Αποστολή του ikariamag στις Ημέρες Ικαρίας 2016 στις Βρυξέλλες

Για μία ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Ικαρίας στις Βρυξέλλες διοργάνωσε τις Ημέρες Ικαρίας φιλοξενώντας ικαριώτες δημιουργούς και παραγωγούς, προβάλλοντας το νησί μας και συγκέντρωσε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ικαρία. Το ikariamag βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει τις Ημέρες Ικαρίας και να γνωρίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση.

Εν αρχή ην... στο στομάχι! Και δε θα μπορούσαν οι Ημέρες Ικαρίας να έχουν γευστικότερη έναρξη, στις 23 & 24 Νοεμβρίου: Ικαριώτικες συνταγές από τον διακεκριμένο σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη από το δημοφιλές εστιατόριο PHILEMA των Βρυξελλών μαγειρευμένες με την Καλλιόπη Καρναβά, ιδιοκτήτη του γνωστού εστιατορίου "Το οινομαγειρείο της Πόπης", στο Φύτεμα Ικαρίας. Γεύσεις και μυρωδιές Ικαρίας για τους λάτρεις του γαστρονομικού πολιτισμού και των συνταγών του νησιού.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το “Βαρκουλάκι” άνοιξε τα πανιά του στις Βρυξέλλες. Ο Θεατρικός μονόλογος με την Ηλέκτρα Τσακαλία, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία από τον Κωνσταντίνο Βατούγιο. Ο μονόλογος της 94χρονης, εν ζωή Ικαριώτισσας, Αργυρώς Τρυπουλά σε μια δραματοποιημένη εκδοχή για την Κατοχή, την προσφυγιά και την επιστροφή στο νησί. Ο μονόλογος βασίστηκε σε συνέντευξη στο πλαίσιο έρευνας της Ευφροσύνης Κουτσούτη για λογαριασμό του Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έρευνας & Δράσης Ικαρίας και πρωτοπαρουσιάστηκε στο àrtεις; fest | Ημέρες σύγχρονης ικαριακής δημιουργίας στην Αθήνα που διοργάνωσε το ikariamag.gr.

Ακολούθησε μουσική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από την Ικαρία (θα αναφερθούμε αργότερα στους μουσικούς) ενώ η ομάδα του PHILEMA μαγειρεύψε με τον Νίκο Κουντούπη από το εστιατόριο "Περγιαλίδι" στο Λιβάδι της Ικαρίας. Παράλληλα, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει απο κοντά και να προμηθευτεί ικαριώτικα προϊόντα.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ήταν η ημέρα του χορού! Μαθήματα παραδοσιακού χορού από την Χριστιάνα Κατσαρού όπου κόσμος πολύς, λάτρεις του νησιού αλλά και της ελληνικής παράδοσης… ακολούθησε τα μουσικά βήματα με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.

Κι έτσι οδηγηθήκαμε στο Ικαριώτικο Πανηγύρι! Η ικαριώτικη ορχήστρα του Νίκου Πλάκα “O Oλλανδός και η παρέα του” με τον ίδιο στο βιολί, τον Κώστα Καλογρίδη στο μπουζούκι και τον Χάρη Τσώρη – Καραπέτη στην κιθάρα (τραγουδουσαν και οι 3), έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και κατάφερε να μετατρέψει το χώρο σε… Ικαρία.

Αν περνούσε κανείς έξω από τη δημοτική αίθουσα της Sainte Catherine και έμπαινε μέσα χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει θα νόμιζε πως βρισκόταν σε ένα ξέφρενο χειμωνιάτικο ικαριώτικο πανηγύρι σε κάποια αίθουσα του νησιού.

Την ατμόσφαιρα ενίσχυσε το κατσικάκι στο φούρνο, ο μεζές και το καριώτικο κρασί μια που το εστιατόριο PHILEMA με τον Νίκο Κουντούπη φρόντισαν να γεμίσουν τα τραπέζια μας με υπέροχο φαγητό.

Φυσικά το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Και κάπως έτσι μπήκαμε στην Κυριακή. Το ραντεβού ήταν για το μεσημέρι, στο Art Base για να παρακολουθήσουμε την βραβευμένη ταινία  "LUDLOW,  Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα", του  σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού, στο Art Base. Η αίθουσα γέμισε και το ντοκιμαντέρ πραγματικά καθήλωσε και συγκίνησε τους παρευρισκομένους.

Η συζήτηση που ακολούθησε μετά, με τον ικαριώτη σκηνοθέτη παρόντα, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική.

Στον ίδιο χώρο έκλεισε και το Φεστιβάλ με μουσική και μεζέδες.


Ήταν στ’ αλήθεια πολύ γόνιμο αυτό το πενθήμερο στις Βρυξέλλες. Μας χαροποίησε, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε Ικαριώτες που ζουν στο εξωτερικό (δεν είχαν έρθει μόνο από το Βέλγιο αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες), "ξένους" εραστές του νησιού αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά όλη την ομάδα των “Φίλων της Ικαρίας”: Η Birgit, ο Γιάννης, η Μαρία, ο Χοσέ, ο άλλος Γιάννης, ο Δημήτρης και όλοι οι υπέροχοι εκείνοι άνθρωποι που μοχθούν στο παρασκήνιο για να προβάλουν την Ικαρία και την κουλτούρα της αλλά και για να προσφέρουν έμπρακτα στο νησί με μόνο τους κίνητρο την αγάπη τους για αυτό.

Είδαμε από κοντά το άγχος τους, τις προσπάθειες τους, την επιμονή τους, τον ενθουσιασμό και την λάμψη στα μάτια τους καθώς οι ημέρες του φεστιβάλ κυλούσαν. Την κούραση και την ικανοποίηση της προσφοράς όταν όλο αυτό τελείωσε.

Τους αγαπούμε. Τους θαυμάζουμε. Τους ευχαριστούμε.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter - Facebook - Instagram 

ikariastore banner