Η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση για το Γηροκομείο Ικαρίας 03/15

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 26/03/2015 στον Άγιο Κήρυκο, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ για το θέμα του Γηροκομείου Ικαρίας ανέφερε:

Κυρίες και Κύριοι,
Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και συμπαράταξη μου στην Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του Γηροκομείου και του Νοσοκομείου Ικαρίας, η οποία έχει συσπειρώσει το σύνολο σχεδόν των δημοτών μας και που κατά την γνώμη μου εκφράζει όλο τον ριζοσπαστισμό που αναδύεται από κάθε κοινωνικό κύτταρο του νησιού μας.

Επί του θέματος:
Ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) συντάσσομαι ανεπιφύλακτα με τις τρεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (την 27/04/2012, την 28/01/2014, την 28/03/2014) με τις οποίες ο Δήμος δήλωνε ότι θέλει να αναλάβει την λειτουργία του Γηροκομείου.

Για να γίνει όμως αυτό, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Γηροκομείου.

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου δήλωσε εγγράφως αλλά και μέσω εκπροσώπων της ότι δεν μπορεί πια να λειτουργήσει το Γηροκομείο για οικονομικούς λόγους. Επομένως ο φορέας που θα λειτουργήσει το Γηροκομείο δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον Δήμο Ικαρίας.

Πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να συζητήσει με την Μητρόπολη Σάμου καλόπιστα και να διεκδικήσει την παραχώρηση του Γηροκομείου από την Μητρόπολη προς τον Δήμο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συμφωνημένο και από τις δύο πλευρές.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς δημότες είναι αν έχει ο Δήμος την οικονομική δυνατότητα αλλά και τα θεσμικά εργαλεία να λειτουργήσει το Γηροκομείο όταν λυθεί το ιδιοκτησιακό.

Βεβαίως και έχει:
i) Ως προς το οικονομικό σκέλος
Κυρίες και Κύριοι,
Το οικονομικό έτος 2014 έπρεπε να εισπραχθούν από τον Δήμο τέλη ύδρευσης (έσοδα) περίπου 400.000 ευρώ. Δεν εισπράχθηκαν με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος κάλυψε αυτό το οικονομικό κενό από τους Ιδίους Πόρους. Και αυτό δεν έγινε μόνο το 2014 αλλά και τις προηγούμενες χρονιές. Όταν λοιπόν ο Δήμος μπορεί και διαθέτει αυτά τα χρήματα για να καλύπτει τις λειτουργικές του αδυναμίες (μη έγκαιρη είσπραξη ανταποδοτικών τελών) γιατί ένα μέρος αυτών των χρημάτων να μην διατεθεί για την λειτουργία του Γηροκομείου. Επομένως ένας τρόπος χρηματοδότησης του Γηροκομείου είναι οι ίδιοι οι πόροι του Δήμου.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης:
• Μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από το Κράτος.
• Μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από διάφορα Ευρωπαϊκά Προνοιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ).
• Υπάρχει οικονομική βοήθεια από τους συμπατριώτες μας της Αμερικής.
• Υπάρχει οικονομική βοήθεια από τους Ικαριώτες και τις συλλογικότητες της Ικαρίας.

Επομένως το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα για την λειτουργία του Γηροκομείου.
ii) Ως προς το θεσμικό σκέλος
Θεσμικό εργαλείο για την λειτουργία του Γηροκομείου υπάρχει;

Βεβαίως, είναι το Ν.Π.Δ.Δ. Ιωάννης Τσαρνάς (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) τις αρμοδιότητες του οποίου μπορούμε να διευρύνουμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο ίδιος ο νόμος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Τι απομένει άρα για να αναλάβει ο Δήμος την λειτουργία του Γηροκομείου;

Προφανώς η πολιτική βούληση.
Ας αναφερθούμε επομένως στο πολιτικό σκέλος του θέματος που συζητάμε.
Μία αριστερή, προοδευτική Δημοτική Αρχή απαιτείται να έχει όχι μόνο για το θέμα της πρόνοιας αλλά για όλους τους τομείς αρμοδιότητας της.

1) Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεκδίκησης, διαμορφωμένο με συλλογικούς και δημοκρατικούς όρους. και
2) Να έχει διαμορφώσει ένα ευρύτατο ρεύμα, ένα ρεύμα μαχητικό, διεκδικητικό. Αναφέρομαι όπως καταλαβαίνετε σε ένα ρεύμα που θα συνενώνει δημιουργικά όλους τους δημότες, όλους τους κοινωνικούς φορείς, όλες τις συλλογικότητες και πρωτοβουλίες. Με ένα τέτοιο ρεύμα δίπλα της μια Δημοτική Αρχή μπορεί οι στόχοι που βάζει να οδηγηθούν σε επιτυχία. Αντ’ αυτού βλέπουμε μία Δημοτική Αρχή όπου ο Δήμαρχος συνομιλεί με Υπουργούς και Γραμματείς Υπουργείων βάζοντας στην άκρη τον πραγματικό του σύμμαχο που είναι η κοινωνική πλειοψηφία του νησιού μας

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται από κάποιους δημοτικούς συμβούλους και που λένε ότι:
i) Οι προνοιακές υπηρεσίες και ιδρύματα μέσα από Δημοτικές επιχειρήσεις ή Ν.Π.Δ.Δ. είναι αποσπασματικές και υποβαθμισμένες.
ii) Ότι ο εθελοντισμός (κοινωνικά ιατρεία) υποκαθιστά την ευθύνη του κράτους.

Αυτές οι δύο θέσεις κατά την γνώμη τους βοηθούν στον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών που είναι υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες.

Κατά την γνώμη μου οι απόψεις αυτές είναι λανθασμένες και πολιτικά απαράδεκτες.

Σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνουμε όπου ένα μεγάλο μέρος του λαού μας βρίσκεται έξω από τις δομές Υγείας και Πρόνοιας είναι επιβεβλημένο ο Δήμος να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και να στηρίξει προνοιακά τους ανασφάλιστους δημότες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όλους τους δημότες που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο.

Οι δημότες προσβλέπουν σε εμάς.

Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.

Τελειώνοντας καλώ όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθούν στο θέμα του Γηροκομείου και ομόφωνα να επιβεβαιώσουμε την προσήλωση μας στις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνουν σε όλους μας μία μόνο εντολή: Να αναλάβει τάχιστα ο Δήμος την λειτουργία του Γηροκομείου.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr