Καταφύγιο ζώων κτηνοτροφίας και επίσημα η Ικαρία

Το νησί της Ικαρίας επίσημα πλέον χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο πανευρωπαϊκά καταφύγιο ζώων κτηνοτροφίας και ειδικότερα εριφίων· είναι δε το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα το οποίο εξ ολοκλήρου αφιερώνεται στην εκτροφή των εν λόγω ζώων.

Τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όλους όσοι παράνομα περιφράσσουν δάση, αγροτικές εκτάσεις -ακόμα και κήπους- με σκοπό να περιορίσουν τη βόσκηση και την κινητικότητα των κατσικιών.

Αν και όλο το νησί χαρακτηρίστηκε κτηνοτροφικό καταφύγιο, μεγαλύτερος αριθμητικά πληθυσμός θα αφεθεί στις περιοχές Πέζι, Δάσος Ράντη, Ρέμα Χάλαρης, Ναός Αρτέμιδας στο Να και Κάστρο Κοσκινά με σκοπό να εξαπλωθεί το είδος χωρίς ενόχληση από την όποια ανθρώπινη παρουσία.

“Ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική και ένα πάγιο αίτημα μας δικαιώθηκε” αναφέρει ο Σ.Π. από την πρωτοβουλία για τον επίσημο χαρακτηρισμό της Ικαρίας ως βοσκότοπου. “Οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κάποιων λεγόμενων “οικολόγων” ξεπεράστηκαν και έχουμε πλέον το πρώτο κτηνοτροφικό καταφύγιο πανελλαδικά,” συνεχίζει.

Ωστόσο, ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η παρουσία των δεκάδων βαρελόσκυλων σε όλο το νησί χωρίς “αντικείμενο εργασίας”. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είτε θα τους εφαρμοστεί ευθανασία είτε θα παραμείνουν στη θέση τους προκειμένου να εμποδίζουν τις όποιες προσπάθειες παράνομης αναδάσωσης.

Μαρίνα Λαγού
marina.lagou@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Μαρίνας Λαγού.

υγ. Το κείμενο είναι σατιρικό αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε επιτέλους σοβαρά τη συζήτηση και τη δράση για την υπερβόσκηση.

ikariastore banner