Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [26/6/17]

Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τους Συμβασιούχους των ΟΤΑ: Συζητήθηκε την Τρίτη  20 Ιουνίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, για μια ακόμα φορά το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης οι περισσότεροι  σύμβουλοι της ΠΕΑ και της ΑΣΠΙ, ο δημοτικός  σύμβουλος της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) καταψήφισε γιατί διαφώνησε με το πολιτικό πλαίσιο της εισήγησης.
Συνοπτικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα εξής, σύμφωνα με το δελτιο τύπου του δήμου: Το δημοτικό συμβούλιο επανέρχεται μετά την δημοσίευση της αναμενόμενης απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την οποία έχει τοποθετηθεί με την 90/2017 απόφαση οπού κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του Δ.Σ της Ικα.Ρι.Α) κάλεσε την κυβέρνηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία μετρά ώστε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι αναγκαίες αυτές θέσεις εργασίας, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Καλέσαμε να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα καταθέσαμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για κοινή αντιμετώπιση από όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας με την τελευταία του απόφαση (105/2017) καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την κυβέρνηση εκτιμώντας  ότι οι πολιτικές της ευθύνες είναι ακέραιες (Αφού από το 2015 αναπαράγει το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα).
Παράλληλα δηλώνει έμπρακτα την συμπαράσταση του στους συμβασιούχους εργαζόμενους: Απαιτώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

«Για  εμπαιγμό του Δήμου Ικαρίας και του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου (που πρόσκειται στη Λαϊκή Συσπείρωση) προς τους απολυμένους συμβασιούχους» αναφέρει εγγράφως η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής. Aναφέρεται επίσης στην «συγκέντρωση φιάσκο που έγινε στις 22/6 έξω από το δημαρχείο Ευδήλου, για την δήθεν στήριξη στους απολυμένους συμβασιούχους που είχε προκηρύξει για να «συμπαρασταθεί» στον αγώνα τους. Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομενων του δήμου δεν επέτρεψε ούτε καν μια ολιγόλεπτη ομιλία στα σωματεία που  μάλιστα είχαν κηρύξει και στάσεις εργασίας, για να βρίσκονται εκεί , όπως το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου, τα σωματεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας , ούτε βέβαια και στον εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης ΠΕΑ , που ζήτησε επίμονα να μιλήσει για το θέμα. Ο λόγος δεν δόθηκε ούτε και στους απολυμένους συμβασιούχους , αλλά όπως υπαγορεύει η αντιδημοκρατική νοοτροπία τους , το λόγο είχε αποκλειστικά η πρόεδρος του Συλλόγου και εκ μέρους κάποιων ελεγχόμενων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Σωματείων».
Αξίζει να αναφέρουμε «την μικρή αναδρομή» (που γράφει στο κείμενό της η ΠΕΑ): «Η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου που έβγαλε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από την πρώτη στιγμή που η διάταξη βγήκε σε ισχύ, στις αρχές του 2016, πολλοί δήμοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ικαρίας προέβαλε αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την εφαρμογή της διάταξης 2 μήνες για κάποιους συμβασιούχους του Δήμου μας.
Ο Δήμος Ικαρίας, ενώ ανήκε σ’ αυτούς τους Δήμους που είχαν αντιρρήσεις στην παράταση των συμβάσεων και όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ το ξέρουμε καλά όσο κι αν η δημαγωγία, το ψέμα και η υποκρισία προσπαθεί να καλύψει την αλήθεια, όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα: Ανέκαθεν ήταν υποστελεχωμένος και μετά  από πολλές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και μη έχοντας τη δυνατότητα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό λόγω των μνημονιακών επιταγών από το 2010,  το πρόβλημα της υποστελέχωσης έγινε ακόμα μεγαλύτερο. Η επιχείρηση ΑΔΕΑΚ  η οποία είχε τη λειτουργία των λουτροκαταστημάτων δεν μετατράπηκε σε κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Ικαρίας  όπως όφειλαν το 2010, αλλά μπήκε σε εκκαθάριση  και έτσι ο Δήμος Ικαρίας αντιμετωπίζει ένα μέγιστο πρόβλημα: Δεν μπορεί να λειτουργήσει τα λουτροκαταστήματα, που είναι ο βασικός πόλος ανάπτυξης του νησιού (καθώς ο ιαματικός τουρισμός στηρίζεται στη λειτουργία τους) και βεβαίως ενώ έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος δεν μπορεί  να ανταπεξέλθει στο θέμα της καθαριότητας.
  Για μας ο Δήμος Ικαρίας δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τις παρούσες συνθήκες με 3 λουτροκαταστήματα κλειστά, με τους οικισμούς (τουριστικούς και μη) πνιγμένους στα σκουπίδια, με τους παιδικούς σταθμούς, με τις υπηρεσίες που οι 18 απολυμένοι συμβασιούχοι ήταν το οξυγόνο του Δήμου. Έπρεπε να το έχει δείξει με το να κλείσει το Δήμο από την περασμένη Δευτέρα και να δηλώσει ξεκάθαρα στα αρμόδια Υπουργεία ότι οι απολυμένοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Το ερευνητικό σκάφος «Ηρακλής» συμμετέχει ήδη στην νέα ενάλια αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους Ικαρίας. Χαρτογραφεί τα βαθιά νερά του νησιωτικού συμπλέγματος με στόχο τον εντοπισμό νέων αρχαίων ναυαγίων που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν υποβρύχιο μουσείο. Οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν σε «πολύ θετικά αποτελέσματα». Η αισιοδοξία τους κρίνεται ως δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες οδήγησαν στον εντοπισμό 45 ναυαγίων! Η ανεύρεση τόσων πολλών πολιτισμικών καταλοίπων, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως το 19ο αιώνα, έχει καταστήσει το αρχιπέλαγος των Φούρνων την πλουσιότερη σε ναυάγια θάλασσα της Ελλάδας και μια από τις πλουσιότερες της Μεσογείου. Η συμμετοχή του στις έρευνες χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα RPM Nautical Foundation, εταίρο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην ερευνητική προσπάθεια. Η έρευνα διενεργείται υπό τη γενική διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιώργου Κουτσουφλάκη (Ικάριος στην καταγωγή) και επικεντρώνεται στην αχαρτογράφητη περιοχή μεταξύ της Θύμαινας και των Φούρνων με διάρκεια μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχει διερευνηθεί ποσοστό μικρότερο από το 15% της συνολικής ακτογραμμής που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οικοτεχνία: Με το Ν. 4235/2014και την ΥΑ 4912/120862/2015 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία αγρότη και στα μέλη της οικογένειάς του να κάνουν παραγωγή τροφίμων, μεταποιώντας τα αγροτικά προϊόντα δικής του παραγωγής. Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας, ο οποίος ονομάζεται μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής (ή Οικοτεχνία). Ο σκοπός του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής παρασκευής είναι να συμβάλλει στη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής και να ευαισθητοποιήσει τους παραγωγούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν τέτοιες Μονάδες, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη νομοθεσία των τροφίμων.

Την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Ιουνίου κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας του ΚΚΕ με την παρουσία των ε.α. αξιωματικών του Π.Σ. κ.κ. Μιχάλης Μιχαήλ και Νικήτας Μελισσάκη επισκέφτηκαν τα  Πυροσβεστικά Κλιμάκια Ραχών, Αγίου Κηρύκου ενώ είχαν συνάντηση και με τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Στέλιο Σταμούλο. Ο στόχος ήταν η καταγραφή των προβλημάτων των πυροσβεστών αλλά και της κατάστασης Πυρασφάλειας στο νησί με την οποία διαπιστώθηκαν τα εξής: ελλείψεις σε υποδομές, στα ατομικά μέσα προστασίας των υπαλλήλων και το θέμα των εργασιακών (μισθολογικό, ωράριο). Στην συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού βγήκε το συμπέρασμα της καλή οργάνωσης του δήμου Ικαρίας  της αξιοποίησης και της καλής συνεργασίας με τους εθελοντές δασοπυροσβεστες. Επισήμαναν τη μη ανταπόκριση από τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών για αντιδράσεις, υπενθύμισαν ότι στη τροπολογία που έχει καταθέσει στην Βουλή έδινε την λύση στο εργασιακό πρόβλημα των συμβασιούχων με την κάλυψη των τεράστιων κενών όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην Δασική Υπηρεσία που υπολειτουργεί αλλά και στην Πολιτική Προστασία.

Στην Πάτμο διεξάγεται το 9ο Φεστιβάλ γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου με γνωστούς και καταξιωμένους γευσιγνώστες και είναι αφιερωμένο στους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες των νησιών μας. Στα πλαίσια του φεστιβάλ της Πάτμου που έχει ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου και τελειώνει στις 26 Ιουνίου, υπάρχουν αξιόλογες εκδηλώσεις αλλά το αποκορύφωμα είναι το Φεστιβάλ γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου που θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 με παραδοσιακά  φαγητά , μουσική και χορούς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς» αποδεχόμενος την πρόσκληση από τους διοργανωτές, συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ικαρία και παρουσιάζοντας παραδοσιακά φαγητά και χορούς του νησιού μας. «Στόχος μας είναι» τονίζουν «μία δυναμική και αξιοπρεπής εκπροσώπηση του νησιού μας, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα προβολή του τόπου και των παραδοσιακών προϊόντων μας».

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και η ΚΝΕ Ικαρίας διοργανώνει στο γήπεδο Ευδήλου το 5ο τουρνουά ποδοσφαίρου με  ώρα έναρξης 6μ.μ.
 
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου διοργανώνει το καθιερωμένο SnakFest στο Κουζίνο στη Παναγιά Ικαρίας.Τοπικά σχήματα αλλά και μπάντες από όλη την Ελλάδα σε ένα μεγάλο μουσικό φάσμα θα βρεθούν στο νησί στις 3 και 4 Αυγούστου. Μην το χασετε!

ikariamag.gr

ikariastore banner