Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [10/9/17]

- Στη τεχνική συνεδρίαση του δημάρχου Ικαρίας των τριών αντιδημάρχων Ραχών, Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου με την συμμετοχή του τεχνικού συμβούλου του δήμου και ειδικού μελετητή για υδραυλικές μελέτες, ιεραρχήθηκαν οι προτάσεις ανάλογα με την ωριμότητα τους όπως για τους βιολογικούς του Καραβοστάμου και του Φάρου. Προχωράνε οι μελέτες για την προστασία των πόσιμων υδάτων (123.000 ευρώ) που περιλαμβάνει δυο υποέργα α) σχεδιασμός των υδάτινων πόρων του νησιού και β) για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού. Προχωράει η μελέτη για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στον Αρμενιστή. Eπίσης έχει προταθεί η ένταξη αξιοποίησης της γεώτρησης στο Τσουρέδο Αγίου Κηρύκου και η ένταξη του βελτίωσης του δρόμου Αρέθουσα -  Καραβοστάμου. Στο πρόγραμμα «Δημιουργία επέκτασης – αναβάθμισης των υποδομών πρόνοιας κοινωνικής φροντίδας» γίνεται η προσπάθεια να ενταχθεί το Γηροκομείο Ικαρίας σε συνεργασία με τα έργα που πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση από την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής. Μέσα από το πρόγραμμα leader προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού. Ενώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προβλέπεται χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης έργων της τάξης των 85.000 ευρώ. Στόχος είναι κάθε εβδομάδα να γίνονται οι ίδιες συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία όλων των προτάσεων που προβλέπεται να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα που ανοίγουν.

- Την Δευτέρα 11/9/2017 ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας κ Φούρνων προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 8 ως 11 π.μ. ενάντια στην υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων (από 6θέσιο σε 4θέσιο) με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών. Εκτός από τον Σύλλογο, ανακοινώσεις και επιστολές για το θέμα έστειλαν η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου κα Καλογήρου, ο βουλευτής Σάμου Σεβαστάκης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Φούρνων του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ικαρίας,

- Ο δήμος Ικαρίας έχει ξεκινήσει την διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τον δήμο, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει όσους έχουν οφειλές προς αυτόν, έτσι ώστε να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση τους και να προσέλθουν στην ταμειακή υπηρεσία, για ενημέρωσή και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους. «Υπάρχει αναγκαιότητα, να καλυφθούν αυτές οι εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μπορεί ο δήμος να έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην παροχή των απολύτως αναγκαίων υπηρεσιών». Η χρονική διάρκεια για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης που προβλέπεται εκ του νόμου είναι τέσσερις (4) μήνες και η καταληκτική ημερομηνία 30-11-2017. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ικαρίας και στα τηλέφωνα 2275350434 και 2275350432. Ας υπολογίσουμε ότι οι οφειλές φτάνουν το ποσό των 800.000 ευρώ που σημαίνει σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του δήμου για ένα έτος.

- Στις 7/9/2017, ο  Βουλευτής Νομού Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, επισκέφθηκαν τους Φούρνους Κορσεών. Εκεί τους περίμεναν εκπρόσωποι του Δήμου Φούρνων, στελέχη της τοπικής κοινωνίας  και οι συντελεστές του 2ου Πολιτιστικού Πλού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Βουλευτής συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους του νησιού. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να συζητήσουν κι από κοντά το επίκαιρο θέμα της διατήρησης κι ενίσχυσης του χαρακτήρα του σχολείου τους. Ο διάλογος ήταν πλούσιος κι εποικοδομητικός. Ο Βουλευτής, έχει ήδη προβεί σε ενέργειες απευθυνόμενος για το ζήτημα αυτό στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Τέλος συναντήθηκε και συνομίλησε  με παραγωγικά στελέχη και εμπόρους του νησιού. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση των εκδηλώσεων του 2ου Πολιτιστικού Πλού, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εφέτος περιλαμβάνει την ιστορική θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», με την Άννα Βαγενά, παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς συλλόγους και μουσική εκδήλωση από την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Βουλευτής συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα αλλά και τον αντιδήμαρχο Φούρνων κ. Αντώνη Βούλγαρη  για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση, η οποία παρουσιάζεται  σε όλα τα νησιά του Νομού Σάμου κι όχι μόνο.

- Ανοίγει τα πανιά της η 1η ιστιοπλοϊκή διαδρομή για άνω των 70 ετών καπεταναίων. Στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών και του Ναυτικού Ομίλου Ικαρίας, με αρωγούς τους δήμους Ικαρίας, Σάμου, Φούρνων, την Αντιπεριφέρεια Σάμου, το υπουργείο Ναυτιλίας. Στις 18 του Σεπτέμβρη ξεκινάει από τον Άγιο Κήρυκο με 1ο προορισμό τον Μαραθόκαμπο Σάμου, στις 20/9 στους Φούρνους και στις 22 επιστροφή και τερματισμός στον Άγιο Κήρυκο. Τις ενδιάμεσες ημέρες θα υπάρχει ξενάγηση των πληρωμάτων σε αξιοθέατα των νησιών και πολιτιστικά δρώμενα. Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ikaria-senior-regatta.com

ikariamag.gr

ikariastore banner