Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [26/3/17]

- Την ήττα γνώρισε στον τελικό του Κυπέλου ΕΠΣ Σάμου η ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Σ. Διαγόρα από την αντίστοιχη ΑΨΕΣ Πυθαγόρα με 4-0. Τα έσοδα του αγώνα που έγινε το Σάββατο 18/3 στο γήπεδο του Βαθιού θα δοθούν για τις ανάγκες του Γηροκομείου Ικαρίας.

- Σον τελικό του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Κορασίδων του νομού Σάμου έφτασαν δυο Ικαριώτικες ομάδες, του Ικάρου και του Διαγόρα με νικήτρια την δεύτερη και σκορ 52-37.

- Δεν θα κλείσει η τράπεζα στον Εύδηλο, προς το παρόν, δηλώνουν στελέχη της Άλφα στα κεντρικά. Αν υπάρξει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας θα θεωρηθεί θετικό για την συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος στην παραπάνω περιοχή. Επιστολή για το μη κλείσιμο της έστειλαν, ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων κ. Π. Γενούζος, ο Εμπορικός Σύλλογος Β. Ικαρίας και ο Σύλλογος των Ξενοδόχων.

- Μέχρι τις 28 Μαρτίου θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην προκήρυξη του Υπ. Υγείας, οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί) για μια θέση στον νησί της Θύμαινας και μιας στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Επίσης, στην παρακάτω ηλ. Διεύθυνση θα βρείτε με όλες τις λεπτομέρειες τα πεπραγμένα του Νοσοκομείου Ικαρίας.

- Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου Καραβοστάμου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ικαρίας με επιστολή τους προς του Αρμόδιους φορείς καταγγέλει τη μη μεταφορά μαθητών από και προς το σχολείο τους. Ήδη τελείωσε η τρίτη συνεχιζόμενη βδομάδα που τα παιδιά δε μεταφέρονται στο σχολείο, ενώ αντίστοιχα στο μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του νησιού δεν εκτελείται το δρομολόγιο για τη μεταφορά ενός μαθητή, θέτοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόοδό του. Ο Σύλλογος σημειώνει τις θυσίες των γονέων που αφήνουν τις δουλειές τους για να πάνε τα παιδιά σχολείο αλλά και την επικινδυνότητα αυτού καθώς δε διαθέτουν πάντα τα μέσα για την ασφαλή μεταφορά τους. Τα παιδιά πολλές φορές μάλιστα μένουν στο σπίτι, χάνουν το μάθημα τους καθώς δε γίνεται να αναληφθεί το κόστος μεταφοράς τους από τις οικογένειες. Ορισμένες φορές το πρόβλημα λύνεται, αλλά μόνο προσωρινά, γιατί τα χωριά της πρώην κοινότητας Περδικιού (Μονοκάμπι, Πλωμάρι, Μηλιωπό) απέχουν εξίσου μακριά από δύο κέντρα του νησιού, και οι επαγγελματίες που  αναλαμβάνουν τις μεταφορές μαθητών στο νησί δεν θέλουν τη συγκεκριμένη γραμμή καθώς τα χρήματα που τους δίνονται για να την εκτελέσουν δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα έξοδα της. Κι έτσι κάποια στιγμή οι μεταφορές σταματούν και πάλι από την αρχή. Οι γονείς χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία σαν να μην τρέχει τίποτα! Δεν μπορεί να εναποτίθεται η μόρφωση των παιδιών μας στις διαθέσεις και την συνέπεια κάθε ιδιώτη μεταφορέα! Ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα δηλώνοντας «Φτάνει πια!».

- Επιστολή προς την Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου και τους αρμόδιους φορείς έστειλαν οι Σύλλογοι της Νοτιοδυτικής Ικαρίας για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καρκινάγρι – Μαγγανίτη. Οι Σύλλογοι επισημαίνουν την επικινδυνότητα του δρόμου, την ταλαιπωρία των κατοίκων που πρέπει να κάνουν τον γύρω του νησιού και προτείνουν να ενταχθεί στο πρόγραμμα οδοποιίας της περιφέρειας (ΕΣΠΑ) για την Ικαρία, η άμεση ολοκλήρωση του εναπομείναντος τμήματος του Νότιου οδικού άξονα ( ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ) συνολικού μήκους δεκαεπτά (17) χιλιομέτρων, του οποίου η διάνοιξη και δύο γέφυρες στις μεγάλες ρεματιές, έχουν εν μέρη ολοκληρωθεί. Σημειώνουν ότι οι καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους, καθιστούν απόλυτα επιβεβλημένη την ολοκλήρωση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού οδικού έργου, το οποίο εάν παραμείνει στην παρούσα ημιτελή κατάσταση πολύ γρήγορα θα καταστραφεί και τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί θα έχουν χαθεί άσκοπα, καθώς επίσης οτι καθισταται πολύ επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων, με μεγάλη πιθανότητα ατυχημάτων.

- Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις στην Ικαρία ζητά το Εργατικό Κέντρο Σάμου καθώς στα δικαστήρια του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας την Δευτέρα  27 Μαρτίου σέρνονται σε δίκη, έπειτα από τις δικαστικές αναβολές του Νοέμβρη 2015, ο νυν Δήμαρχος Ικαρίας, μέλη Δ.Σ. Σωματείων του νησιού καθώς και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΕΚΣ, που συμμετείχαν σε Πανσαμιακή και Πανικάρια κινητοποίηση του ΕΚΣ, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και φορέων, η οποία είχε γίνει στα λιμάνια Πειραιά, Ικαρίας και Σάμου, ενάντια στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά μας και τη δρομολόγηση του ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ. Επίσης δικάζονται 2 μέλη Δ.Σ. σωματείων και μαζικού φορέα, για αναγραφή συνθημάτων σε τοιχίο στον Εύδηλο. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και λαϊκής δράσης. Εκφράζει στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκομένους και απαιτεί αθώωση όσων διώκονται.

- Ενημερωτική συνάντηση έγινε στις 21/3/2017 με θέμα την συνέχιση των εργασιών για την αποπεράτωση του «Υβριδικού Αναστρέψιμου Ενεργειακού Έργου Ικαρίας» και του έργου «Οδοποιία Γεμέλια –Προεσπέρα –Κάτω Προεσπέρα», έργα που υλοποιούνται από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε με ανάδοχο την ΕΝΕΤ –ΑΕ. Το θέμα της παύσης των εργασιών στα παραπάνω έργα από τριετίας και πλέον απασχολεί σοβαρά όλη την κοινωνία του νησιού της Ικαρίας. Έντονη είναι η κινητικότητα τόσο των κατοίκων, ιδιαίτερα της περιοχής Προεσπέρας, των φορέων αλλά και του Δήμου με αλλεπάλληλες επισκέψεις του Δημάρχου στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πλούσια αλληλογραφία, εξώδικες επιστολές όσον αφορά την επικινδυνότητα του υπό κατασκευή δρόμου, συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους ,καθώς και πληθώρας δια ζώσης και τηλεφωνικών διαμαρτυριών φορέων και πολιτών. Έγινε πλήρης ενημέρωση για τα συμβατικού – οικονομικού χαρακτήρα προβλήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες,  και αναδόχου του έργου. Παρότι καμιά Δημοτική Αρχή ή άλλος φορέας δεν μπορεί να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες αυτών των προβλημάτων, άποψη του Δήμου είναι ότι αυτά επιβάλλεται να επιλυθούν μέσα από κοινή συναίνεση με τη διαδικασία του φιλικού διακανονισμού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σίγουρη και για πολλά χρόνια ακόμη συνέχιση της διακοπής των εργασιών, που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αναδόχου. Αυτό αφορά κυρίως  το Υβριδικό  Ενεργειακό έργο του οποίου το αντικείμενο, ας σημειωθεί, έχει εκτελεστεί κατά 85% και όχι το έργο της οδοποιίας το οποίο εκτελείται από τον ίδιο ανάδοχο με τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ αλλά με ξεχωριστή σύμβαση. Για την επανέναρξη των εργασιών της οδοποιίας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, παρά μόνο η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες τμήματος της περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) και συγκεκριμένα της Ορνιθολογικής μελέτης, προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το έργο, έτσι ώστε και οι κάτοικοι και επισκέπτες να διοδεύονται αξιοπρεπώς και  με ασφάλεια. Αλλά και να πάψουν να κινδυνεύουν περιουσίες από πλημμυρικά κυρίως φαινόμενα σε έναν ημιτελή δρόμο με πολύ έντονες κλίσεις που διατρέχει τους οικισμούς Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα.

- Η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε την Δευτέρα 6 Μάρτη στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ραχών ενημερωτική συγκέντρωση. Αφού παρουσιάστηκε η δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα, τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν από τη μεριά του δήμου, στην κατεύθυνση να δοθούν λύσεις τόσο στα προβλήματα που αφορούν ολόκληρο το νησί, όσο και αυτών που υπάρχουν στην Δ.Ε Ραχών. Τα προβλήματα: της υγείας (συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες που παραμένουν οι Ράχες χωρίς γιατρό), των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, της κατάστασης των δρόμων (με τις εκατοντάδες χιλιομέτρων χωματόδρομου), της ύδρευσης (Ποσότητα νερού , διαφαινόμενη λειψυδρία, ποιότητα  νερού) οι προσπάθειες του δήμου να προσφέρει στα παιδιά όλα εκείνα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη στον αθλητισμό και πολιτισμό, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις τόσο από την πλευρά των αιρετών όσο και δημοτών που βοήθησαν να επισημανθούν ή να διευκρινιστούν πλευρές  προβλημάτων ακόμα περισσότερο. Αυτό που αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα, ήταν το γεγονός οι ενημερωτικές αυτές συγκεντρώσεις να γίνονται πιο συχνά, σε περισσότερα χωριά και όχι μόνο μία κατά δημοτική ενότητα.

ikariamag.gr