Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [9/4/17]

Με αφορμή την ελεύθερη πτήση του ikariamag.gr από τον Μάκη Φουντούλη για την Αιμοκάθαρση στην Ικαρία, η Οδύσσεια των νεφροπαθών του νησιού μας έρχεται στο κοινοβούλιο από τον Βουλευτή του Ποταμιού, κ. Γιώργο Αμυρά. Θυμίζουμε πώς οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένουν κενές, εξακολουθώντας να συντηρούν την ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Ικαρίας. Λόγω έλλειψης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο του νησιού, οι κάτοικοι συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να μεταναστεύουν στην Αθήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού ζήτησε εξηγήσεις σχετικά από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Επισήμανε ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών έχουν αποκτήσει κοινωνική και οικονομική διάσταση μιας και στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Η ζωή τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων, τις καιρικές συνθήκες ή τις απεργίες των λιμενικών. Με αποτέλεσμα, αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους, να προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν, ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν. Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να μάθει την πρόθεσή του περί της αύξησης των επιδομάτων των νεφροπαθών, όπως επίσης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας καθώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν είτε να εγκατασταθούν στην νησί.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Διοίκηση της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς κι Αιγαίου, με επιστολή της προς τον Δήμο Ικαρίας, ενημέρωνε πως στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχεδιάζεται η δημιουργία και λειτουργία μίας Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) για την εξυπηρέτηση των κατίκων περιοχής του Δήμου, η οποία θα στελεχωθεί με το ανάλογο προσωπικό. Στην επιστολή, εζητήτοο η συνεργασία του δήμου όσο αφορά την εξεύρεση και διάθεση κατάλληλου χώρου-κτηρίου για τη στέγαση του τοπικού ιατρείου λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογική γεωγραφική του θέση και την προσβασιμότητα από τους εξυπηρετούμενους. Ο Δήμος Ικαρίας δήλωσε, με απαντhτική του επιστολή, έκπληκτος για το ενδιαφέρον αναζήτησης καταλλήλου χώρου για την δημιουργία  τοπικής μονάδας υγείας, την ίδια στιγμή που παραμένουν σε εκκρεμότητα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην βόρεια Ικαρία. Εκθέτοντας συνοπτικά την σημερινή κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Ικαρία, ο Δήμος συμπλήρωσε ότι η αναζήτηση χώρου για την στέγαση της προτεινόμενης τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ), μπορεί να εκληφθεί και ως πρόκληση από την κοινωνία του νησιού, όταν από την μια δεν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υφισταμένων δομών και από την άλλη σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας δομής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Πιστεύουμε ότι αρχικά θα έπρεπε να διευκρινιστεί τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για την Ικαρία, αν σε αυτό το σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σημερινές δομές υγειάς και αν η προτεινόμενη έρχεται να αντικαταστήσει κάποια δομή (π.Χ Κ.Υ η Π.Ι)  η να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα του νησιού (π.Χ Ράχες). Αφού διευκρινιστούν αυτές οι καθοριστικές παράμετροι και δεν υποβαθμίζονται σε επίπεδο σχεδιασμού (Γιατί στην πράξη αυτό συμβαίνει )  οι υπάρχουσες δομές, τότε η δημιουργία μιας επιπλέον δομής φυσικά και θα ήταν ευπρόσδεκτη.»  Ως προς το συκεγκριμένο ερώτημα που τέθηκε από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας για την εξεύρεση καταλλήλου χώρου για την στέγαση της ΤΟΜΥ, ο Δήμος πρότεινε πω θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κλειστά αγροτικά ιατρεία που υπάρχουν σχεδόν σε όλες της τοπικές κοινότητες του νησιού και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των κατοίκων και Συλλόγων των χωριών Πλαγιάς και Κοσσοικιών που στρέφεται ενάντι στην κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας στην Έξω/Κοσσοικιάτικη Πλαγιά, Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, το έργο «Κατασκευή & Λειτουργία του κεντρικού Χ.Υ.Τ.Α. / Χ.Υ.Τ.Υ. Ικαρίας» στην Έξω/Κοσσοικιάτικη Πλαγιά δε θα γίνει. Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιωτών Ικαρίας και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσσοικιών και Πέρα Πλαγιάς «Ο Κοσκινάς» με ανακοίνωση τους δήλωσαν: “Ο αγώνας μας για να μην υποβαθμιστεί ο τόπος μας και οι ζωές μας δικαιώθηκε. Οι θυσίες και οι κόποι μας όλα αυτά τα χρόνια για να μην ζήσουμε την ερημοποίηση των χωριών μας δεν έπεσαν στο κενό. “ Μάλιστα, όπως σημείωσαν, με την απόφαση αυτή αποκαλύπτεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς την χωροθέτηση του έργου και οι σκοπιμότητες πίσω από αυτό, που λίγο έλειψε να καταδικάσουν τον τόπο μας σε έναν αργό αφανισμό. Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το περιβάλλον, όχι ως αποστειρωμένο μουσειακό έκθεμα, αλλά ούτε και ως πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοφορίας για τους λίγους. Δεν εγκαταλείψαμε τον τόπο μας, δεν θα τον εγκαταλείψουμε και τώρα!“

Λύση στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί άνω των 80 ετών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σχετικά με την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους, αναμένεται, σύμφωνα με ανακοίνωση, να δοθεί μετά από τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γιάννη Ξενάκη προς τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Υγείας. Συγκεκριμένα, θα προβούν σε τροποποίηση της Κ.Υ.Α. ώστε η ιατρική εξέταση των οδηγών, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ή συμβεβλημένοι ιατροί των αντίστοιχων ιδιοτήτων στα νησιά, να μπορεί να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά από τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της τακτικής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων. Σε νησιά όπως η Λήμνος και η Ικαρία δεν δραστηριοποιούνται γιατροί όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ενώ στη Λέσβο και στη Σάμο υπάρχει απροθυμία ιδιωτών γιατρών να συνάψουν συμβάσεις, με αιτιολογία τη χαμηλή αμοιβή. Συνέπεια αυτού είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η ιατρική εξέταση των ενδιαφερομένων, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλη ταλαιπωρία για πολλούς πολίτες, αφού απαιτείται είτε η μετακίνησή τους σε άλλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είτε στις πλησιέστερες Περιφερειακές Ενότητες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η γυναικεία ομάδα του Διαγόρα Ραχών Ικαρίας τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και ανέβηκε στην Β’ Κατηγορία. Με την ισοπαλία 2-2 στον τελευταίο αγώνα της ενάντια στις Νηρηίδες Φθίας Λαμίας, έφτασε τους 18 βαθμούς και ολοκλήρωσε με 3 ισοπαλίες και 5 νίκες. Θυμίζουμε, πως με τη φυσική έδρα του ΑΓΣ Διαγόρα να μένει ανενεργή (εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το έργο «Αποδυτήρια γηπέδου Αγ. Δημητρίου» και της αδειοδότησης του γηπέδου), η ομάδα του Διαγόρα ουσιαστικά δεν έδωσε αγώνες εντός έδρας. Συγχαρητήρια στα κορίτσια και όλους τους παράγοντες της ομάδας.

Για άλλη μια χρονιά η πανέμορφη παραλία του Ιερού στον Φάρο παραδίδεται καθαρή (ελπίζοντας ότι θα διατηρηθεί έτσι). Όπως αναφέρει το ert.gr, συμμετείχαν κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο. Συμμετοχή υπήρχε και στον καθαρισμό της κεντρικής παραλίας του Φάρου αλλά και στα σοκάκια του χωριού, οι δραστικότητες θα συνεχιστούν την Κυριακή 9 Απριλίου με καθαρισμούς στον Φάρο, στην παραλία της Αγίας Κυριακής και αναμένονται οι καθαρισμοί-σήμανσης στα μονοπάτια της περιοχής. Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της παραλίας Σκέψη στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας την Κυριακή 2 Απριλίου και στα πλαίσια της συνεργασίας του συλλόγου Ιωάννης Μελάς» με την οργάνωση let’ s do it, τελείωσε και η α΄ φάση της διαμόρφωσης στο παραθαλάσσιο πάρκο Φλεβών. Εκτός από τα μέλη του συλλόγου και φίλους της καθαριότητας συμμετείχαν και  νέοι του Ελληνικού στρατού που υπηρετούν στο νησί.

ikariamag.gr

ikariastore banner