Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [15/10/17]

- Ενημερώνονται οι ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς της Ικαρίας, ότι οι ψεκασμοί συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 14/10/2017. Στις ενταγμένες ελαιοκομικές περιοχές, πραγματοποιήθηκαν 1 τοπικός και 2 γενικοί δολωματικοί ψεκασμοί, αναλόγως του δακοπληθυσμού, με εγκεκριμένα σκευάσματα.  Η συγκομιδή βρώσιμου και ελαιοποιήσιμου καρπού μπορεί να ξεκινήσει με την ωρίμανση του (αλλαγή χρώματος), από την ημερομηνία που αναγράφεται παρακάτω, ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα. Για όσες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα δεν υπάρχει περιορισμός. Όμως στην περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν προβεί από μόνοι τους σε ψεκασμούς, θα πρέπει να τηρήσουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του σκευάσματος. Επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί θέλουν να συγκομίσουν όψιμα, πρέπει να συνεχίσουν από μόνοι τους τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας, γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού. Διευκρινίζουμε ότι η τήρηση του χρόνου αναμονής αποτελεί ευθύνη του παραγωγού και δεν υπάρχει περιορισμός στην ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των ελαιοτριβείων. Έναρξη συγκομοιδής: Καρκινάγρι, Εύδηλος, Αρέθουσα, Καραβόσταμο: από 28 Οκτωβρίου. Αγ.Κήρυκος, Χρυσόστομος, Πλαγιά, Περδίκι: από 29 Οκτωβρίου.

- Με επιστολή τους στους αρμόδιους φορείς, οι σύλλογοι γονεών & κηδεμόνων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Ικαρίας ενημερώνουν για τις δράσεις και τις θέσεις τους σχετικά με ελλείψεις και κενά στα σχολεία του νησιού μας. Τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2017 συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου, με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα αυτά.  Διαπιστώθηκε ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017-2018, υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σχεδόν σε όλα τα σχολεία της Ικαρίας. Επίσης εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φούρνων ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 4θέσιο,έπειτα από απόφαση του Υπ.Παιδείας & των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τη στιγμή που φέτος είναι εγγεγραμμένα περισσότερα παιδιά από πέρσι! Για το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία τους: Η μεταφορά τους  είναι είτε ανύπαρκτη, είτε γίνεται με εκπτώσεις στην ασφάλεια τους και παραβίαση του σχολικού ωραρίου. Ως τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, υπάρχουν αρκετοί μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι ή δεν μεταφέρονται καν, αποκλείονται δηλαδή από την εκπαιδευτική (υποχρεωτική) διαδικασία ή μεταφέρονται υπό ακατάλληλες συνθήκες, αυξημένης επικινδυνότητας (χωρίς ζώνες ασφαλείας, επιβίβαση πέντε (5) παιδιών ανά ταξί ανά δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο συστηματικά η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους. Επίσης, τα δρομολόγια των μετακινήσεων τους καθορίζονται έτσι ώστε η άφιξή τους στα σχολεία να γίνεται καθημερινά με καθυστέρηση, ενώ κατά το σχόλασμα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν  το όχημα τους έξω για αρκετή ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων τους ή να μη μπορούν να επιστρέψουν από το ολοήμερο πρόγραμμα επειδή δεν υπάρχει όχημα. Τέλος, μικροί μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού, υποχρεώνονται να επιβιβαστούν σε μη σχολικό λεωφορείο χωρίς συνοδό προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους.

- Έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης και σχετικών εργασιών του έργου αποκατάστασης του «Ιερού Ναού Ζωοδότη Χριστού» στο Στελί Ικαρίας: Η συνεργασία του προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας κ. Π. Χατζηδάκη και του Βουλευτή νομού Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι έμπρακτη και συνεχής, καθώς αναρτήθηκε την Παρασκευή 6/10/2017, στο σύστημα «Διαύγεια», η έγκριση της Οικονομοτεχνικής Μελέτης  του έργου αποκατάστασης του «Ιερού Ναού Ζωοδότη Χριστού» στο Στελί Ικαρίας και εκτέλεση των σχετικών εργασιών προϋπολογισμού μελέτης ογδόντα έξι χιλιάδων εξακοσίων δώδεκα Ευρώ (86.612,00 €) χωρίς αναθεωρήσεις και Φ.Π.Α. και συνολικής δαπάνης εκατόν δεκαοκτώ χιλιάδες Ευρώ (118.000,00 €) με αναθεωρήσεις και Φ.Π.Α. (17%). Από το γραφείο του Βουλευτή.

- Παράταση από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έως 15 Δεκεμβρίου για έργα στα νοσοκομεία: Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, δόθηκε παράταση έως τις 15-12-2017 για την υποβολή προτάσεων στην 3η πρόσκληση του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για έργα «επέκτασης, αναβάθμισης των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας».

- Ο Δήμος Ικαρίας  δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης: Πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, ψήφισαν στη Βουλή την τροπολογία της Υπουργού κας Γεροβασίλη, για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στους Δήμους. Ο Δήμος Ικαρίας  με (κατά πλειοψηφία) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η 89/2017 απόφαση στην 8η /2017 συνεδρίαση), έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του Ν.4369/2016 και την διαδικασία «αξιολόγησης». Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΣΠΙ, οι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν παρόν κατά την ψηφοφορία.

ATZENTA:
- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ από την ΜΕΓΑΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ του ΚΚΕ διοργανώνει ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  στην Ικαρία και στους Φούρνους, αφιερωμένες   στα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν: Ομιλίες, Παρουσίαση της Διακήρυξης της Κ.Ε του ΚΚΕ από μέλη της Τ.Ε, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση αρχειακού υλικού και βιβλίου για την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Ημερομηνίες εκδηλώσεων:
➢ Στον Άγιο Κήρυκο: ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλιού  Δημαρχείου
➢ Στον Εύδηλο: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,  ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα του Κατσούλειου
➢ Στις Ράχες: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου
➢ Στους Φούρνους: ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου

ikariamag.gr

ikariastore banner