Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [30/7/17]

- Υπογράφηκε από την  Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου η σύμβαση του έργου «Καθαρισμός χειμάρρων Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας» προϋπολογισμού 390.000 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και αποκατάστασης λειτουργίας αντιπλημμυρικών και τεχνικών έργων στο νησί. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου «Καθαρισμός χειμάρρων Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας» είναι 4 έτη. Τα έργα χρηματοδοτούνται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 588) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθούν με την επίβλεψη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, αποτελούν δε συνδρομή στο έργο των Δήμων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

- O Aν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης ενέκρινε την σκοπιμότητα προμήθειας ενός αξονικού τομογράφου 16 τομών για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού περιοχής ευθύνης Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ικαρίας. Η επιχορήγηση για την προμήθεια του αξονικού τομογράφου θα δοθεί από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ). Η έγκριση αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών προμήθειας του αξονικού τομογράφου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Ικαριακής κοινωνίας.

- Στις 27/7 υποβλήθηκε από τον δήμο Ικαρίας πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης για έργα Διαχείρισης υδάτων του νησιού. πιο συγκεκριμένα η πρόταση πάει στο «Αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού» του Υπουργείου για το Βόρειο Αιγαίο (χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους Π.Δ.Ε) συνολικού προϋπολογισμού 1.5227.000€ (με ΦΠΑ 17%) και αφορά τις πράξεις : 1. «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΤΣΟΥΡΕΔΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ» προϋπολογισμού 447.000€ (με ΦΠΑ 17%) 2. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΛΑΨΑΧΑΔΕΣ – ΜΑΝΔΡΙΑ – ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ» προϋπολογισμού 380.000€ (με ΦΠΑ 17%) 3. «ΑΠΟΣΙΔΗΡΩΣΗ – ΑΠΟΜΑΓΓΑΝΙΩΣΗ ΥΔΑΤΟΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΣ ΧΑΡΑΚΑ» προϋπολογισμού 100.000,00 €(με ΦΠΑ 17%) 4. «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ-ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ» προϋπολογισμού 600.000,00€ (με ΦΠΑ 17%). «Η υλοποίηση των έργων της πρότασης…» τονίζει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή,  «…είναι απαραίτητη, προκειμένου να αμβλυνθούν μια σειρά θέματα που αφορούν κυρίως την διαχείριση των υδάτων σε αρκετούς οικισμούς του νησιού. Αναμένοντας την αξιολόγηση της πρότασης από την Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης οι υπηρεσίες μας προετοιμάζονται για την υποβολή νέων προτάσεων σε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».

- Θα παραμείνουν (μέχρι 31/3/2018) στις θέσεις εργασίας τους οι 18 εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ικαρίας. Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 26/7 έχει ως εξής: «Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική για το κοινωνικό σύνολο ανάγκη του δημοσίου συμφέροντος, για την αποτροπή επικειμένων κίνδυνων για την δημόσια υγεία και επειδή δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ), εγκρίνεται η κατεπείγουσα και αδιάλειπτη παραμονή του προσωπικού ορισμένου χρόνου συνολικά δεκαοκτώ (18) ατόμων, που παρείχαν πραγματικά υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα την 7/6/2017 και εξακολουθούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες μέχρι και σήμερα, κατά αριθμό ατόμων και ειδικότητα (με ημερομηνία λήξης των συμβάσεων μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί με την ειδική διαδικασία του ανωτέρω άρθρου και πάντως όχι πέραν της 31ης /3/2018).

- Ανακοινώθηκε η διαδικασία πρόσληψης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), συνολικά δύο (2) υδραυλικών, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Ικαρίας.

- Ο Δήμος Ικαρίας την Πέμπτη 10 Αυγούστου του 2017 στις ώρα 10:00 π.μ. θα διεξάγει συνοπτικό διαγωνισμό στο Δημαρχείο Ικαρίας, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει της τιμής, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: "ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ - ΜΑΝΔΡΙΑ". Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη ανέρχεται στο ποσό των 8.538,44 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 9.989,98 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).

- Φωτιά ξέσπασε στον ΧΑΔΑ Ευδήλου (23/7), ο σύλλογος του Φυτέματος προσανατολίζεται στην εφαρμογή των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί από το δικαστήριο της Σάμου. Θυμίζουμε ότι στις 12 Ιουλίου είχαμε ανάλογη πυρκαγιά στον ΧΑΔΑ Ραχών (Αργιουλάκι).

- Για το θέμα της εσωτερικής συγκοινωνίας (δημόσια λεωφορεία) ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου μας είπε ότι θα τον απασχολήσει τον Σεπτέμβρη του 2017, μέχρι τότε οι διαμαρτυρίες για την ανυπαρξία δρομολογίων από τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού θα συνεχίσουν να υπάρχουν:  Παράπονα για την μη  σύνδεση της έδρας των δημοτικών ενοτήτων Ευδήλου και  Ραχών με τις τοπικές κοινότητες που δεν έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση (π.χ Τ.Κ Καρκιναγρίου, Τ.Κ Φραντατου, Τ.Κ Μαγγανιτη), αλλά και για την μη σύνδεση οικισμών με έντονη τουριστική κίνηση στην Ικαρία (π.χ. Φάρος, Θερμά, Νας, Ιαματική πηγή Λευκάδας - ιαματική πηγή Αγίας Κυριακής).

- Με επιστολή της το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους σχετικούς φορείς, η δημοτική παράταξη Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, διαμαρτύρεται για την άκρως προβληματική σύνδεση του λιμένος του Αγίου Κηρύκου με τον Πειραιά: "Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουμε, εν έτει 2017,  όσοι κάτοικοι και τουρίστες του ιαματικού και μαζικού τουρισμού της  ευρύτερης περιοχής του Αγίου Κηρύκου, πρωτεύουσας της Ικαρίας, επιλέγουν να ταξιδέψουν με το πλοίο «ΡΟΔΟΣ» ,το οποίο  η Εταιρία HELLENIK SEAWAYS, έχει δρομολογήσει εφέτος για το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Το πλοίο ,που έχει τη σύνδεση του λιμανιού της πρωτεύουσας με τον Πειραιά , κάνει 12 ώρες   ταξίδι. Μοιάζει με Κρουαζιερόπλοιο ,αφού προσεγγίζει πολλά λιμάνια μέχρι να φτάσει στην Ικαρία. Επιπλέον τουλάχιστον  μία με δύο ώρες καθυστέρηση από την ώρα που αναγράφεται ως ώρα αναχώρησης από και προς την Ικαρία,(αναφέρουμε μερικά από τα πάμπολλα παραδείγματα:  16-7 ημέρα Κυριακή  είχε αναχώρηση από την Ικαρία για Πειραιά στις 18.00, καθυστέρησε να φτάσει στο λιμάνι πάνω από ώρα και αντί να φτάσει στον Πειραιά στις 4.40 έφτασε στις 6.40.  Τετάρτη 19-7  είχε αναχώρηση από το λιμάνι στις 13.40 κατέπλευσε στις 15.30 και έφτασε στον Πειραιά στις 1.30, όπου άλλοι αγανακτισμένοι κάτοικοι αλλά κυρίως τουρίστες το περίμεναν να αποπλεύσει στις 12 τα μεσάνυκτα και μέχρι να φτάσει και να ξεφορτώσει – φορτώσει έφυγαν στις 3.00. Παρασκευή 21-7  έφυγε από τον Πειραιά στις 14.00 και έφτασε στο λιμάνι  του Αγίου Κηρύκου στις 2.00- βάρβαρη ώρα προσέγγισης και  12 ώρες ταξίδι που κάναμε και τον περασμένο αιώνα. Έτσι σε ένα λιμάνι με θαυμάσια πρόσβαση και λειτουργικότητα , μια απίστευτη ταλαιπωρία επιφυλάσσεται για τους επιβάτες. Ο τουρισμός της περιοχής  και μάλιστα ο ιαματικός πλήττεται ανεπανόρθωτα,  γιατί η ταλαιπωρία και η μακρόχρονη παραμονή στο πλοίο αποθαρρύνει τους τουρίστες και μάλιστα του ιαματικού τουρισμού που η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη.Διεκδικούμε την προσέγγιση στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που θα εξυπηρετούσε εκτός των άλλων και τους κατοίκους των απομονωμένων φούρνων.".

ATZENTA
- Ο δήμος Ικαρίας για να τιμηθούν και εφέτος τα θύματα της πυρκαγιάς της 30ης/7/1993 μας προσκαλεί την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 11:30 π.μ. στο μνημείο των θυμάτων, στο Μέγα Ποταμό (Λευκάδα προς Γλαρέδο) και στις 18:30 στο μνημείο των θυμάτων στο βουνό (Πρόσβαση από Πουλάτο και Άγιο Παντελεήμονα). Η παρουσία μας είναι φόρος τιμής στη θυσία τους.

- Από την Πέμπτη 3 έως το Σάββατο 5 Αυγούστου θα γίνει η 1η Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων και Χειροτεχνίας στη πλατεία των Θερμών. «Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων και του νησιού μας».

- Το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. θα διεξαχθεί το 4ο Ikaria Run στη Πλαγιά της Ικαρίας. Περιλαμβάνονται Αγώνες Δρόμου 5χλμ & 10χλμ, εναλλακτικός περίπατος 2 χλμ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και On-line εγγραφές και πληροφορίες γίνονται στο ikariarun.gr

- Η Κ.Ο.Β. ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει το Διήμερο Εκδηλώσεων για τον Δ.Σ.Ε στην Ικαρία: αρχή γενομένης την Παρασκευή 4/8 στις 6 μ.μ. στη θέση «Πελεκητό» Καραβοστάμου,  Με εκδήλωση τιμής στους Ικαριώτες μαχητές του Δ.Σ.Ε, τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας και αντάρτικα τραγούδια από νεολαίους του Καραβοστάμου. Το Σάββατο 5/8 στις 8.30 μ.μ. στο  Ρέμα Καραβόσταμου με ομιλία από την Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων και  προβολή του ντοκιμαντέρ της  Κ.Ε. του ΚΚΕ : “ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ”.

- Το Σάββατο 19 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μαράθου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «εδά που φέγγει ακόμη! ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ: Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!» Ομιλητές θα είναι ο κ. Γ. Βασίλαρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Ηρώ Τσαρνά Φιλόλογος – Λογοτέχνης. Η  εκδήλωση είναι ένα αφιέρωμα στην «ντοπολαλιά» του νησιού, με ζωντανό αφηγηματικό λόγο, με επιστημονική προσέγγιση και λαογραφικές προεκτάσεις. Την διοργάνωση έχουν αναλάβει η Εκκλησιαστική Επιτροπή Μαράθου και ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.

ikariamag.gr

ikariastore banner