VIDEORAMA: ELLIS - Μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους για τους Πρόσφυγες με τον Ντε Νίρο

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πρωταγωνιστεί σε μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους με θέμα τους πρόσφυγες. Η ταινία "Ellis" σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ, Έρικ Ροθ, που στόχο έχει να παρουσιάσει το διαχρονικό ταξίδι της προσφυγιάς, ακολουθεί τον Ντε Νίρο σε μια περιήγηση στη Νήσος Έλις, στο μικρό νησάκι που βρίσκεται χτισμένο το Άγαλμα της Ελευθερίας,  εκεί, στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομειακό συγκρότημα "Ellis Island Hospital" που υποδέχονταν κατά εκατομμύρια τους μετανάστες στις αρχές του 20ου αιώνα που διεκδικούσαν την πολυπόθητη άδεια παραμονής και εργασίας στη νέα γη.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ενσαρκώνοντας έναν από τους εκατομμύρια μετανάστες που έφταναν στην Αμερική ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, σε ρόλο αφηγητή και σε συνεργασία  με τον σπουδαίο Γάλλο εικαστικό JR να χρησιμοποιεί τα installations που κατασκεύασε από φωτογραφίες πραγματικών μεταναστών της εποχής, ερευνούν με έναν μοναδικό τρόπο την τύχη των μεταναστών στην Νέα Υόρκη στην περίοδο 1892 έως και το 1954. Τις ιστορίες ανθρώπινου πόνου αγωνίας και ελπίδας, καθώς οι τύχες τους κρινόταν  στα γραφεία, τα στοιβαγμένα δωμάτια, τις καραντίνες του Ellis Island.

«Όταν ξεκίνησα να δουλεύω το "Ellis" δεν είχε φουντώσει η προσφυγική κρίση, όσο τη βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι» λέει ο πολυσχιδής contemporary artist, JR . «Περπατώντας τους άδειους διαδρόμους και τα δωμάτια του εγκαταλελειμμένου πλέον νοσοκομείου της Νήσου Ελις, μπορούσα να αισθανθώ τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν από εκεί στο δρόμο τους προς το αμερικανικό όνειρο και τους εκατοντάδες επίσης που δεν τα κατάφεραν και γύρισαν πίσω....Εψαξα να βρω αυτό που συνήθως λείπει όταν συζητάμε το θέμα ή αυτό αναδεικνύεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από τα μίντια. Εψαξα να βρω τις ιστορίες πίσω από κάθε μοναδικό άνθρωπο που εγκατέλειψε την πατρίδα του. Ηθελα να ανακαλύψω τι σπρώχνει τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τα πάντα, χωρίς να ξέρουν ποτέ αν θα επιστρέψουν....Υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια και θα υπάρχουν και στα επόμενα 100. Αυτό το θέμα είναι ανθρώπινο και μας αφορά όλους...»

ikariamag.gr

ikariastore banner