυτανία μας που δεν έχουμε τίποτα άλλο απ τα βουνά μας και τα ποτάμια μας. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη νέα εισβολή με πρόσχημα τη διάσωση του πλανήτη.
- Όλοι μαζί οι κάτοικοι του Αιγαίου ενάντια στα συμφέροντα που θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνεμο. Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος των νησιών και της ζωής μας.
- Ο Μυτιληναίος, μεγαλοκαρχαρίας της ενέργειας, έπαθε ήδη ενα ναυάγιο στη Σέριφο, αλλά μυαλό δεν έβαλε...Ας δοκιμάσει λοιπόν και λίγο το Ικάριο Πέλαγος, μπας και πάει άπατος!
- Apo to Antiskari nomou Hrakleioy, to notiotero xwrio ths Krhths, anamesa sta omorfa vouna, xairetizoyme th kinhsh ayth.

Η Αττική
Ξεχωριστά συμπεράσματα μας δίνει η περιοχή της Αττικής. Φαίνεται καθαρά ότι υπάρχουν σημαντικοί πόλοι που εντοπίζονται στις περιοχές που βρίσκεται η παροικία της Αθήνας, όπως στο Δήμο Αθηναίων, στο Πέραμα-Πειραιά, στο Ίλιον, στη Νέα Ιωνία και στην περιοχή Καλλιθέας-Φαλήρου.

ΑΤΤΙΚΗ

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Βέβαια, πολλές υπογραφές του ψηφίσματος δεν συνδέονται με την ικαριακή παροικία της Αθήνας. Συνδέονται περισσότερο με αθηναίους επισκέπτες της Ικαρίας, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες που ανησυχούν για τις μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις.

ΙΚΑΡΙΑ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπογραφών είναι στις Ράχες και δευτερευόντως στην περιοχή του Ευδήλου και της Μεσαριάς.
Η συγκέντρωση υπογραφών στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλή.
Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε αυτή τη χαμηλή συμμετοχή της περιοχής του Αγίου Κηρύκου.
Αν συνυπολογίσουμε ότι οι Α/Γ θα τοποθετηθούν από Δυτικά προς Ανατολικά, από το ακρωτήριο Πάπας μέχρι την περιοχή του Αθέρα που βρίσκεται πάνω από τον Ξυλοσύρτη (νότια) και το Καραβόσταμο (βόρεια), οι περιοχές που θίγονται περισσότερο είναι αυτές του Πάπα, των Ραχών και της Μεσαριάς-Ευδήλου. Ίσως αρκετοί κάτοικοι του Αγίου Κηρύκου να θεωρούν, κρίνοντας με στενή λογική, ότι το τεράστιο σχέδιο των 110 Α/Γ δεν επηρεάζει την περιοχή τους οπότε και δεν παίρνουν θέση. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που για ιδιοτελείς αλλά ίσως και ανταγωνιστικούς λόγους με την υπόλοιπη Ικαρία, που θα υποστεί και τη ζημιά, να μη θέλουν να πάρουν θέση, βλέποντας ότι η περιοχή τους δεν θα θιχτεί. Επιπρόσθετα, οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν το σημερινό δήμαρχο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου. Επομένως, εκτιμάται ότι ένα μέρος του πληθυσμού είναι προβληματισμένο και αποφεύγει να πάρει θέση καθώς βλέπει τον ίδιο το δήμαρχο να δηλώνει «ναι μεν αλλά…» (ΙΙΙ) .

Συμπεράσματα
1. Το ψήφισμα υπογράφουν από όλο τον κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι η Ικαρία έχει φήμη δυσανάλογη με το γεωγραφικό ή πληθυσμιακό  μέγεθός της.
2. Οι Ικάριοι της διασποράς (Αμερική, Ευρώπη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικούς πυρήνες για τη διάδοση του ψηφίσματος.
3. Οι μη Ικάριοι, έλληνες και ευρωπαίοι, που έχουν επισκεφτεί την Ικαρία ή τη γνωρίζουν από το περιβάλλον τους, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επενδυτικό σχέδιο των 110 Α/Γ.
4. Ένας αριθμός υπογραφών προέρχεται από άτομα που δεν έχουν σχέση με την Ικαρία αλλά ανησυχούν για την επίπτωση που θα έχει το φαραωνικό σχέδιο, δεχόμενοι τα επιχειρήματα του ίδιου του ψηφίσματος.
5. Οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως είναι αναμενόμενο, δίνουν σημαντικότατο παρόν στις υπογραφές, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ικαρία υστερεί στη διείσδυση νέων τεχνολογιών (IV).

Ηλίας Γιαννίρης
28-1-2012

1η Δημοσίευση: ikariamag.gr

Ο Ηλίας Γιαννίρης είναι πολεοδόμος-χωροτάκτης, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, μέλος της πρωτοβουλίας κατά των ανεμογεννητριών Ικαρίας και δημότης Ικαρίας.
 

Υποσημειώσεις:
Ι. Το ποσοστό των ελκόντων την καταγωγή από Ικαρία θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο ίσως και διπλάσιο από 8%. Το κριτήριο υπαγωγής σε αυτή την ομάδα ήταν το επίθετο του υπογράφοντος. Όπως δείχνει η ανάλυση που ακολουθεί, υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των πυρήνων της διασποράς και των υπογραφών. Ωστόσο, δεν μπορούν να αναγνωριστούν Καριώτες και Καριωτίνες που σήμερα φέρουν άλλο επίθετο, οπότε και δεν καταγράφονται στην κατηγορία του διαγράμματος «Καταγωγή από Ικαρία».
ΙΙ. Όπως γράφει η σελίδα του GoPetition: «GoPetition's signature maps are powered by Google Maps. We use a special application of Google Maps known as MarkerClusterer which collects signature markers into different clusters… Signature maps at GoPetition can be used for a variety of purposes, electoral and otherwise.»
ΙΙΙ. Βλέπε εδώ.
IV. Για να υπογράψει κάποιος το ψήφισμα πρέπει να έχει e-mail. Πολλοί Καριώτες δεν έχουν ούτε υπολογιστή ούτε e-mail, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στο 21% των Ικαρίων ψηφισάντων. Για να καλυφθεί αυτή η αδυναμία στην Ικαρία συγκεντρώνονται και έντυπες υπογραφές.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr