Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [2/4/17]

- Αθωώθηκαν από τις κατηγορίες [μετά από καταγγελία ιδιώτη] που είχαν και οι 6 κατηγορούμενοι, συνδικαλιστές - μέλη σωματείων (ανάμεσά του και ο Δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος), οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2011 διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στον νομό Σάμου και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι του Ευδήλου όπου συμμετείχαν στην εμπόδιση πρόσδεσης του πλοίου Ιεράπετρα. Τα μέλη του δικαστηρίου  στον Άγιο Κήρυκο την Δευτέρα στις 27/3/2017 τους αθώωσαν. Ίδια απόφαση και στην δίκη των 2 συνδικαλιστών που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση συνθημάτων σε τοιχίο στον Εύδηλο.

- Αθώοι όμως ήταν και τρεις κατηγορούμενοι για παράνομες επεμβάσεις στην παραλία του Ιερού στον Φάρο Ικαρίας οι οποίοι συμμετείχαν στην προσπάθεια καθαρισμού της εν λόγω παραλίας.

- Η νομοθετική ρύθμιση για μηδενικές προσλήψεις εκπαιδευτικών στη διετία 2017-2019 και για τις προσλήψεις αναπληρωτών και μάλιστα της ειδικής αγωγής έρχεται να κατατεθεί σε Νομοσχέδιο που δεν αφορά  το υπουργείο παιδείας αλλά το Υπουργείο Οικονομικών. Η αιτιολογία ότι για την πρόσληψη αναπληρωτών  «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», έχει κινητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων οι οποίοι ζητούν: α)Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση. β) όχι στην υποβάθμιση της ειδικής αγωγής. γ) Άμεση απόσυρση της τροπολογίας “της ντροπής”.

- Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11 π.μ. τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» και οι κάτοικοι της Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου συμμετείχαν στην αισθητική παρέμβαση και τον εξωραϊσμού της περιοχής πριν από το άγαλμα της «Σκέψης» αλλά και του καθαρισμού της ομώνυμης παραλίας. Η προσπάθεια θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση της περιοχής και γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας του συλλόγου με την Let-‘s do it Greece για 6η συνεχόμενη χρονιά.

- Ο Ναυτικός Όμιλος Ικαρίας κάλεσε τα μέλη του αλλά και όσοι ενδιαφέρονται, στην 1η Γενική Συνέλευση, που θα έγινε την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο. Όσοι δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε, επικοινωνήστε με το 6975884734 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:gvitsero@otenet.gr  για περισσότερες πληροφορίες.

- Έγιναν εργασίες αντικατάστασης για την τροφοδοσία με ρεύμα του φάρου στο λιμάνι Ευδήλου. Εντός των ημερών θα ξεκινήσουν και οι εργασίες αντικατάστασης των κατεστραμμένων κολώνων και του φωτισμού στο λιμάνι.

- Οι εθελοντές που φροντίζουν τους ηλικιωμένους στο Γηροκομείο και η Επιτροπή Στήριξης για την συνέχιση της λειτουργίας του, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης του από τον Δήμο Ικαρίας, ευχαριστούν θερμά τις ποδοσφαιρικές ομάδες: ΠΥΘΓΟΡΑΣ Κοντακαίικων Σάμου και ΔΙΑΓΟΡΑΣ Ραχών Ικαρίας, για την προσφορά τους προς το Γηροκομείο σε αναλώσιμα είδη,  από τα έσοδα του τελικού για το Κύπελο 2017 του Νομού Σάμου.

- Το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής ενημερώνει τους βιοκαλλιεργητές της Π.Ε Σάμου και Ικαρίας ότι στις 30/3/2017 ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εφαρμογής έτους 2016 της δράσης 214 1.1. της βιολογικής γεωργίας (νέας πενταετίας) του Π.Α.Α 2007-2013, η οποία αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση στο μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020, στο μηχανογραφικό σύστημα των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων και για χρονικό διάστημα 20 εργάσιμων ημερών. Επίσης το χρονικό διάστημα της διαδικασίας υποβολής σε έντυπη μορφή των δηλώσεων εφαρμογής και των αιτήσεων πληρωμής, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Σάμου είναι 70 ημερολογιακές ημέρες, από την οριστικοποίηση των δηλώσεων εφαρμογής, στο μηχανογραφικό σύστημα των αγροπεριβαλλοντικών.

- Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Γιώργο Καμπούρη, πραγματοποίησε επίσκεψη στους Φούρνους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί η Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τους τοπικούς αιρετούς καθώς και τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για τα έργα και τις ανάγκες του νησιού. Έγινε συζήτηση για τις εν εξελίξει μελέτες που εκπονούνται με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ωρίμανση των έργων, ώστε να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με προτεραιότητα το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων του Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο». Ως έργα προτεραιότητας κρίθηκαν τα εξής: Βελτίωση κεντρικού λιμένα Φούρνων, κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης Φούρνων, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Φούρνων, κατασκευή προστατευτικών τοιχείων παραλιακής ζώνης Θύμαινας, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Καμπί, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Θύμαινας, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Χρυσομηλιάς, προστασία παραλιακού οικισμού Χρυσομηλιάς, καθώς και έργα πολιτιστικής και τουριστικής ανάδειξης του νησιού.

ikariamag.gr